Fruit Logistica 2022: groei door innovatie

Met de FRUIT LOGISTICA Innovation Award en Spotlights biedt de toonaangevende vakbeurs voor de wereldwijde fruithandel, die van 5 tot 7 april 2022 in Berlijn plaatsvindt, premières en innovaties een groot podium.

De genomineerden voor de meest begeerde internationale prijs in de fruithandel industrie zijn bekend. Een jury bestaande uit deskundigen uit alle sectoren van de waardeketen heeft de negen meest innovatieve producten, diensten en technische oplossingen geselecteerd die het afgelopen jaar op de markt zijn gebracht. Op 5 en 6 april 2022, de eerste twee beursdagen, kunnen vakbezoekers in een speciale ruimte in hal 20 een overzicht krijgen van de innovaties en vervolgens hun stem uitbrengen op hun favoriet. Welke van de volgende nominaties wordt verkozen tot innovatie van het jaar en mag op 7 april 2022 de prestigieuze “FRUIT LOGISTICA Innovation Award” mee naar huis nemen?

“Amela Tomato”, Granada La Palma, S.Coop.And., Spanje

Hal 18, C-01 ▪ www.amela-tomato.com – De Amela-tomaat is een in Japan ontwikkelde innovatie. Door de irrigatie tot een minimum te beperken, worden suikers en zuren geconcentreerd. Amela wordt gekenmerkt door hoge brix-waarden en een hoog gehalte aan voedingsstoffen en aminozuren. Dit zorgt voor een fijne balans van smaken. Verkrijgbaar in maten tussen 50 en 140 gram.

“Amoresco®”, HM.CLAUSE SAS, Frankrijk

Hal 11.2, B-01 ▪ www.hmclause.com – Een unieke, bètacaroteenrijke oranje Romanesco-bloemkool met een aantrekkelijke vorm, zoetheid en smaak. Hij behoudt zijn kleur, zelfs na het koken, en is vers verkrijgbaar van november tot februari, maar is ook uitstekend geschikt voor de diepvriesmarkt.

“Flying Autonomous Robots (FARs)™” Tevel Advanced Technologies Ltd, Israël Hal 5.1, B-03 ▪ www.tevel-tech.com/technology/

Vliegende autonome robots met zes vrijheidsgraden oogsten verschillende fruitsoorten, waardoor er minder arbeidskrachten nodig zijn. Het vermogen van de robots om elk stuk fruit vanuit de optimale positie en hoek te benaderen, is gebaseerd op diepgaande kunstmatige intelligentie en computervisie. Dit garandeert een oogst in het optimale rijpheidsstadium.

“Genap Energy Cover”, Genap B.V., Nederland

Hal 3.2, A-07 ▪ www.genap.nl – Genap Energy Cover is een unieke combinatie: Enerzijds is het een drijvende afdekking voor irrigatiebekkens en biedt het dus bescherming tegen algenvorming. Anderzijds wekken de geïntegreerde zonnepanelen tegelijkertijd milieuvriendelijke energie op.

“iStem™”, Syngenta Seeds BV, Nederland

Hal 1.2, D-16 ▪ www.syngentavegetables.com – Uniek in zijn soort, de stengelbloemkool is perfect portioneerbaar en kan rauw of in zijn geheel gekookt worden gegeten. De stengel, die tot 13 centimeter wordt, ontwikkelt nog een kleinere stengel en enkele bladeren. De plant is zeer rijk aan vezels. De stengel is ook eetbaar en heeft een zoete, nootachtige smaak.

“Red Crush®”, Gautier Semences, Frankrijk

Hal 1.2, B-18 ▪ www.gautiersemences.com/international – Red Crush®, de eerste honderd procent rode sla die intens gekleurd is van buiten tot in het hart. Het Red Crush®-concept bestaat in verschillende variëteiten: een Little Gem met heerlijk knapperig blad, een Mini Cos met delicaat, fijn rood blad en een licht suikerachtige smaak, en een Multileaf met ingesneden blad.

“Schur®Star Eat-Grow-Repeat Bag”, Schur Star Systems GmbH, Duitsland.

Hal 9, C-07 ▪ www.schur.com – Verticaal gekweekte erwtenplanten in organisch hennepsubstraat in de zak. Nadat het bovenste deel van de zak is afgescheiden, vormt de aarde de pot van de plant. Na de eerste oogst, op de vensterbank zetten en koesteren met licht, water en een beetje liefde. De groei en dus de oogst zal doorgaan – gemakkelijk, gezond en lekker!

“Sinclair EcoLabel HOME™”, Sinclair International Co., Groot-Brittannië

Hal 4.1, B-08 ▪ sinclair-intl.com – Sinclair Ecolabel HOME™ is een eerste generatie voedselveilig, thuis composteerbaar fruitetiket voor direct contact en snelle, geautomatiseerde toepassing. SEH is op papier gebaseerd, plasticvrij en onafhankelijk gecertificeerd door TÜV Oostenrijk als “OK compost HOME” (OKH-S0728) en verkrijgbaar in verschillende maten.

“Sunions™”, BASF Vegetable Seeds Business, Nederland

Hal 1.2, B-20 ▪ www.nunhems.com – De Sunions™-variëteit biedt consumenten een nieuwe manier om van uien te genieten. Ze doen bij het snijden geen tranen in de ogen springen en hebben een milde, zoete smaak. Zelfs bij langdurige opslag blijven deze eigenschappen behouden. Verkrijgbaar in netten van 350 tot 750 gram.

Maar de rode loper werd niet alleen voor de FLIA-genomineerden van FRUIT LOGISTICA uitgerold. “Licht uit, spot aan!” was het motto voor de premières en nieuwe producten die als spotlight werden gepresenteerd. De verzameling van wereld-, Europese en beurspremières is voor vakbezoekers de eenvoudigste manier om een overzicht te krijgen van de nieuwste ontwikkelingen in de fruithandel industrie. In totaal 27 innovaties uit elf landen – waaronder 13 wereldpremières – zijn te ontdekken in het Spotlight-overzicht van dit jaar.