Fastned opent eerste snellaadstation in België : luchthaven Oostende-Brugge

Fastned, het snellaadbedrijf dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations opende zijn eerste snellaadstation in België. Het station aan de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge is een mijlpaal voor België want ook in België groeit het aantal elektrische voertuigen dermate dat het belang van laadpunten niet te onderschatten is. Aan dit station kunnen vier wagens tot 300 km rijbereik laden in amper 15 minuten én dat met stroom op basis van zonne- en windenergie.

Het station werd officieel geopend door Marcel Buelens, CEO van de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, Michiel Langezaal, CEO Fastned, burgemeester van Oostende, Bart Tommelein en Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn.

Fastned heeft als missie om vrijheid te geven aan de elektrische rijder en de transitie naar elektrisch rijden versnellen. Daarom bouwt Fastned aan een Europees netwerk van duizend snellaadstations. Hier kunnen elektrische rijders in een kwartier tot wel 300 km bereik bijladen met stroom van zon en wind. Fastned heeft 126 snellaadstations in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en nu dus ook het eerste station in België. Er zullen de komende jaren nog meer stations van Fastned in België worden gebouwd.

Michiel Langezaal, CEO Fastned: “De opening van het eerste Fastned station in België is een mooie stap in de uitbreiding van ons Europees snellaadnetwerk. België is het vierde land waar Fastned een netwerk van snellaadstations gaat bouwen. Hiermee maken we het steeds makkelijker voor mensen om over te stappen op een elektrische auto. Luchthaven Oostende-Brugge is een unieke locatie met veel verkeer, waar elektrische rijders hun elektrische auto nu snel kunnen opladen. De komende jaren zullen we nog veel meer stations in België gaan realiseren in steden en langs snelwegen.”

Alle stations van Fastned zijn 24/7 publiek toegankelijk en geschikt voor alle elektrische auto’s. Laden en betalen gaat via de Fastned app of door een laadpas voor de lader te houden. Elektrische bestuurders kunnen met vrijwel iedere laadpas, tankpas en/of creditcard snelladen bij Fastned. Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BENEFIC-project, dat deel uitmaakt van het Europese programma “Connecting Europe Facility”, gefinancierd door de Europese Commissie.

Luchthaven Oostende-Brugge

Dat Fastned hun eerste elektrisch snellaadstation in België opent op het grondgebied van onze luchthaven, toont de gedrevenheid van de luchthaven om onze schouders te zetten onder duurzame projecten. De Internationale Luchthaven Oostende-Brugge draagt de zorg voor het milieu en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. In de context van duurzame ontwikkeling wil de luchthaven van Oostende zich ook verder inzetten voor haar duurzame ambities en zich verder ontwikkelen tot een modern mobiliteitscentrum. Marcel Buelens, CEO Luchthaven Oostende-Brugge: “Elke nieuwe, groene en innovatieve maatregel of actie binnen het kader van duurzaamheid die wij nemen houdt meteen ook rekening met de lokale economische groei. Hiermee wil de luchthaven niet alleen een meerwaarde creëren voor de reizigers – met een vlotte en snelle service – maar ook voor haar omgeving.”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “We willen elektrische voertuigen meer vrijheid geven om elektrisch te rijden en grotere afstanden af te leggen en daarom is er nood aan een gebied dekkend netwerk van laadinfrastructuur en aan snellaadpunten zoals deze hier op de Luchthaven van Oostende. Het kan een stimulans zijn voor particulieren en bedrijven om te kiezen voor zero-emissie voertuigen. In de toekomst zullen er nog snellaadstations van Fastned verschijnen in het straatbeeld. Begin dit jaar heb ik via het Agentschap Wegen en Verkeer namelijk de vergunning verleend aan Fastned voor de bouw van 13 snellaadstations langs Vlaamse autosnelwegen, via gerichte acties maken we verder werk van de vergroening van het wagenpark.”

Vlaams minister van Innovatie en viceminister-president Hilde Crevits: “Digitaal en duurzaam zijn dé sleutelwoorden voor de toekomst. Met Vlaanderen stappen we volop mee in dat verhaal en zetten we ons op de kaart als innovatieleider. Voor heel wat actuele maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat en mobiliteit, is innovatie de oplossing. Elektrische mobiliteit is één van die oplossingen die onze luchtkwaliteit en klimaat vrijwaart voor toekomstige generaties. Als minister van Innovatie ben ik dan ook bijzonder trots dat Fastned zijn eerste Belgische snellaadstation in West-Vlaanderen opent. Vanuit Oostende, stad aan zee, kan deze technologie nu als een golf ook over de rest van Vlaanderen trekken.”

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein: “De bouw van dit snellaadstation aan de luchthaven getuigt van ambitie. Maar liefst 4 wagens kunnen tegelijk in een kwartier volledig laden op basis van zonne- en windenergie. Oostende is trots op haar primeur: het eerste Fastned laadstation in Vlaanderen. Daarmee worden we een stevige schakel in een duurzaam Europees netwerk. Als lokale overheid gaan we samen met innovatieve ondernemers de uitdaging aan om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zonder de klok terug te draaien.”

Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn: “Stad Oostende wil als bestuur actief inzetten op duurzaamheid en innovatie. Ondernemers kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Door het feit dat de luchthaven het voortouw neemt om het eerste Fastned snellaadstation van België in Oostende te laten plaatsen, nemen zij een voortrekkersrol om te tonen hoe het kan.”