Emirates ontkurkt zijn beste cru’s: Emirates Vintage Collection

Emirates lanceerde net de Emirates Vintage Collection: een selectie van grand cru’s recht uit de Emirates-kelders in Bourgogne, waar ze tot vijftien jaar lang hebben gerijpt. De vier wijnen in de collectie zijn de Château Cheval Blanc 2004, Château Haut Brion 2004, Château Mouton Rothschild 2001 en Château Margaux 1998. Omdat ze slechts beperkt beschikbaar zijn, zullen deze wijnen exclusief in de eerste klasse worden uitgeschonken, op geselecteerde routes zoals de vluchten richting Genève. Emirates vliegt twee keer per dag naar Genève met een gloednieuwe Boeing 777. Met de nieuw ingerichte cabines en volledig afgesloten privésuites in eerste klasse zorgt deze Boeing voor een revelatie in het luchtvaartlandschap.

In 2006 begon Emirates met de aankoop van wijnen met lange bewaartijd: veelal primeurs of wijnen die nog in vaten zaten. De Emirates Vintage Collection bundelt de meest prestigieuze van die wijnen. Het gaat om een zeldzame selectie die quasi nergens anders kan worden aangekocht. Dankzij een unieke aanpak slaagde Emirates erin om belangrijke hoeveelheden van deze wijnen aan te kopen. De luchtvaartmaatschappij knoopte rechtstreekse relaties aan met een reeks prestigieuze wijnhuizen en sloeg de meest exclusieve, zeldzame wijnen in voor de Emirates-klanten.

“We bezochten de wijnboeren persoonlijk en selecteerden een aantal uitzonderlijke wijnjaren. Die wijnen hebben we jarenlang – sommige zelfs vijftien jaar lang – laten rijpen in onze wijnkelders in Bourgogne, tot ze op smaak waren om te serveren. Dat vergde een flinke dosis geduld, investeringen en langetermijnplanning. Maar niets is ons te veel om onze klanten te verrassen en blij te maken. En we zijn ervan overtuigd dat we met deze selectie zeker in ons opzet slagen. Emirates-passagiers zullen in de wolken zijn met deze wijnen”, aldus Joost Heymeijer, Senior Vice President, Inflight Catering, Emirates. Hij vervolgt: “We hebben ons uiterste best gedaan om de wijnen van de Emirates Vintage Collection zo goed en mooi mogelijk te presenteren. Ons cabinepersoneel kreeg een opleiding, we lieten een nieuwe collectie glazen ontwerpen en we hebben ook aangepaste menu’s uitgewerkt. Op die manier willen we ervoor zorgen dat het degusteren van die wijnen aan boord van onze toestellen niet moet onderdoen voor wijndegustaties in ’s werelds toprestaurants.”

De Emirates Vintage Collection werd eind april gelanceerd, toen Emirates de Château Cheval Blanc 2004 uit de collectie uitschonk tijdens een speciale vlucht naar Parijs. Niemand minder dan Arnaud de Laforcade, commercieel directeur van het wijndomein, bood er de passagiers bij wijze van verrassing een masterclass wijnproeven. Tijdens de sessie ontdekten de klanten de Château Cheval Blanc 2004 en 2006. Het werd voor iedereen een unieke ervaring, wijnproeven op 40.000 meter hoogte, in de iconische Onboard Lounge van het Emirates A380-toestel.

Om de gasten een exquise gastronomische ervaring aan te bieden, stelde het culinaire team van de luchtvaartmaatschappij een aantal menu’s samen die elke wijn uit de Emirates Vintage Collection uitstekend tot zijn recht laat komen. Samen met de huissommeliers werkten ze recepten uit die perfect bij de wijnen passen. Daarbij hielden ze ook rekening met de regionale inspiratiemenu’s: er is voor elke wijn een uniek gerecht per bestemming. Zo wordt de Château Cheval Blanc 2004 op de vluchten naar Genève geschonken bij wild met tijmsaus, koolrabi, kleine worteltjes en broccolini.

De vier wijnen zullen het hele jaar door verkrijgbaar zijn op diverse routes tussen Dubai en Europa, Amerika, Azië en Australazië. De selectie onderstreept hoe Emirates continue investeert in de Bordeaux-wijnen, die een belangrijke plaats innemen in de Emirates- wijnkaart. Vorig jaar nog kocht de luchtvaartmaatschappij voor 56 miljoen US-dollar Franse wijnen en champagne. Sinds 2006 werd in totaal 780 miljoen US-dollar geïnvesteerd in wijnen van over de hele wereld om Emirates-klanten een onvergelijkbare culinaire ervaring te geven aan boord. Vandaag beschikt Emirates over een wijnaanbod van wereldklasse. Elke dag worden aan boord van de Emirates-toestellen meer dan 80 uitstekende wijnen en champagne geschonken.

De Emirates Vintage Collection wordt de volgende jaren verder uitgebreid met nieuwe wijnen. Momenteel liggen 4,7 miljoen wijnflessen te rijpen in de kelders van Emirates. Van zodra die hun perfecte maturiteit bereikt hebben, worden ze aan de collectie toegevoegd. Voor sommigen zal dat pas in 2027 zijn.