Fruit Logistica 2020: een betere toekomst voor verse producten

  • Berlijn verbindt meer landen en exposanten dan ooit – • Bezoekers van de beurs uit 130 verschillende landen – • Partnerland Ecuador levert hoogwaardige en duurzame producten – • Duurzaamheid staat centraal in het collectieve denken van de sector – • Unieke evenementen tijdens zeven verschillende fasen van de conferentie – • Voldoende mogelijkheden met Career Network en Global Women’s Network – • De nieuwe prijs FLARE erkent topprestaties van de detailhandel – • De FRUIT LOGISTICA Innovation Award keert terug

‘s Werelds meest internationale evenement voor versproducten keert van 5 tot 7 februari 2020 terug naar Berlijn waar de mondiale groenten- en fruitsector inzet op meer duurzaamheid, verdere innovatie en een betere toekomst. De FRUIT LOGISTICA met meer dan 3.300 exposanten uit 93 landen wereldwijd – meer dan ooit tevoren – is wederom gastheer van de grootste congregatie van groenten- en fruitbedrijven en professionals ter wereld.

Getuige de enorme omvang en verscheidenheid van producten die met dank aan het officiële partnerland Ecuador wordt gepresenteerd, weerspiegelt de uitgebreidheid van de FRUIT LOGISTICA 2020 het brede aanbod van hoogwaardige verse groenten en fruit dat vandaag de dag op de internationale markt wordt aangeboden.

Bezoekers van de beurs kunnen bovendien kennismaken met een industrie die zich steeds verder ontwikkelt om een aantal belangrijke uitdagingen het hoofd te bieden, met verbeterde duurzaamheid bovenaan de lijst. Zoals het Trend Report 2020 van de FRUIT LOGISTICA Do The Right Thing (Right) aangeeft, is een toenemend aantal kopers en consumenten op zoek naar duurzame leveranciersmodellen die kwesties als klimaatverandering en maatschappelijk verantwoord ondernemen adresseren. Als gevolg hiervan hebben producenten van versproducten baat bij een belangrijk commercieel voordeel als zij kunnen garanderen dat hun producten op een meer ethische en milieuvriendelijke manier worden geteeld, ingekocht en gedistribueerd.

Verandering te goede is een doorlopend thema: De beste zijn op het gebied van duurzaamheid is een thema dat overal op ‘s werelds toonaangevende beurs voor de groenten- en fruithandel kan worden teruggevonden. Dit werd duidelijk tijdens de officiële Media Preview van de beurs waar gecoördineerde actie op het gebied van duurzaamheid en een streven naar innovatie naar voren kwamen als de belangrijkste trends dit jaar. Deze thema’s zullen prominent aanwezig zijn in een unieke reeks evenementen en prijzen die de FRUIT LOGISTICA tot de grote attractie maken van de zakelijke kalender voor bezoekers uit 130 landen over de hele wereld.

In hal 9 het nieuwe 44 Minutes-formaat van Smart Horticulture Global om de hoognodige aandacht te vestigen op onderwerpen zoals geïntegreerde plaagdierbestrijding, verticale landbouw, robotica en AI. Elders kunnen exposanten en bezoekers van de beurs deskundig advies krijgen over belangrijke onderwerpen in de sector tijdens het Fresh Produce Forum in hal B/CityCube; innovatieve producten en concepten ontdekken in het Future Lab (hal 27); meer te weten komen over kwesties die van invloed zijn op distributienetwerken in de Logistics Hub (hal 26); en de technologieën van morgen bekijken in de Tech Stage (hal 9).

Investeren in mensen en het stimuleren van hun ontwikkeling is een zeer belangrijk onderdeel van het duurzaamheidsperspectief op de FRUIT LOGISTICA 2020: met de terugkeer van het Global Women’s Network gaat de beurs door met het promoten van de rol van vrouwen, terwijl de Networking Lounge in hal 10.1 op vrijdag 7 februari zal veranderen in het nieuwe Career Network Area van de FRUIT LOGISTICA met vacatures en andere beroepskansen voor studenten, afgestudeerden, jonge professionals of deskundigen met ervaring in de industrie.

Navigeren door de wereld van producten

De herziene beursindeling dit jaar heeft de beurs voor bezoekers vereenvoudigd door landen en segmenten te groeperen. In hal 9 bijvoorbeeld exposeren specialisten op het gebied van glastuinbouw naast elkaar waardoor bezoekers de mogelijkheid wordt geboden van one-stop voor dat specifieke onderdeel van de business. Belangrijke internationale exposanten – waaronder BayWa, Edeka, Fresh Del Monte, GlobalGAP, SanLucar en Zespri evenals een sterk Belgisch contingent dat wordt vertegenwoordigd door VLAM – bezetten nu de gloednieuwe hal 27, de grootste afzonderlijke tentoonstellingsruimte van het evenement. Net om de hoek in Hal B vinden bezoekers nog meer producten en diensten uit Zuidoost-Europa en het Middellandse Zeegebied.

Bezorgdheid over het coronavirus

Dit jaar zal de FRUIT LOGISTICA veel van haar gewaardeerde klanten – exposanten en bezoekers – missen die elk jaar vanuit China aanwezig zijn, een onvermijdelijk gevolg van de recente uitbraak van het coronavirus. Een dag voor het evenement had naar verluidt ongeveer 50 procent van de Chinese bedrijven hun deelname geannuleerd.

Wie wint de FRUIT LOGISTICA Innovation Award 2020? De FRUIT LOGISTICA Innovation Award blijft één van de meest begeerde prijzen in de versproductensector, grotendeels omdat de winnaar elk jaar wordt gekozen door vertegenwoordigers van de sector die de beurs bezoeken. Op de laatste dag, vrijdag 7 februari, wordt tijdens een speciale ceremonie op dezelfde plaats om 14.30 het winnende product, dienst of technische oplossing aangekondigd.