Foodfestival ‘Het Schouwse Bord’ ofte eetbare parels van Schouwen-Duiveland

Vorig jaar beslisten een paar horeca-ondernemers uit de Kop van Schouwen-Duiveland’ om de rijkdommen van de authentieke streekproducten uit te dragen via de vereniging ‘Het Schouwse Bord”. Amper enkele maanden later traden niet aleeen enkele andere horecazaken tot de vereniging toe, maar organiseerde Het Schouwse Bord een spetterend “street food festival” dat men voortaan jaarlijks wil organiseren.

Zeeland en specifiek Schouwen-Duiveland is de enige regio van Nederland waar talloze authentieke streekproducten te vinden zijn: van lamsoor en zeekraal tot en met de Oosterscheldekreeft, Zeeuwse Calamaris (inktvis), kokkels, kukkels, (platte) oesters, mosselen, scheermes, zeewier en het presalé vlees (vee en schapen grazend op de zilte grond). De gunstige ligging van Schouwen-Duiveland, het bovenste voormalige eiland van Zeeland aangrenzend aan Zuid-Holland, zorgt er voor dat door het water en het zilte achterland hele mooie en pure en eerlijke producten worden gecreëerd. De mooiste Nederlandse wijnen (geschonken in de businessclass van de KLM-vluchten), zijn afkomstig uit Schouwen-Duiveland. Ook de Oosterscheldekreeft, de Rolls-Royce onder de kreeften en de heerlijkste platte oesters (Grevelingen) komen eveneens uit Schouwen-Duiveland.

“Het Schouwse Bord” wil aldus voorzitter Ed Troost met name de mooie Schouwse producten onder de aandacht brengen en de deelnemende restaurants verplichten om minimaal 50 % van de te gebruiken producten vanuit Schouwen Duiveland te betrekken. Daarnaast willen wij een aantal gerechten speciaal voor onze club laten bereiden en ontwikkelen”, aldus Troost. Inmiddels heeft de vereniging ook Schouwse gerechten zoals vissoep, de speciale Schouwen-Duiveland kroketten, speciaal Schouws brood en appeltaart op het menu staan. Zelfs een eigen Schouws bier ontbreekt niet. Dit assortiment zal verder worden uitgerold.

De initiatiefnemers komen uit de “Kop van Schouwen-Duiveland”, het zijn Hotel De Zeeuwse Stromen (Renesse), De Haven van Renesse (Renesse), Paviljoen Zuid-Zuid-West (Renesse), Strand Café DOK bij Strandpark de Zeeuwse Kust (Renesse), Brasserie Eb & Vloed bij Camping Julianahoeve (Renesse), het Restaurant Grôôt Café Smaek bij Camping de Brem (Renesse) en Restaurant Gusto bij Landal Port Greve (Brouwershaven). Zij krgen ondertussen het gezelschap van restaurant & viswinkel De Heerenkeet in Kerkwerve, Restaurant Grevelingen in Bruinisse en Brasserie Westenwind in Scharendijke.

Het eerste street food festival werd alleszins een uitgesproken voltreffer. De deelnemende restaurants boden een 20-tal hartige hapjes aan met leuke creatieve presentaties maar evenzeer lekker en verbluffende smaakcombinaties. Een keuze maken uit de diverse bereidingen is aartsmoeilijk gezien het zowel voorgerechten, soepen, hoofdgerechten als desserts betrof. Onze persoonlijke voorkeur gaat naar de tagliatelli van inktvis, japans bessenwier en Verstegen kruiden van restaurant De Heerenkeet, de risotto van inktvis, Noordzeekrab en Stellendamse garnalen van Groot Café Smaek Renesse, het zeekraalbroodje met burger van kreeft en veldsla van restaurant Gusto uit Brouwershaven en de bavarois van Zeeuwse babbelaar met karamelsaus van restaurant 4 Beaufort van Hotel de Zeeuwse Stromen uit Renesse.

Het Schouwse Bord brengt een ruim smaakassortiment waarbij de smaakpapillen op diverse wijzen worden aangesproken en verwend. De leuke zilte ondertoon is een gemeenschappelijke leidraad die net de authenticiteit van de regio op subtiele wijze ondersteunt. Frisse toetsen, delicate accenten en onverwachte combinaties zoals het brood dat met zeewater wordt gebakken, maar ook het lokaal gewonnen zeewier, algen en de zeesla, moeten zowel de toeristen als de fijnproevers verrassen. De vereniging heeft zich ook tot doel gesteld om de klant- en gastvriendelijkheid van het personeel van alle deelnemende horeca-zaken te stimuleren en aankomende koks te ondersteunen om hen te leren werken met de authentieke streekproducten die van Schouwen-Duiveland afkomstig zijn.

De ondertitel van het Schouwse Bord, “eetbare parels van Schouwen-Duiveland” blijft een perfect promotiemiddel voor de ganse regio. Het zijn culinaire voltreffers die niet alleen foodfestivals onvergetelijk maken, maar dagdagelijks bij deze creatieve horeca-ondernemers kunnen worden gedegusteerd.