eat! Brussels, drink! Bordeaux! 6 tot 9 september 2018

Op 6, 7, 8 en 9 september aanstaande strijkt het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX opnieuw neer in het Brusselse Warandepark. Het publiek kan er proeven van typische gerechten van een twintigtal Brusselse chefs. Om nieuwe smaken te introduceren die perfect bij de gerechten passen, stelt een vijftigtal wijnbouwers en -handelaars een grote waaier aan wijnen voor die de eenvoud, diversiteit, kwaliteit en toegankelijkheid van de Bordeauxwijnen weerspiegelen. Het festival biedt alle bezoekers een mooie gelegenheid om te genieten van een heerlijk ontspannen en gezellig moment.

Het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX heeft ook voor de zevende editie een beroep gedaan op de beste Brusselse chefs. Een zevende editie vol nieuwigheden: Een gediversifieerd restaurantaanbod. Diverse nieuwe chefs uit het Brusselse nemen deel aan het avontuur en serveren hun typische gerechten.  Aansluitend op het aanbod van de chefs bevat deze nieuwe editie ook een kaas- en dessertbar. Onze beste kaasmakers en banketbakkers wisselen elkaar af zodat bezoekers elke dag nieuwe smaken kunnen proeven. Dit jaar innoveert de Ecole du vin de Bordeaux met “la clandestine table de jeu” (de clandestiene speeltafel). Deelnemers worden op basis van het black jack principe uitgenodigd om blind wijnen te proeven en dan op hun kenmerken te gokken zoals leeftijd, aroma’s, herkomstbenaming, enz.

Een twintigtal Brusselse chefs

Nieuwe spraakmakende Brusselse chefs zijn van de partij op het feest en verrijken het aanbod van het festival. Voor een eenheidsprijs van 9 euro bieden zij bezoekers een typisch gerecht waarop ze hun culinaire stempel hebben gedrukt.

De aanwezige chefs: Ugo Federico & Francesco Cury – Racines; Joël Geismar – Garage à Manger ; Alex Joseph – Rouge Tomate; Denis Delcampe – Le Tournant ; Giuseppe Zizza – Il Passatempo; Laure Genonceaux – Brinz’l; Minoru Seino – Seino ; Luigi Ciciriello – La Truffe Noire; Issa Abdul – Restaurant Vincent ; François-Xavier Lambory – Stirwen; Yannick Van Aeken – Oficina; Maria Concetta Miranda & Alessandro Miranda – Miranda; Alessio Sanchez – Sanzaru ; Toshiro Fujii – SAN Restaurant ; Yoth Ondara – Crab Club; Julie De Block & Glen Ramaekers – Humphrey en Hadrien Franchoo – Amen

Op de TCHIN VITTEL-stand kunnen bezoekers het hele festival lang kookworkshops volgen. Met de hulp van de getalenteerde bistronomiechef Bruno Antoine bereiden ze zelf hun bistronomiebox voor waar ze vervolgens ter plaatse van kunnen smullen.

Nieuwigheden

Desserttoog : Een aantal grote meesterbanketbakkers wisselen elkaar dagelijks af om het menu van het festival aan te vullen. Voor 9 euro kunnen zoetekauwen genieten van een heerlijk dessertassortiment. Wijnbouwers en -handelaars uit de Bordeauxstreek vertellen u met plezier welke wijn perfect aansluit op uw dessertbord.

De chefs: Nikolas Koulepis – Pâtisserie Nicolas Koulepis; Anaïs Gaudemer – Cokoa; Loic Henon & Joaquim Braz de Oliveira – Forcado en Yasushi Sasaki – Pâtisserie Sasaki

Kaasbar : Er gaat niets boven het proeven van een assortiment kazen in combinatie met een uitstekende Bordeauxwijn. En waarom geen sweet met blauwe kaas? Dit jaar kan men op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX kennis maken met een originele selectie van diverse grote Brusselse kazen.

