Ecologisch, ‘allround’ tuinontwerpatelier ‘EocGarden Design’ & plantenshop

Ecologisch wonen en werken 2.0: de aanleg van prachtige, ecologische tuinen & voedselbossen op een bijzonder esthetische manier, voor zowel particulieren als bedrijven! Dankzij de ingenieuze ontwerpen van dit Brussels atelier worden er niet alleen magnifieke ecologische tuinen, moestuinen, ‘kitchen gardens’, boomgaarden, voedselbossen, klimaattuinen, natuurlijke tuinen, natuurspeelplekken, therapietuinen en vijfzintuigentuinen gerealiseerd maar wordt de wereld ook telkens op een kleinschalige manier verbeterd. EcoGarden Design helpt zowel particulieren, scholen als (zorg)bedrijven om (bio)diversiteit en een groene belevingszone in de thuis-, school- en/of bedrijfsomgeving te creëren. Naast een zuiver advies verlenende functie, het uitwerken van een volledig beplantingsplan op maat en het aanleveren van meer dan 100 polyvalente, functionele planten, heeft het atelier ook alles in huis om de uitvoering en opvolging op zich te nemen. De aanleg van deze ecologische tuinoases gebeurt op een bijzonder esthetische en doordachte manier. Als kers op de taart worden de finale tuinontwerpen als een kunstwerk opgeleverd: geheel op maat en handgeschilderd in waterverf. De drijvende kracht achter het atelier is de groendesigner Ellen Fiers die zich al sinds haar kinderjaren verdiept in alles omtrent de natuur. Als bioloog, ecoloog, permacultuur designer, herborist, docent, gepassioneerd tuinierster en imker, kan ze groene zones instant in pittoreske tuinen en voedselbossen omtoveren. Daarnaast organiseert ze ook workshops en legt ze natuurtaferelen vast met verf. www.ecogardendesign.be

Door de Covid-19 uitbraak zien mensen in hoe belangrijk zelfvoorziening is. Lokale teelt vermindert namelijk de afhankelijkheid van import. Ook het stimuleren van bijenpopulaties door wildgroeiperkjes in eigen tuin hoort bij deze ‘back to basics’ tendens. Bovendien reduceert tuinwerk de dagelijkse stress en is het goed voor het klimaat. Ellen Fiers, de bezielster achter het atelier “EcoGarden Design” trekt volop de ecologische kaart en deelt de mening van de bekende stadsecoloog Arie Koster “Verbeter de wereld, begin bij de tuin.”

Ecologische tuinoases, moestuinen, ‘kitchen gardens’, boomgaarden, klimaattuinen, natuurlijke tuinen, natuurspeelplaatsen voor kinderen tot diep in de stad, therapietuinen, vijfzintuigentuinen, omvangrijke voedselbossen, de implementatie van natuurlijke waterreservoirs,… Bij EcoGarden Design staat zowel de tuinbeleving alsook het functionele en esthetische aspect centraal. Op natuurspeelplaatsen bij crèches en ziekenhuizen vertaalt zich dit heel concreet met een vijfzintuigentuin waarbij natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Ook bij therapietuinen staat alles specifiek in functie van de patiënt om een stimulerende omgeving te creëren zodat patiënten sneller revalideren en tot rust komen door de connectie met de natuur en zichzelf.

Een voedselbos is een ecologische tuin waarin je verschillende verticale lagen kan terugvinden: hoge bomen van 12m en hoger (bv. notelaars), hoogstammige fruitbomen, middenstam fruitbomen, klimplanten, laagstammige bomen en struiken, kruiden en andere vaste planten, een wilde bloemenweide, bodembedekkers (bv. aardbeien, kruipende vaste planten,…), én knollen en bollen (bloemen en groenten). Samen zorgt dit integraal voor het omzetten van organisch materiaal in humus (compostlaag) en voedingsstoffen voor de planten waardoor een rijke compostlaag gecreëerd wordt, wat zeer gunstig is voor de bodem fauna. Door de aanleg van een voedselbos wordt er enorm veel CO2 gestockeerd en dit komt de klimaatopwarming alleen maar ten goede. Zo vertelt Ellen Fiers, zaakvoerder van EcoGarden Design: “Het voelt als een missie: moeder natuur een stukje teruggeven voor wat we allemaal van de natuur krijgen. De gelukkigste en dankbaarste mens is volgens mij een ecologische tuinier die de natuur respecteert en biologische bestrijdingsmiddelen hanteert voor de restauratie van zijn ecologische tuin in een zo natuurgetrouw mogelijk design.”

Atelier EcoGarden Design helpt zowel particulieren als (non-profit) bedrijven bij het realiseren van ecologische tuinoases. Mensen die zelf aan de slag gaan voor de uitwerking van hun plan, kunnen planten, bomen, bloemen e.a. via de shop bestellen. EcoGarden Design organiseert ook diverse workshops.

Als kind was Ellen Fiers al gepassioneerd door de flora. Op bergtochten met de familie hield ze iedereen telkens op omdat ze overal wel interessante bloemen en planten zag. Nadien werd er ook een imposant herbarium gemaakt van alle bloemen en planten die ze verzameld had. Aan de KULeuven studeerde ze Biologische Wetenschappen met specialisatie in Ecologie, en daarna behaalde ze nog een diploma Permaculture Design. Haar opleiding, haar verschillende passies (imker, kunstenares, docent,…) en expertise – zowel in theorie als op het veld – maakt dat ze een ‘allround’ service aan haar klanten kan bieden. Naast haar atelier in Brussel heeft ze, net over de grens met Frankrijk, ook een eigen habitat gecreëerd met een knappe eco-serre waar ze volop plant en experimenteert. Ze is dus voortdurend bezig met haar projecten en vindt het fantastisch om haar kennis en passie door te geven, en te delen met anderen. Naast het tuinontwerpen en aanleggen kan ze – indien gewenst – ook een uniek en handgeschilderd beplantingsplan maken van het finale tuinontwerp.

Nog een boodschap die Ellen wil uitdragen: “In de toekomst zullen we meer van thuis uit werken en dus zal de tuin een aardig verlengstuk worden van de thuiswerker. Gewoon de handen in de grond steken en je vergeet al de rest. Ideaal om van je stress verlost te geraken. Het is bewezen dat bepaalde grondbacteriën een geluksgevoel bezorgen zoals het gelukshormoon serotonine. Bovendien help je met het verzorgen van jouw tuinoase ook het klimaat, hoe kleinschalig dit ook moge zijn. Je maakt het verschil en dat is erg voldoening gevend. Kortom, alleen maar voordelen!”

Het atelier EcoGarden Design en de shop zijn uitsluitend open op afspraak. Email: ellenfiers@ecogardendesign.be – illustraties frederic verwilghen