Een appel om bij weg te dromen …

Italië in huis met de appels van Marlene®

 

Uitstekende kwaliteit – Heerlijke smaak – Glanzende kleur – Rijke variëteit. Wie Zuid-Tirol hoort, denkt vooral aan bergen, sneeuw, natuur, skiën en wandelen. Maar vanaf vandaag voegen we ook ‘appels’ toe aan dit lijstje. Het appelmerk Marlene® teelt overheerlijke appels van hoge kwaliteit die afkomstig zijn uit de valleien van de Noord-Italiaanse Alpen. Dankzij haar Zuid-Tiroolse roots garandeert Marlene® kwaliteit, deskundigheid, territoriale identiteit en de beste smaak. Een andere troef is de uitgebreide waaier aan variëteiten. Heerlijk zoet, zuur, sappig, stevig en krokant. De slogan luidt niet voor niets, in het sappig Italiaans: “Vivi la varietà”. De beste smaak uit Zuid-Tirol

Waarom zijn de Marlene®-appels zo bijzonder?

Het aroma en de smaak worden gevormd door de rijke bodem en het unieke klimaat van Zuid-Tirol dat hen verwent met meer dan 300 dagen zonneschijn en 2.000 uren zon per jaar. Bovendien zorgt het brede temperatuurbereik waaraan de appels tussen dag en nacht worden blootgesteld voor een perfecte suikerbalans van de appel, wat resulteert in een krokante beet en de typische kleur van de appels uit Zuid-Tirol. Kortom, de hoogte, het Alpijns-Mediterraan klimaat van de zuidkant van de Alpen en de lange landbouwtraditie geven de appels uit Zuid-Tirol hun unieke en heerlijke smaak. Het is de meest uitgestrekte Europese regio waar appels worden gekweekt.

Marlene® is een handelsmerk van VOG Consortium dat in 1995 werd opgericht. Het consortium, samengesteld uit 5.000 producenten en 16 coöperaties, is momenteel de grootste Europese organisatie voor de afzet van appels. In twintig jaar tijd is het appelmerk zelfs uitgegroeid tot een symbool voor kwaliteitsfruit uit Zuid-Tirol, evenals het toonaangevende Italiaanse merk op het gebied van appelteelt. Marlene® wint ook steeds meer aan populariteit in Europese landen.

De hele regio is er dan ook zeer trots op. De boeren doen elke dag opnieuw hun uiterste best. Zo worden alle 5.000 fruittelers regelmatig geïnspecteerd vooraleer één van de vele appelsoorten in je hand belandt, altijd met dezelfde, goedgekeurde kwaliteit. De appels worden afzonderlijk gecontroleerd en gekweekt volgens geïntegreerde productierichtlijnen met aandacht voor het milieu.

Rijke variëteit aan appels

Rood, groen of geel, iedereen lust wel een appeltje. Liever wat zuur, sappig, zoet of krokant? Liefhebbers van Marlene® houden van het merk omwille van de ruime keuze aan verschillende soorten, waardoor er voor ieders smaak wel een appel is. Alle vijf variaties kregen het Europese certificaat ‘Mela Alto Adige PGI’ (beschermde geografische aanduiding), wat garandeert dat ze uit Zuid-Tirol afkomstig zijn.

In volgorde van populariteit: Golden Delicious : Smaak: sappig, zoet en aromatisch, met een fijne, fruitige zuurheid – Beschikbaarheid: half september tot juli. Royal Gala : Smaak: krokant, weinig zuur, zoet aroma – Beschikbaarheid: eind augustus tot eind maart. Red Delicious : Smaak: stevig, sappig, zoet, aromatisch – Beschikbaarheid: eind september tot mei. Granny Smith : Smaak: stevig, elegant zuur, sappig – Beschikbaarheid: oktober tot april. Fuji : Smaak: krokant en stevig, sappig met een hoog suikergehalte – Beschikbaarheid: begin oktober tot mei

Marlene® what’s in a name?

Er waren eens… prachtige appels die groeiden in Zuid-Tirol. Ze waren de vrucht van de ongerepte natuur en het resultaat van een lange traditie, ze waren heerlijk en natuurlijk. Niemand kende ze, omdat ze geen naam hadden… Zo begon het verhaal van Marlene®.

Een naam die voor vele landen en talen herkenbaar is, denk maar aan het Franse Marlène en het Nederlandse Marleen. De appel wordt trouwens ook gezien als het vrouwenfruit. Marlene® verwijst ook naar niemand minder dan Marlene® Dietrich, een Duits-Amerikaans iconische actrice. De meisjesnaam betekent ook “welgevormd schoon”.

Naast het klassieke tussendoortje zijn appels ook ideaal om te verwerken in je gerechten, desserts en home made drinks. Laat je inspireren door de vele recepten op de website http://www.Marlene.it/en/recipes/. Dat smaakt naar meer, nietwaar?