Fruit Logistica 2022: Nieuwe toegangsregels

De meest toonaangevende vakbeurs voor de globale fruithandel wordt van 9 tot en met 11 februari 2022 in Berlijn gehouden. Gasten moeten hiervoor volledig gevaccineerd of hersteld zijn.

De herstart van de vakbeurzen na een onderbreking wegens corona is een succes geworden en de voorbereidingen voor de FRUIT LOGISTICA 2022, die van 9 tot en met 11 februari in Berlijn zal plaatsvinden, zijn reeds geruime tijd in volle gang. Met exposanten uit meer dan 80 landen in 25 hallen vertegenwoordigt de FRUIT LOGISTICA ook dit jaar weer de gehele globale waardeketen van de groente- en fruitbranche.

In verband met de huidige regelgeving krijgen tot nader order alleen volledig gevaccineerde of herstelde deelnemers toegang tot evenementen. Concreet betekent dit dat alle deelnemers op het evenemententerrein van de Messe Berlin een digitaal bewijs van hun vaccinatie- of herstellende status moeten overleggen. Gevaccineerde personen zijn personen die volledig zijn gevaccineerd met een in de EU goedgekeurd vaccin. Dit zijn momenteel Moderna (Spikevax), BionTech/Pfizer (Comirnaty), AstraZeneca (Vaxzevria) en Johnson & Johnson (Janssen). Vaccinatiebewijzen van buiten de EU moeten eerst worden omgezet in een digitaal EU-vaccinatiebewijs. Momenteel staan de wettelijke voorschriften niet toe dat gasten die met een ander vaccin, zoals Sputnik of Sinovac, zijn gevaccineerd, deelnemen. De goedkeuring van beide vaccins is aangevraagd in het voorjaar van 2021, dus er kunnen nog veranderingen optreden. Bovendien worden beursbezoekers en exposanten bij het binnenkomen van Duitsland aan gemakkelijker voorwaarden onderworpen. Een goed overzicht wordt gegeven door AUMA, de vereniging van de Duitse jaarbeursindustrie.

Kai Mangelberger, projectleider FRUIT LOGISTICA: “Het besluit over de toegangsregeling biedt alle betrokken partijen nu duidelijkheid voor de verdere voorbereidingen van de beurs. Tegelijkertijd bieden de bovengenoemde toegangsbeperkingen ook de mogelijkheid tot een normale beurservaring in de tentoonstellingshallen. Zoals de zaken er nu voor staan, maakt de huidige regelgeving een evenement zonder verdere beperkingen voor exposanten en bezoekers mogelijk. Evenementen op de stands worden weer mogelijk en er zijn ook meer mogelijkheden bij de standbouw. Het kernelement van de FRUIT LOGISTICA 2022 is de persoonlijke ontmoeting van de internationale fruithandel branche ter plaatse. Dit zal veiliger en tegelijk intensiever worden als gevolg van de nieuwe verordeningen”.

Toegang tot de tentoonstelling is alleen mogelijk met gepersonaliseerde tickets die vooraf en online via de FRUIT LOGISTICA ticketshop zijn gekocht. De ticketshop zal naar verwachting eind november opengaan. Het zal niet mogelijk zijn ter plaatse tickets te kopen of zich in te schrijven.

Het huidige hygiëne- en veiligheidsconcept van Messe Berlin, dat informatie bevat over evenementen onder “2G-omstandigheden” (d.w.z. evenementen voor volledig gevaccineerde of herstelde personen), is momenteel van kracht.