Fruit Fly Ninja

Universiteit Wageningen en Ninja’s werken aan groen einde insectenoverlast. Ze brengen schaamte en irritatie en zorgen voor overlast in huis. Fruitvliegen ‘gaan lekker’ op dit warme weer. Klimatologen verwachten ondertussen dat Belgische zomers alleen maar warmer worden. De Wageningen universiteit en Fruit Fly Ninja slaan sinds fit jaar daarom de handen ineen. De ultieme missie: milieuvervuilende producten op het gebied van ongediertebestrijding overbodig maken.

Groen en simpel: Veel van de huidige oplossingen om fruitvliegen te bestrijden brengen schade toe aan het Ecosysteem. De Fruit Fly Ninja is hier de groene tegenhanger van en daarmee de oplossing voor de toekomst. Het retailproduct is geniaal en simpel tegelijk. Het bootst een broed- voedplaats na. De fruitvliegjes kruipen er maar wat graag in, maar kunnen vervolgens de uitgang niet meer vinden. Het systeem werkt volstrek mechanisch, zonder actieve stoffen die de vliegendoden. De vloeistof is natuurlijk en gifvrij. De val is gemaakt van biologisch afbreekbaar en gerecycleerd plastic en kan bij het plastic afval worden gegooid. “ En niet onbelangrijk: het werkt! In vier jaar tijd zijn wij de meest gebruikte oplossing tegen fruitvliegjes geworden” zegt oprichter en CEO Ferdinand van der Neut. Wereldmarktleiden Rentokil heeft het product als beste getest en omarmt de oplossing om wereldwijd fruitvliegoverlast tegen te gaan.

Brede impact: De samenwerking tussen het Wageningse kennisinstituut en Fruit Fly Ninja is opgezet om de groene impact van de fruitvliegvanger door te trekken naar andere overlastgevers. Beide partijen werken bijvoorbeeld hard aan een groene muizen- en mierenoplossingen en aan een gifvrije muggenolie om DEET te vervangen. Muizen zijn in West-Eurpa aan een opmars bezig; die populatiegroei brengt ziekten met zich mee. Om deze, maar ook andere plagen te bestrijden maken de huidige oplossingen gebruik van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Dat is Van der Neut, maar ook de EU, een doorn in het oog: “Fruit Fly Ninja is ambitieus. We investeren in de samenwerking met de Wageningen Universiteit om alle milieuvervuilende producten op het gebied van ongediertebestrijding overbodig maken. In de huidige mierenoplossingen zit bijvoorbeeld spinosad,een insecticide op basis van chemische componenten dat onder andere schadelijk is voor bijenpopulaties. De Wageningen Universiteit en wij zijn ervan overtuigd dat dit anders kan.”

Silverfish Ninja: Ook de zilvervis ontkomt niet aan de dadendrang van het Ninja team. De Silverfish val is het nieuwste product en bootst een voed- en schuilplaats na. Bij het betreden van de val blijven ze plakken aan een lijmlaag. Ook dit systeem werkt volstrekt mechanisch en bevat geen actieve stoffen om de zilvervisjes te doden.

“We willen graag dat consumenten onze missie omarmen en bewust kiezen voor onze Ninja’s, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ongediertebestrijding ook ecologisch kan” Olav van der Willik, CCO e co-owner fruit Fly Ninja. www.fruiflyninja.com