Gastronomisch toerisme in Auvergne-Rhône-Alpes/2

Waag je tussen Lyon, de Bourgogne en Genève aan het onverwachte! Bourg-en-Bresse, een bestemming die naar meer smaakt! Het AOP-gevogelte van Bresse beschikt als enige ter wereld over dit kwaliteitslabel. Behalve dit pareltje van de Franse gastronomie degusteer je hier AOP-boter en -room van Bresse, quenelles Giraudet, Comté, Bleu, taart van Bresse en wijnen van Bugey.

Maar reizigers uit heel Europa komen ook naar Bourg-en-Bresse om er het koninklijke klooster van Brou te bezoeken. De kerk en het praalgraf, uitzonderlijke voorbeelden van flamboyante gotiek, werden opgetrokken ter ere van een romance met dodelijke afloop. Met nog enkele extra’s loont een bezoek aan deze kerk met gelakte pannen beslist de moeite: het zeldzame oksaal dat uitkijkt op het koor, kloostergangen op twee niveaus, een kunstmuseum en sinds juli 2018 de vertrekken van Margaretha van Oostenrijk.

Vlakbij de typische hoeves van Bresse met Saraceense schoorstenen vind je ecomusea, meren om te watersporten en te zwemmen, wandelpaden, fiets- en mountainbikeroutes. Van het heggenlandschap in Bresse tot de zuidelijke hoogtes van de Jura … geniet van het uitzicht en haal diep adem! Tussen Brussel en de Middellandse Zee nodigt Bourg-en-Bresse Destinations je uit voor een pauze vol mooie ontmoetingen.

Le Beaujolais:

Door Unesco gelabeld als “mondiaal geopark” in 2018. Op een boogscheut van Lyon en de zuidelijke Bourgogne staat de Beaujolais wereldwijd bekend om zijn landschappelijke kwaliteiten en sterkst glooiende wijngaarden van Frankrijk. Deze regio met een rijk kunstpatrimonium en bewogen geschiedenis kreeg onlangs een Unesco-label. De Beaujolais ontdek je via de wijnroute die zich van noord naar zuid tussen bergen en wijngaarden slingert. De streek bezit een schat aan erfgoedparels zoals Oingt (dat tot de “mooiste dorpen van Frankrijk” behoort), het klooster van Salles-Arbuissonnas en het kasteel van Montmelas.

Hou zeker halt in één van de zes sterrenrestaurants of de talrijke bistro’s die de regio rijk is en stap een kelder binnen om een officiële Beaujolaiswijn (12 AOP’s) te degusteren. Het panoramische uitzicht op de top van de Mont Brouilly, een iconische plek in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, is een mooie bekroning.

Savoie Mont Blanc:

Kaas, wijn en culinaire tradities … Een rijke geschiedenis! De streekproducten van de Savoie-Mont Blanc zijn de vrucht van de berglandbouw en zetten hun beste beentje voor bij de 30 sterrenchefs en 187 meester-restauranthouders op deze bestemming. De rijke gastronomie vloeit voort uit de gevarieerde producten en hun gulle aroma’s. Creativiteit, finesse en authentieke smaken vormen de essentie en herinneren eraan dat het hof van Savoye de meest verfijnde keuken van Europa had.

Wat je zeker moet ontdekken: De kaasroute, om kennis te maken met de 8 kazen van de Savoie (5 AOP’s: : Reblochon de Savoie, Abondance, Beaufort, Chevrotin, Tome des Bauges en 3 IGP’s: : Emmental de Savoie, Tomme de Savoie, Raclette de Savoie), de kaascultuur in de Savoie, de lokale kneepjes van het vak, de productieperiodes en -hoogtes.

Eveneens te ontdekken, de 2.000 jaar wijngeschiedenis in de Savoie, waar kwaliteit al sinds de oudheid hoog in het vaandel staat. 25 druivenrassen, waarvan er 7 uniek zijn in de wereld, groeien er in atypische, sterk hellende wijngaarden. Drie trajecten van de “Route de vins de Savoie” lopen door grootse landschappen tussen meren en bergen. Geïnspireerd door hun berg- en wijncultuur produceren de wijnbouwers unieke wijnen die onder 4 AOC’s vallen: Savoie, Roussette de Savoie, Seyssel en Crémant de Savoie.hotel-axotel-lyon-perrache-facade-41

Authentik hotels Lyon:

3 hotels – 300 kamers in het hart van Lyon. Middenin Lyon, op het kruispunt van twee wijken met een apart cachet, verwelkomt de groep “Authentik Hotels Lyon” je in een van haar drie hotels, elk met een heel eigen karakter: Hotel Axotel Lyon Perrache heeft 130 kamers, Hotel Charlemagne heeft 117 kamers en het Grand Hôtel des Terreaux heeft 53 unieke kamers.

Samen zijn ze goed voor 300 kamers. Authentik Hotels Lyon heeft nog meer in petto: twee restaurants (La Chalut & la Bibliothèque), terrassen en tuinen, bars en relaxbaden waaronder een bubbelbad in het Grand Hôtel des Terreaux. Drie hotels om Lyon nog meer uitstraling te geven. Zegt men trouwens niet dat “in Lyon sommige sterren sterker schitteren dan andere”?