De kaasmakers: Julien Hazard – Julien Hazard Affineur ; Véronique Socié – La Fruitière; Hélène Milan – Le Comptoir du Samson en Octave Laloux – Saint Octave

Bordeaux in alle eenvoud

Vins de Bordeaux, essentiële partner van het festival, gaat opnieuw mee op deze gastronomische reis. Het festival vormt een unieke gelegenheid om de waarden van Bordeauxwijnen te ontdekken en kennis te maken met een vijftigtal wijnbouwers en -handelaars uit de Bordeauxstreek. Ze zullen er hun passie in een gezellige en ontspannen sfeer met de bezoekers delen via talrijke boeiende verhalen en anekdotes. Bordeauxwijnen zijn toegankelijk en gemakkelijk te drinken. Ze zijn het resultaat van de nauwgezette mengeling van verscheidene druivensoorten die de smaakpapillen verwennen. Het festival is dé gelegenheid om de nieuwe smaken te ontdekken: jong, fruitig, rood, wit, rosé, schuimwijn en zoete Bordeauxwijnen die zowel als aperitief als bij elke keuken passen. Bovendien wordt er zowel voor de gerechten van de chefs als de desserts en de kaasschotels telkens een uitgekiende wine pairing voorgesteld.

De workshops van de École du vin de Bordeauxeat-ambiance-3

Om Merlot en Cabernet Sauvignon niet langer met elkaar te verwarren, kan men op het paviljoen van de École du vin de Bordeaux een tour d’horizon krijgen waarbij de juiste woordenschat wordt gehanteerd en de combinatie met eten wordt aangeleerd. Naast “la clandestine table de jeu” kunnen festivalbezoekers dit jaar nieuwe workshops rond wijn en gastronomie volgen. De Ecole du vin stemt zich af op de aanwezige chefs, wat tot onverwachte wine pairing leidt. De aanlokkelijke Choco’Bordeaux verwent de papillen van lekkerbekken … Alle workshops zijn toegankelijk via de Wine Pass.

De Bordeaux Masterclasses: een andere manier om de Bordeauxwijnen te leren kennen In de weelderige Lokettenzaal van het BIP kunnen zowel verlichte wijnliefhebbers als neofieten genieten van een reis door de domeinen en regio’s van de prestigieuze grand crus uit Bordeaux. Via vier masterclasses krijgen ze de kans om meer te weten te komen over een specifieke Bordeauxwijn: Masterclass Sweet Bordeaux: een masterclass over het samengaan van witte likeurwijnen met Belgische kazen. Masterclass Crus Classés de Graves: voor het eerst worden Crus Classés des Graves voorgesteld in Brussel. De wijnoogst van 2014 staat in de schijnwerpers.  Masterclass Grote Medocwedstrijden: de Conseil des vins de Medoc stelt zes appellations en vier millésimes (2005-2011-2012 en 2015) voor. Masterclass Grands Crus Classés de Saint-Emilion: een reis door de wereld van prestigieuze Grands Crus Classés van Saint-Emilion.

Om de bezoekers volop van het festival te laten genieten, is eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX overgeschakeld naar een cashless betaalsysteem. Bezoekers kunnen hun aankopen bij één van de ticketbalies en tijdens het hele festival naar believen opladen en gebruiken. Deze magnetische kaart herneemt de credits en/of Wine Pass. Om consumpties te betalen, gebruikt men simpelweg de magnetische kaart die bij de cashlessautomaat worden opgeladen. De credits of degustaties worden dan automatisch afgetrokken. De formule is simpel. Eén credit is 1 euro waard.

De gerechten : Alle chefs bieden hun typische gerechten, desserts en kaasborden aan voor een eenheidsprijs van 9 credits (d.w.z. € 9). De credits zijn overal op het festival geldig voor de aankoop van gerechten, frisdrank, bier en/of koffie.

De Bordeauxwijnen : Het proeven van Bordeauxwijnen is zoals een ontdekkingsreis. Om aan het avontuur te beginnen, moeten bezoekers een Wine Pass (wordt opgeladen op je magneetkaart) kopen. Deze Wine Pass is tot en met 30 juni in voorverkoop beschikbaar voor 15 euro, daarna voor 16 euro en ter plaatse voor 20 euro. Hij bevat onder meer 10 degustaties (7 x 1 degustatie “Paviljoen” + 3 degustaties naar keuze), een workshop in de Ecole du Vin, een degustatie van een Omer en een Vittel.

www.eat.brussels