Duitsland populairste Europese bestemming in 2020

6 tips voor een trip in het spoor van De Mol

In de ban van De Mol of gewoon een liefhebber van het prachtige Duitsland? Terecht! En je bent niet de enige. Wist je dat Duitsland in 2020 het grootste aantal toeristen mocht verwelkomen van alle Europese landen? Belgen genoten ten volle van regio’s als Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Maar er is meer! De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme doet je dromen van jouw volgende tripje naar Duitsland met de beste tips, thema’s en niet te missen locaties van De Mol. Er is voor ieder wat wils.

Hoewel er een pak minder toerisme was in 2020 bleek Duitsland de populairste Europese bestemming. Afgelopen jaar mocht Duitsland namelijk het grootste aantal toeristen verwelkomen in vergelijking met andere Europese bestemmingen, waaronder 1,4 miljoen Belgen. “Het zal nog even duren, maar de reislust van de Belgen is bovengemiddeld,” zegt Kristina Hansen, Acting Director GNTB BeLux, “en daarom gaan we ervan uit dat België een van de markten met een snel herstel voor Duitsland zal zijn.“ Bovendien hebben Belgen vorig jaar gemiddeld 16% uitgespaard door het reisverbod. Nu dat verbod opgeheven is, is er mogelijk een extra vakantiespaarpotje dat wacht om gespendeerd te worden. Om je te inspireren, zet de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme alvast de beste tips op een rij. Voorlopig is Duitsland nog een rode zone, maar van zodra het mag kunnen volgende tips je alvast inspireren voor een zalige en veilige vakantie in Duitsland.

1. Natuur en wellness

In Duitsland word je verwend door de natuur of in een van de 350 Duitse kuuroorden en thermische baden. Voor een wandeling haal je inspiratie uit de Duitslandeditie van het Vlaamse Walking Magazine en overnachten kan je bijvoorbeeld op een slaapplatform tussen de bomen van het duurzame Saarland. Extra natuurtips zijn het Oder Neiße Radweg/fietspad waarmee je langs prachtige landschappen (en filmlocaties) rijdt of een picknick op het oude vliegveld Tempelhof in Berlijn. Ook aan de Duitse kust kan je naar hartenlust genieten. Je kan er bijvoorbeeld waddenlopen op één van de tien kleine Halligen-eilandjes in Sleeswijk-Holstein.

2. Duitsland klinkt als muziek in de oren

Duitsland is een thuis voor tal van operahuizen. Enkele mooie exemplaren vind je in Bayreuth. Liever andere muziek? Reis dan naar Düsseldorf en laat je onderdompelen in de stad waar artiesten elkaar al decennialang ontmoeten. De popmuziektour “The Sound of Düsseldorf” voert je langs legendarische clubs en café’s. Ook Hamburg weet jouw muziekhart te bekoren, deze keer met een Beatles tour. Maak ook deel uit van het muzikale verhaal en volg een workshop om instrumenten te maken in Musicon Valley in Saksen.

3. Kunst en beroemde verjaardagen

Gun het oog ook wat met Duitse schilderkunst in Thüringen. Je viert er de 120ste verjaardag van Otto Dix met een bezoek aan zijn huis en zo ook een grote collectie van zijn werken. In Noordrijn-Westfalen vier je de 100 lentes van Joseph Beuys met de fietsroute Beuys & Bike. De route heeft haltes bij zijn geboortehuis, eerste atelier en galerijen waar zijn onconventionele kunst tot leven kwam. In Regensburg zie je dan weer een andere vorm van kunst: de muurkunstwerken van Andre Maier die in schril contrast staan met de gebouwen waarop ze zijn aangebracht. Meer coole street art vind je in Keulen en Berlijn.

4. Unieke en historische architectuur

Kunst verschuilt zich in Duitsland ook in de vorm van architectuur. Reis langs de Fachwerkstraße, een route van 3.000 kilometer die je langs de schattigste en meest unieke vakwerkstadjes stuurt. Je passeert er bijvoorbeeld Saksen, Hessen en Thüringen. Ook in Mölln vind je zo’n scheve vakwerkhuisjes. De stad ligt niet op de route, maar is even goed de moeite waard en is bovendien de heimat van Tijl Uilenspiegel. In Schwerin laat je je tot slot betoveren door het sprookjeskasteel en het staatstheater.

5. Een paradijs voor de Belgische Bourgondiër

Duitsland kan werkelijk al je zintuigen prikkelen en de smaakpapillen mogen niet achterblijven. Het land staat op de tweede plaats van Europese landen met meeste sterrenrestaurants. Ontdek heerlijk Duits brood dat met maar liefst 3200 smaken immaterieel ergoed van UNESCO is. In Monschau kan je de productie van artisanale mosterd meevolgen en voor snoep in alle geuren en kleuren moet je bij de Bonbon Manufactur in Bremen zijn. Sluit af met een bezoek aan een wijngaard in Ingelheim am Rhein.

6. In het spoor van De Mol

En dan is er nog een laatste reden om Duitsland te bezoeken. Je kan er in de voetsporen van De Mol treden en de locaties die het populaire spelprogramma aandeed ook zelf bewonderen. Bezoek de ruïne van de allereerste opdracht in Sankt Goar of proef een Rieslingwijn in de Moezelstreek. Krijg jij een glas heelhuids van de berg? In München kan je, al dan niet met je hond, wandelen op het mooie Olympiagelände en dichtbij Pfronten en Schliersee bezoek je het beroemde kasteel Neuschwanstein. Wandel zelf langs de mooiste graffitikunstwerken met een street art tour in Berlijn of breng een bezoekje aan het beroemde Alexanderplatz. Geen zorgen! Hier zal je niet achtervolgd worden door chasers en je hoeft je ook niet van het hoogste hotel in Berlijn naar beneden te laten vallen. Een ding is zeker, Duitsland barst van de prachtige plekjes en in het spoor van De Mol is het nog net dat tikkeltje spectaculairder. Geef maar toe dat je al zin hebt om te vertrekken. Duitsland is helemaal klaar voor jou! Jij ook voor Duitsland?

Reisrestricties

Duitsland is voorlopig nog een rode zone. Belgen die voor minder dan 48u met de auto naar en in Duitsland reizen, moeten niet in quarantaine en moeten geen formulier invullen. Duurt de reis langer dan 48u of reis je met het vliegtuig of de trein (ook indien je reis minder dan 48u bedraagt), dan moet vooraf een negatieve covidtest afgelegd worden en is quarantaine bij aankomst in Duitsland verplicht. Ook bij terugkeer in België dienen reizigers een formulier in te vullen en volgt er een week verplichte quarantaine met 2 covid testmomenten.

Met een drieledige recoverystrategie reageert de DZT op de uitdagingen van de COVID-19-pandemie: – Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’, – Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en – Gericht marktonderzoek en analyse van de corona-impact als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme dat in overeenstemming is met de doelstellingen van de Duitse regering. De nadruk ligt daarbij op digitalisering en duurzaamheid. De DNDT vervult een voortrekkersrol bij de toepassing van immersieve technologieën, het gebruik van Conversational Interfaces en toepassingen van kunstmatige intelligentie. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke open-dataproject van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, allesomvattend aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen immers meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.