Eerste Zeeuwse hangcultuur-mosselen van het seizoen aan land gebracht

Op woensdag 1 juni werd onder behoorlijke belangstelling voor het eerst het hangcultuur-mosselseizoen officieel geopend bij de hangcultuurpercelen langs de Grevelingendam in Bruinisse, Zeeland. De Zeeuwse hangcultuurkwekers haalden daar hun eerste lichting mosselen boven water. Culinair specialist Alain Caron keurde de eerste mosselen. Hij sprak over “een mooie belofte voor het mosselseizoen”.

Nederland kent de bodemcultuur- en de hangcultuurmossel. Hangcultuurmosselen zijn een maand eerder verkrijgbaar. Deze mosselen hangen aan lange touwen in het water. Ze groeien op dicht onder het Zeeuwse wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen een maand eerder verkrijgbaar zijn dan mosselen van de bodem. Hangcultuurmosselen zijn vrij van zand en hebben een heerlijke, delicate smaak door de optimale doorstroming van het zuivere Zeeuwse water, met zijn vele mineralen en sporenelementen.

Ongeacht of het gaat om bodemcultuur- dan wel hangcultuur-mosselen, blijven de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen zelfs al genieten deze laatste ietwat meer bescherming. Mosselen blijven als woordvoerder Martin Bout een puur natuurlijk product waarvan de precieze oogstdatum moeilijk voorspelbaar is. De oogst vorig jaar kon pas half juni van start gaan en de eerste week was de kwaliteit duidelijk minder. De verpakkingen van de hangcultuur-mosselen blijven beperkter dan bij de traditionele teelt, er zijn enkel 1 en 2 kg mosselen voor de particulieren en zakken van 15 kg voor de horeca.

De vroege mosselen hebben dit seizoen een mooi vol visgewicht, met een roomwitte kleur en zijn licht zoet van smaak. De hangcultuur-mosselen zijn vanaf nu bij de viswinkels in Nederland en België verkrijgbaar.

Alain Caron is fervent liefhebben van mosselen: “Mosselen zijn terecht populair. Wereldwijd zijn er klassieke en moderne recepten. Een eerlijk en heerlijk product, goedkoop en voor ons allemaal. Dus niet alleen Paul Bocuse, die een bekend Frans recept heeft nagelaten; mosselen met room en saffraan. Maar ook in de wok met een beetje olie en peper. Mosselen zijn ‘conviviaal’. Je eet mosselen in gezelschap, dat maakt het zo mooi.“

Kwalitatief blijven mosselen aldus Alain Caron ondergewaardeerd. Hij verwees hierbij naar Paul Bocuse die als 3-sterrenchef het ganse jaar mosselen op de kaart heeft staan in een weliswaar eenvoudige maar bijzonder lekkere bereiding. Bocuse serveert een geurige en dampende pot mosselen waarbij hij enkel salie, ui en een scheutje olijfolie gebruikt. Hij hoopt dat zijn voorstel aanstekelijk mag werken zodat de mossel haar plaats in het gastronomisch perspectief kan opeisen. Het is alleszins een creatief product, zo herinnert hij zich een recept uit de regio Roussillon-Languedoc waarbij Hollandse mosselen in de pot gaan met een tikkeltje olijfolie en boerenworst. Hoogst ongebruikelijk maar toch erg lekker.

Logo 100% Zeeuws: Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn te herkennen aan een speciaal logo dat een 100% Zeeuwse afkomst garandeert. De vereniging “Zeeuwse Hangcultuurkwekers” ziet toe op het gebruik van het keurmerk en de naleving van de regels. Keurmerk: Alle leden van de vereniging zijn voor de Zeeuwse Hangcultuurmosselen met ingang van 1 juni 2016 door de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct gecertificeerd.

De proeverij verzorgd door het koksteam van restaurant Grevelingen zorgde voor een leuk assortiment gegratineerde mosselen, mosselen in de wok, mosselen gekookt met mosselbier van Neeltje Jans en mosselen gekookt met de Cuvée spéciale L’Horte 2015 witte wijn, assortiment dat alleszins een rijk culinair spectrum aanbood.

Het Zeeuwse keurmerk ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct ’ staat voor  100% regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren)  van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO).  Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.