Eetbare parels van Schouwen-duiveland

Zeeland en specifiek Schouwen-Duiveland is de enige regio van Nederland waar talloze authentieke streekproducten te vinden zijn: van lamsoor en zeekraal tot en met de Oosterscheldekreeft, Zeeuwse Calamaris (inktvis), kokkels, kukkels, (platte) oesters, mosselen, scheermes, zeewier en het presalé vlees (vee en schapen grazend op de zilte grond).

De gunstige ligging van Schouwen-Duiveland, het bovenste voormalige eiland van Zeeland aangrenzend aan Zuid-Holland, zorgt er voor dat door het water en het zilte achterland hele mooie en pure en eerlijke producten worden gecreëerd. De mooiste Nederlandse wijnen (geschonken in de businessclass van de KLM-vluchten), zijn afkomstig uit Schouwen-Duiveland. Ook de Oosterscheldekreeft, de Rolls-Royce onder de kreeften en de heerlijkste platte oesters (Grevelingen) komen eveneens uit Schouwen-Duiveland.

Voldoende reden voor een paar ondernemers uit de “Kop van Schouwen-Duiveland” (het westelijke deel van het voormalige eiland) om de koppen bij elkaar te steken om deze authentieke streekproducten verder uit te dragen. Aan het woord is Ed Troost van de nieuw op te richten vereniging “Het Schouwse Bord”: “Wij willen met name de mooie Schouwse producten onder de aandacht brengen en de deelnemende restaurants verplichten om minimaal 50 % van de te gebruiken producten vanuit Schouwen Duiveland te betrekken. Daarnaast willen wij een aantal gerechten speciaal voor onze club laten bereiden en ontwikkelen”, aldus Troost. Inmiddels heeft de vereniging ook Schouwse gerechten zoals vissoep, de speciale Schouwen-Duiveland kroketten, speciaal Schouws brood en appeltaart op het menu staan. Zelfs een eigen Schouws bier ontbreekt niet. Dit assortiment zal verder worden uitgerold.

De huidige leden van de vereniging komen uit de “Kop van Schouwen-Duiveland” en zijn Hotel De Zeeuwse Stromen (Renesse), De Haven van Renesse (Renesse), Paviljoen Zuid-Zuid-West (Renesse), Strand Café DOK bij Strandpark de Zeeuwse Kust (Renesse), Brasserie Eb & Vloed bij Camping Julianahoeve (Renesse), het Restaurant Gôôt Café Smaek bij Camping de Brem (Renesse) en             Restaurant Gusto bij Landal Port Greve (Brouwershaven). Bij gebleken succes ligt het in de bedoeling om het hele eiland hierbij te betrekken.

Het eerste Schouwse Bord menu bestaat uit Oester met een ijschrunch van limoen en martini en basilicum, een rijk gevulde Schouwse vissoep met een spies van gegrilde kreeft en een crème van serreh, een Salade van zeekraal met een kroketje van kokkels en mossels en een mayonaise van dragon, terrine van Zeeuwse lamsbout met groene kruiden en een kletskopje van zeewier, Gemarineerde makreel met coquillechips een antiboise en gedroogde rucola, Gegrilde ossenhaas met zout van Zeeuws spek en in duinhoning gekarameliseerde asperges en als afsluiter een Appeltaartje met een schuim van vlierbloesem, een crème van limoen en een krul van kaneel (warm).

Het Schouwse Bord brengt een ruim smaakassortiment waarbij de smaakpapillen op diverse wijzen worden aangesproken en verwend. De leuke zilte ondertoon is een gemeenschappelijke leidraad die net de authenticiteit van de regio op subtiele wijze ondersteunt. Frisse toetsen, delicate accenten en onverwachte combinaties zoals het brood dat met zeewater wordt gebakken, maar ook het lokaal gewonnen zeewier, algen en de zeesla, moeten zowel de toeristen als de fijnproevers verrassen. De deelnemende restaurants en horecazaken willen het nakende zomerseizoen aangrijpen om dit Schouwse Bord optimaal te promoten. ‘Schouwen Duiveland kiest voor toerisme’ is natuurlijk een uitspraak van belang, maar ook van belang is dat de toeristen voor Schouwen-Duiveland kiezen.

De vereniging heeft zich ook tot doel gesteld om de klant- en gastvriendelijkheid van het personeel van alle deelnemende horeca-zaken te stimuleren en aankomende koks te ondersteunen om hen te leren werken met de authentieke streekproducten die van Schouwen-Duiveland afkomstig zijn.

De eetbare parels van Schouwen-Duiveland zijn een perfect promotiemiddel om de vele mogelijkheden van de regio in de kijker te plaatsen. Algemeen wordt verwacht dat de komende maanden nog diverse restaurants zich bij dit initiatief zullen aansluiten waardoor de regio het ganse jaar door zijn gasten met verse, gezonde en lekkere streekproducten kan verwennen.