Een eerbetoon aan de bij

HONING IS DE SMAAK VAN HET LANDSCHAP. ELK POTJE WEERSPIEGELT HET VERHAAL VAN EEN SEIZOEN EN DE BLOEMEN DIE BLOEIDEN. OP 20 MEI 2023 – WERELDBIJENDAG – ONTHULLEN VIJF LEDEN VAN RELAIS & CHÂTEAUX HUN RELATIE MET DIT VLOEIBARE GOUD EN HUN TOEWIJDING AAN HET BEHOUD VAN DE NATUUR.

Meer dan honderd Relais & Châteaux leden over de hele wereld houden bijen. Zij dragen bij aan de bevordering van de biodiversiteit middels wilde en gecultiveerde planten, maar ondersteunen ook het ecosysteem door het creëren van een leefomgeving die alle soorten wilde bestuivers voedt. De leden zien af van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en zo zijn dit slechts enkele voorbeelden van de ecologische verplichtingen die de leden zijn aangegaan.

TOEVLUCHTSOORD VOOR BIJEN & MEER EN BETER FRUIT

Chateau St. Gerlach, Valkenburg, Nederland

Chateau St. Gerlach bevindt zich midden in een natuurgebied net buiten de bruisende stad Maastricht. Op het exceptionele landgoed onderhoudt Executive Chef Otto Nijenhuis zelf de bijenkorven. Door als chef tevens de functie als imker te bekleden kent hij als geen ander de diepgaande band tussen bijen en primaire voedselproductie. ‘’We zitten midden in een natuurgebied en de bijenkorf in onze boomgaard zorgt voor meer en beter fruit’’. Volgens Otto is het geheim van goede bijenteelt om van de bijen te houden en ze te respecteren. Hoewel de bijen zorgen voor heerlijke honing van hoogwaardige kwaliteit is het voor Chateau St. Gerlach niet de belangrijkste drijfveer voor het houden van bijen op het landgoed. Het is vooral bestemd als toevluchtsoord waar de bijen een optimaal leven kunnen leiden. World Bee Day wordt uitvoerig gevierd bij Chateau St. Gerlach, zo wordt er door de chef een tour georganiseerd voor families en kinderen waar ze kunnen leren over de bijen op het landgoed. In de Spa & Welness bieden ze honing spabehandelingen aan. Verder is de honing te koop op het landgoed en in de online boutique.

80.000 BIJEN BEVOORRADEN MOESTUIN VAN STUIFMEEL

Le Chalet de la Forêt**, Ukkel, België

Le Chalet de la Forêt is gelegen aan de rand van het prachtige Zoniënwoud, niet ver van de bruisende stad Brussel. Op het exceptionele landgoed zijn maar liefst 80.000 bijen actief die de moestuin bevoorraden van stuifmeel. De moestuin is eco-verantwoordelijk en staat vol kruidige planten. De geplante variëteiten zijn zorgvuldig geselecteerd om een natuurlijke zelfregulering te creëren. De honing van het Chalet de la Forêt dankt haar kastanje smaak aan de vele kastanjebomen in het bos. De kleur van de honing varieert sterk afhankelijk van de  geoogste bloemen, maar is altijd helder en vloeibaar. Het is een zeer tanninerijke, aromatische honing met een warme smaak. De patissier creëert graag zijn desserts rond deze sterke honing die tevens een subtiele bitterheid kent.

WAAR BOSSEN EN VELDEN ELKAAR ONTMOETEN

Hotel Bareiss, Baiersbronn-Mitteltal, Duitsland

Gelegen in Baiersbronn-Mitteltal, in het hoge Murgdal van het Zwarte Woud, werd de boerderij Morlokhof in 2003 onderdeel van het Bareiss-landgoed. Dankzij de werkzaamheden die Hermann Bareiss destijds initieerde, kon de geest van deze 18e-eeuwse boerderij intact blijven. De dennen en sparren spelen een belangrijke rol in dit landschap, evenals de teelt van groenten, aromatische kruiden en bloemen. In de grootste weide staan drie bijenkorven. Ze zijn zo ontworpen dat ze naadloos samengaan met de gebouwen: in dezelfde warme kleuren en met houten daken. Axel Janzen de imker en Susanne Gaiser die boswachter is in het gebied nemen hun rol zeer serieus. De goudgele honing die in juli wordt geoogst is een heerlijke combinatie van naaldhoningdauw en nectar van de bloemen op de velden. De textuur is zacht en de smaak is gepeperd met harsachtige smaken. De honing wordt verkocht in de boetiek en is inbegrepen bij het ontbijtbuffet.

DE KUNST VAN NUANCEREN

Ballyfin Demesne, Ballyfin, Ireland

Onder de Slieve Bloom Mountains in centraal Ierland staan een twintigtal bijenkorven in een rustig gedeelte van het weelderige, romantische landgoed Ballyfin Demesne. Er zijn hier twee verschillende oogstseizoenen. Het eerste seizoen in mei biedt een rijke, zoete honing van een mengsel van paardenbloem, paardenkastanje, meidoorn en plataan. Plataan zorgt voor een peperige ondertoon die slechts lichtjes waarneembaar is als nasmaak. In augustus wordt de zogenaamde “herfsthoning” gemaakt met een hoog percentage klaver. ”In Ballyfin Demesne winnen lindebloesem en bramen het echter altijd van klaver” aldus imker Bernd Schuch, lid van de Irish Beekeepers Association die al tien jaar op dit landgoed werkt. Afhankelijk van het jaar kunnen bramen het ook winnen van lindebloesems, waardoor de honing kort na het plaatsen in potten kristalliseert. De honing van het domein wordt gebruikt door de chefs in de keuken, geproefd door de gasten bij het ontbijt en verkocht in de boetiek, en wordt vooral gewaardeerd om zijn aromatische complexiteit.

CONTRAST EN SEIZOENSGEBONDENHEID

Villa Crespi, Orta San Giulio, Italy

Villa Crespi, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw aan de oevers van het Ortameer (Piemonte), ontvouwt zijn gedurfde Moorse architectuur te midden van een  prachtig groen park. Sinds vijf jaar wordt hier honing geproduceerd, die gekenmerkt wordt door oogsten van twee verschillende soorten honing. Lorenzo de Laugier-apiarist, honingambassadeur en expert op het gebied van sensoriële analyse- beschrijft ze met grote precisie. In de eerste honing van het jaar, met een lichte amberkleur en een zachte textuur, worden verschillende voorjaarsbloemen verwerkt. De tonen van kamille en perzik thee zorgen voor een heerlijk evenwicht. De kastanje honing van juli heeft een sterk karakter. De rode kleur en de verzadigde, tanninerijke bosgeur van de honing weerspiegelen het intense karakter.

www.relaischateaux.com