Feest van de gastronomie: traditioneel vakmanschap

Sinds de Franse gastronomische maaltijd door Unesco werd opgenomen als immaterieel cultureel erfgoed, organiseert Frankrijk ieder jaar zijn Feest van de Gastronomie. De vierde editie van deze feestelijkheden, gewijd aan de Franse actoren, producten en culinaire competentie, zal overal in het land plaatsvinden van 26 tot 28 september. Het thema van dit jaar is ‘L’amour des gestes et des savoir-faire’ (liefde voor handelingen en vakmanschap). Het legt een accent op het doorgeven van tradities, maar er staan ook creatieve ideeën op het programma: proeverijen voor baby’s, cruise fooding…

Het Feest van de Gastronomie is een nationaal evenement dat de rijkdom en de diversiteit van de Franse keuken illustreert. Net zoals het Festival van de Muziek biedt het een opeenvolging van evenementen in heel Frankrijk – én internationaal – om de keuken, de producten en de tafelkunsten in het zonnetje te zetten. Ieder jaar wordt gekozen voor een specifiek gemeenschappelijk thema. De waarden die naar voren worden geschoven zijn echter enkel een leidraad voor de edities, die draaien rond gezelligheid, gulheid, het delen en samenleven. Het is een populair feest dat zich tot iedereen richt.

Het evenement kent een groeiend succes: in 2013 waren er 7.650 erkende projecten, waarvan 103 in het buitenland. Er namen 230.000 professionals aan deel en het publiek liep op tot ongeveer 1 miljoen mensen.

De editie 2014 : Het vierde Feest van de Gastronomie wordt gepatroneerd door Guillaume Gomez, chef van het Elysée en bekroond als ‘Meilleur ouvrier de France’. Voor hem betekent het Feest van de Gastronomie 2014, “de toegang tot de gastronomie openen voor alle smaakpapillen, alle blikken, alle nieuwsgierigen, schuchter en minder schuchter. Voor alle mensen die het product willen aanraken, de techniek willen kennen, die willen praten met producenten, die open staan om smaken te ontdekken, handelingen te observeren en trucs aan te leren”.

Kookateliers, opendeuren en animaties in de hotelscholen, picknicks, banketten, proeverijen en fabricatie van ambachtelijke producten, lokaal en/of bio… Maar ook bezoeken aan bedrijven, landbouwexploitaties, tentoonstellingen, lezingen… De aangeboden activiteiten zijn heel divers.

Bij de talloze initiatieven onthouden we: Gastronomie voor baby’s: proeverijen van puree en compote voor baby’s van 6 maand tot 2 jaar. Gastronomie en de keuken doorheen de eeuwen: gastentafels met gerechten uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de renaissance, de tijd van Lodewijk XIV en van vandaag. Soepen & Smoothies voor iedereen: uitdelen van koude soepen en smoothies, gemaakt door de leerlingen van het lyceum op basis van fruit en groenten. Cruise fooding op het Canal de l’Ourcq: een uitzonderlijke cruise met de ontdekking van de geschiedenis en het culinaire talent van de Seine-Saint-Denis en het noordoosten van Parijs.

www.fete-gastronomie.fr – website: be.rendezvousenfrance.com