Galway, Europese culturele hoofdstad 2020, onthult programma

Galway, Culturele Hoofdstad van Europa 2020, onthulde afgelopen week het kernprogramma voor komend jaar met thema’s als landschap, taal en migratie. De Ierse stad heeft met meer dan 100 partnerschappen uit 33 vertegenwoordigde landen het programma ontwikkeld. Het programma in de loop van het jaar varieert van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en dans tot film, architectuur, erfgoed, sport en eten, waarbij de meeste projecten gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

Galway 2020, Culturele Hoofdstad van Europa – met een programma dat vier seizoenen loopt tot januari 2021- gaat officieel van start op zaterdag 1 februari 2020 met een vuurfestival; verwijzend naar de Ierse traditie waarbij een nieuw seizoen wordt gemarkeerd met vuur. Dit openingsfeest duurt een week en loopt door zes steden en dorpen in County Galway, met als hoogtepunt een spectaculaire openingsceremonie in de stad Galway op zaterdag 8 februari 2020.

Traditioneel stond 1 februari bekend als Imbolc, een oud heidens festival gewijd aan vrouwen en vruchtbaarheid, en markeerde de eerste dag van de lente in de Keltische kalender. Het weerspiegelt de verstrengelde wortels van de culturele geschiedenis van Ierland in heidense en Gallische tradities en wordt ook St Brigid’s Day genoemd, na de belangrijkste vrouwelijke heilige van Ierland.

Helen Marriage, directeur Galway 2020:

“Galway, met zijn oude landschappen en geschiedenissen, zijn verschillende volkeren en zijn vele talen, is een buitengewone plaats, waar kunstenaars altijd vooropliepen. Het is voor ons een voorrecht om een rol te spelen bij het vormgeven van deze unieke viering van de Ierse cultuur, nadenkend over het belang ervan in een Europese en mondiale context. Galway 2020, Culturele Hoofdstad van Europa, is gebouwd door de inspanningen van die creatieve mensen die ervoor hebben gekozen om hier de afgelopen 40 jaar te wonen en te werken”

Belgische bijdrage tijdens Galway 2020

In augustus 2020 transformeert Wires Crossed, een vierdaagsecircusfestival, de straten van Galway met optredens en workshops van wereldklasse, met als hoogtepunt het highwire-spektakel boven de rivier Corrib. Deze 33-uur durende voorstelling neemt het publiek mee op een reis door de duisternis naar het licht, met een buitengewone boodschap van hoop, solidariteit en kracht. De Ecole de Cirque de Bruxelles is één van de partners van Wires Crossed.

Daarnaast werkt CREW uit België mee aan de Immersive Classroom. Tijdens een reeks samenwerkingsprojecten, training en experimenten worden jongeren, opvoeders en het grote publiek betrokken bij kritische debatten over de manier waarop wij over ruimte denken. Immersive Classroom onderzoekt benaderingen van lesgeven en leren door meeslepende technologie en educatieve betrokkenheid. Ook Studio Eclipse Collective uit België neemt deel met een duet bestaande uit dans en visueel theater. “One Sink Two Float” zal opgevoerd worden in The Claddagh Basin op 24 mei. https://galway2020.ie/en/projects/fresh-street3/

Enkele hoogtepunten van Galway 2020:

  • De bergen van Connemara worden groen verlicht door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola om St Patrick’s Day te vieren in het grootste lichtspektakel ooit. – • Het Druid theater geeft de grootste 20-eeuwse toneelstukken van Ierland in steden en dorpen in de provincie Galway. – • De Amerikaanse kunstenaar, David Best, bekend van Burning Man, creëert een groot nieuw werk samen met jonge mensen uit Derry en Galway. – • Giant Mirror Pavilion van de Ierse kunstenaar John Gerrard komt in het 4.000 jaar oude Connemara-moeras. – • Dramatische nieuwe interpretatie van literair epos Gilgamesh door Galway-meestervertellers Macnas, geschreven door Marina Carr en ontworpen door Julian Crouch. – • Margaret Atwood neemt deel aan internationale vrouwendagvieringen. – • Homer’s Odyssey wordt gepresenteerd op tournee langs de stranden van Galway – • Galway sluit zich aan bij Boston, Belfast en Nashville om concerten te organiseren door trans-Atlantische sterren van country, blues, gospel, folk en bluegrass – • 16 Europese partners sluiten zich aan bij Galway om jonge Europese filmmakers te inspireren

Galway

Gelegen aan de westkust van Ierland, aan de rand van Europa, wordt het landschap van Galway beschouwd als een van de meest opmerkelijke natuurgebieden ter wereld. Wild, ruig en direct aan de kust van de Atlantische Oceaan biedt Galway adembenemende uitzichten en staat bekend om zijn rijke culturele en historische erfgoed, naast een onverslaanbare levendige sfeer.

Het beroemde landschap van Galway omvat de bergen van Connemara, met een grote verscheidenheid aan natuurlijke en semi-natuurlijke habitats met geologische complexiteit. Uitgebreide afzettingen van speksteen, aders van groen marmer en witte kwarts zijn te vinden in dit gebied. Het landschap omvat ook honderden onregelmatig gevormde meren in de oude veengebieden die het omliggende land vormen. De kustlijn is bezaaid met offshore-eilanden, waaronder de Aran-eilanden, een belangrijke toeristische attractie.