Domein van Seneffe: tentoonstelling kunstenaar Felix Roulin tot 11.11.18

Wie kent er Félix Roulin niet? Deze beeldhouwer die verliefd is op de materie waarmee hij werkt – metaal, om precies te zijn – heeft op vele plaatsen in België sporen achtergelaten. Van 7 mei tot 11 november sieren een dertigtal van zijn beelden het park en de tuin van het Domein van Seneffe. Al meteen achter de hekken ontdekken bezoekers de monumentale werken waar de kunstenaar bekend om staat (portiek, zuilen,…).

Deze onvermoeibare schepper blijft onverdroten nieuwe beelden bedenken. Het proces begint keer op keer met een tekening die hij laat rijpen. Daarna gaat hij op zoek naar de specifieke materialen om zijn inspiratie concreet vorm te geven. Vervolgens maakt hij een maquette, alvorens over te gaan uit de uitvoering van zijn bronzen beelden op ware grootte. Uiteindelijk giet hij ze zelf in zijn atelier, zoals Vulcanus in zijn smidse.

Volgens de kunstenaar moet een beeld aangeraakt worden om het echt te kunnen begrijpen. Men zegge het voort. In de portieken en zuilen onthullen zich fragmenten van lichamen die zich lijken te willen losmaken uit de materie die ze omhult. Andere gebruiken dan weer de spraakkunst van hun schepper: de passie voor de oudheid, zijn favoriete teksten,…De kunstenaar is nog lang niet klaar met creëren en hij is een van de weinigen die zelf zijn beelden maakt. Deze onverzadigbare liefhebber van het leven zal u beslist nog verbazen. Ontdek het zelf!

Felix Roulin: “Tentoonstellen in het park van het Domein van Seneffe betekent voor mij dat ik de confrontatie aanga met een architectuur van de 18de eeuw, die een structuur geeft aan een geheel, dat is wat mij boeit. Het kader daar is buitengewoon en op zich zeer evenwichtig. In al de beeldhouwwerken die hier worden voorgesteld, worden lichamen geconfronteerd met materie. Soms gaat het om een dualiteit, soms om een contrast. Op andere momenten zijn ze ingesloten of ook bevrijd. Dit contrast vormt de essentie van het vocabularium.f-roulin2

Hoe ouder de stukken zijn, des te kleiner zijn de fragmenten, hoe recenter, des te groter de fragmenten. De chronologie wordt bevestigd en de lichamen bevrijden zich steeds meer. In mijn bronzen beelden wordt materiaal gebruikt dat aan steen doen denken, in tegenstelling tot het menselijk lichaam dat zeer welbepaald, zeer betekenisvol is. Ik combineer de abstracte volumes met delen van het menselijk lichaam van roestvast staal, vernikkeld brons of cortenstaal.

De laatste grote werken die ik dit jaar heb gemaakt, staan op het voorplein. De oudste van cortenstaal krijgen een plaats aan de achterkant van het kasteel. De groene kubussen voorzie ik voor stukken die een ander belang hebben. En die soms een verhaal vertellen. Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door materiaal, technologie en fabricageprocessen. In mijn ogen is ook de geschiedenis van de beeldhouwkunst van essentieel belang. Net als de tekenkunst die naar mijn mening onontbeerlijk is voor een beeldhouwwerk. Tekenen, dat betekent nadenken over de toekomst. En als men vandaag de dag kunstenaar wil zijn, moet men werken zoals men tegenwoordig werkt maar wel rekening houden met wat in het verleden werd gedaan, en dat gaat tot gisterenavond. Concluderend kan ik zeggen dat  mijn beeldhouwkunst voor mij gelijkstaat met mijn psychoanalyse.”

Félix Roulin werd op 21 augustus 1931 in Dinant geboren. Hij woont en werkt in zijn 17de-eeuwse hoeve in Biesmerée, een deelgemeente van Mettet, in de provincie Namen. Hij werkt voornamelijk met brons, maar ook met metaal, cortenstaal en steen.

Praktische informatie: Openluchttentoonstelling in het Park van het Domein van Seneffe met gratis toegang. Openingsuren. Van april tot september: elke dag van 8 tot 20u. Van oktober tot maart: elke dag van 8 tot 18u. Tot 11 november 2018 loopt in de audiovisuele ruimte van de kapel een film over de expo en de kunstenaar.