Gastronomisch toerisme in Auvergne-Rhône-Alpes/1

Een waaier bestemmingen. De regio Auvergne-Rhône-Alpes omvat een scala aan bestemmingen en belevenissen om al jouw wensen te vervullen. Wek je smaakpapillen in Lyon, de hoofdstad van de gastronomie, beleef de Mont-Blanc, het dak van Europa, wandel door de Drôme en de Ardèche, krijg een voorproefje van de Provence en doorkruis de Auvergne met zijn vulkanen. In de winter sta je in deze regio op de latten in bekende skidorpen: Chamonix, Courchevel, Megève …

De Auvergne-Rhône-Alpes is een echt natuurparadijs en dus de ideale regio om te herbronnen, sportief uit de hoek te komen of je te ontspannen in de buitenlucht tussen meren (Annecy, Bourget …), vlaktes en bergen. Auvergne-Rhône-Alpes scoort ook prima op cultureel vlak met geklasseerde Unesco-sites, historische kunststeden waar een feestelijke ambiance heerst en dorpen met uitzonderlijk erfgoed. France tourisme lichtte alvast een tipje van de sluier van deze unieke regio.

Deze gulle regio met gerenommeerde gastronomie en wijnen brengt je zintuigen helemaal in vervoering: Beaujolais, Côtes du Rhône, Vins de Savoie … de streek heeft 79 AOC’s (kastanjes uit de Ardèche, gevogelte uit Bresse …) waarvan 21 kazen (Reblochon, Saint-Nectaire …). De immense keuze aan streekproducten gaf de grote chefs hier gouden kansen en verzamelden maar liefst 90 Michelinsterren. Van sterrenrestaurants tot landelijke herbergen, van ambachtelijke markten tot gastronomische hotspots (Cité du Chocolat Valrhona …), Auvergne-Rhône-Alpes is in hart en ziel dé Franse streek voor fijnproevers.

Ain: Culinaire tradities toveren topproducten om in goud.

De Ain is de geboortestreek van levensgenieter en gastronoom Brillat-Savarin en legt zich al eeuwenlang toe op gastronomie en wijn. Fijnproevers beleven hier topmomenten aan gerenommeerde tafels waarop 8 AOC/AOP-producten en een gevarieerd gamma streekproducten de toon zetten. Laat je zintuigen los op het land van de aroma’s, de culinaire savoir-faire en tradities. Op het menu: gevogelte van Bresse, Bleu de Gex, Comté, boter en room uit Bresse, wijnen van Bugey, quenelles, vis uit de Dombes en kikkerbilletjes …

Gastronomie en wijn zijn in de Ain een levenskunst, hartstochtelijk beoefend door kenners die fier zijn op hun geschiedenis en tradities en die de tijd nemen om over hun streek en wereld te vertellen. Grote sterrenchefs zoals Georges Blanc in Vonnas, de leden van de Association des Cuisiniers de l’Ain, producenten en ambachtelijke producenten treden op als ambassadeurs van de gezellige, smakelijke gastronomie.

En omdat je lekker eten altijd deelt, horen feesten en gastronomie bij elkaar in de Ain. Producten promoten in wedstrijden en tentoonstellingen, kookwedstrijden, markten en dorpsfeesten … er zijn gelegenheden genoeg om samen te komen rond lekker eten!

Allier: Genieten van gewone dingen!

Op nog geen 3 uur van Parijs geeft de Allier een eigen invulling aan de levenskunst van de Auvergne: gezapig, intens en overdadig. Met mooi bewaarde natuur zoals het heggenlandschap in de Bourbonnais, de Gorges de la Sioule en het woud van Tronçais. Maar ook een rijk cultuurpatrimonium waarop de hertogen van Bourbon en honderden kastelen hun stempel drukten.

Bezoekers genieten hier ook van allerlei activiteiten in de natuur, bekende sites zoals Le PAL, het MuPop, Paléopolis, Street Art City, het Centre national du costume de scène en van welzijnsstad Vichy. Extraatjes zijn de vele evenementen, gastronomie met topproducten, traditionele herbergen en de verrassende wijnen van Saint-Pourçain, zo lekker na een wandeling door de Allier.gex-2-f4c12

De Loire:

Een uitnodiging om de tijd te nemen De Loire, die mooie onbekende … Mooi omdat de streek zoveel onweerstaanbare charme uitstraalt. Onbekend omdat je er schatten vindt waarvan de Fransen nog geen flauw vermoeden hebben, behalve dan de 757.000 inwoners van het departement zelf, dat middenin de nieuwe regio Auvergne-Rhône-Alpes ligt.

De Loire zou de Loire niet zijn zonder haar majestueuze landschappen, haar rivier die van zuid naar noord loopt en haar inwoners die bekendstaan om hun gastvrijheid. Hier strooit de natuur kwistig met haar magie. Weelderige en wonderlijke decors in de Gorges de la Loire, weidse en wilde vlakten op de Hautes Chaumes du Forez, ongerepte natuur in het Parc Naturel Régional du Pilat … Iedereen vindt hier wat naar zijn hart!

Kom vanzelf tot rust in een serene, authentieke wereld waar je de tijd hebt voor een ontmoeting, een glimlach. De gastronomie verdiende in deze regio haar sporen en biedt fijnproevers een hele waaier smakelijke specialiteiten, producten van de rijke bodem en originele creaties. Ten slotte zou de Loire nooit zo charmant zijn zonder haar fantastische verzameling historische monumenten, sportieve activiteiten en culturele evenementen. Welkom in de Loire. Welkom in het land van duizend-en-een wonderen.

De tandradtrein op de Puy de Dôme, de bekendste vulkaan in de Chaîne des Puys. Neem het elektrische treintje naar de top van de Puy de Dôme en geniet van het prachtige uitzicht op de vulkanen van de Puys-keten, de Limagne, Clermont-Ferrand en het Sancymassief. In 15 minuten brengt de panoramatrein van de Dômes je het hele jaar door naar de top van de Puy de Dôme, een natuursite met het label “Grand Site de France”, om er het vulkaanlandschap en de Gallo-Romeinse invloeden te bewonderen. Een must!