Gastronomisch toerisme in Auvergne- Rhône-Alpes/slot

Geheimen zijn er om te delen. Het grondgebied van Vienne Condrieu strek zich uit over 30 gemeenten die aan weerszijden van de Rhône liggen in een rijkelijk gevarieerd landschap. Middenin deze agglomeratie ligt Vienne dat in 1990 het label “Ville d’art et d’histoire” kreeg.

In deze stad met 2.500 jaar geschiedenis gaf Fernand Point de aanzet tot de moderne gastronomie. Vienne boeit bezoekers met zijn uitzonderlijke historische en culturele sites zoals het antieke theater, de tempel van Augustus en Livia en het Gallo-Romeinse museum met een archeologische site van 7 hectare. Dit rijke patrimonium wordt nog aangevuld met een oenotoeristisch aanbod met ronkende namen zoals Côte-Rôtie en Condrieu. Natuurschoon ontbreekt hier al evenmin langs de Rhône en in het Parc Naturel Régional du Pilat, waar je mooi kunt wandelen en fietsen te midden van ongerepte natuur. Op het ritme van de seizoenen ontvouwen zich allerlei evenementen, wijnmarkten, Gallo-Romeinse dagen, de Vinalia …

Vienne werpt zich ook op als jazzhoofdstad met zijn festival “Jazz à Vienne” dat jaarlijks ruim 200.000 festivalgangers op de been brengt, al bijna 40 jaar lang.

Ardèche: Leuke combiformules fiets/wijn, bergen/hedendaagse kunst en kastanje/gastronomie  …

De Ardèche beleef je per kano, met de fiets of te voet door de Gorges de l’Ardèche of op de Mont Gerbier de Jonc, van vallei naar vallei, van dorp tot dorp, met de seizoenen en aroma’s mee. Zin om de Ardèche eens anders mee te maken als gezin of in groep? Probeer de formule “merveilleux week-ends”

7 activiteiten om niet te laten liggen: De fiets, van supersportief tot lekker relaxed Uitgestippelde routes en onderdak waar fietsen welkom zijn. De “Partage des eaux”, 5 monumentale, hedendaagse kunstwerken middenin de natuur op de GR7. De ondergrondse wereld met 7 grotten om te bezoeken, zoals de Caverne du Pont d’Arc – grot van Chauvet die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, “speleoenologie” en de “nuitées insolites” in Aven de la Forestière. 20 charmante dorpen, schattenjachten, landelijke bistro’s en festivals. Aan de Pont d’Arc kun je proeven (8 mineraalwaterbronnen), zwemmen, een boottochtje maken op de Ardèche en genieten van het water. De kastanje, koningin van de Ardèche, wordt in oktober gevierd met de Castagnades en speelt de hoofdrol in het vernieuwde kastanjemuseum Castanéa in Joyeuse. De 11 Toqués d’Ardèche halen het beste uit de aroma’s van de Ardèche om jouw smaakpapillen in de watten te leggen.

Ardèche Hermitage:

Smullen van het leven! Hier begint het Zuiden echt. Aan de ene kant Tain l’Hermitage in de Drôme, aan de andere kant Tournon in de Ardèche, en daartussenin de statige Rhône. Ah, wat een vakantie, op 1 uur ten zuiden van Lyon. Zon, licht, petanque in de schaduw van de platanen … hoe zoet kan het leven zijn.

Eerst de rechteroever. Geoefende en eendagsfietsers verkennen de wegen via etappes uit de mythische wielerkoers L’Ardéchoise of via de fietsroute ViaRhôna. Ga op wandel en verken de wegen en paden op je eigen tempo … je vindt altijd wat naar jouw zin! Spring in een honderdjarige stoomtrein, verken de Gorges du Doux per spoorfiets of verlustig je in het uitzicht op het kasteelterras van Tournon. Verwondering en niks minder.

Dan volgt de linkeroever waar je als lekkerbek aan je trekken komt en verrukkelijke geheime tuinen je opwachten. Wijnliefhebbers en fijnproevers wanen zich hier in het paradijs! Bezwijk voor een van de beste chocolades ter wereld en reserveer wat qualitytime om een truffel te proeven. Onze beroemde AOP’s zetten dit lekkers nog meer luister bij: Hermitage, Crozes Hermitage en Saint-Joseph. Ardèche Hermitage, levenskunst en nog veel meer. Wacht niet langer om deze regio te ontdekken!

La Caverne du Pont d’Arc: De meesterwerken van de Chauvetgrot in de Ardèche. Ontdek het eerste grote meesterwerk van de mens, die 36.000 jaar geleden honderden dieren tekende in volle actie … jagend, rennend, strijdend. In een park van 20 hectare dupliceert de Grot van de Pont d’Arc, de grootste grotreplica ter wereld, de magie van de Chauvetgrot die deel uitmaakt van het werelderfgoed van Unesco.dscn5348

Wie waren onze artistieke voorouders, in welke wereld leefden ze, welke dieren omringden hen? Dat kom je te weten in de Galerie de l’Aurignacien, het educatieve centrum waar je nog meer ontdekt na het grotbezoek!

Uit complexiteit ontstaat soms rijkdom. Dat geldt ook voor de wijnen uit de regio Auvergne-Rhône-Alpes waarmee je een unieke wijnkaart kunt samenstellen. De wijnen zijn het koppelteken tussen Zuid- en Noord-Frankrijk, met het volledige palet kleuren, smaken, aroma’s en karakters. Deze oenotheek nodigt gasten uit op een fascinerende reis langs alle oenotoeristische wegen. Ze ontdekken het duurzame, unieke patrimonium van de wijnhellingen, langs typische landschappen en grote toeristische trekpleisters, en ontmoeten ze de wijnboeren die vertellen over hun vakkennis, identiteit en waarden.

OUI.sncf, sinds 7 december 2017 de nieuwe naam van Voyages-sncf.com, is een belangrijke toerismespeler in Europa en expert in de verdeling van treintickets en in de bestemming Frankrijk met een klantendienst die 24u op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar is.

OUI.sncf toont aanbiedingen van verschillende vervoersdiensten: SNCF, TGV, Eurostar, Thalys, TGV Lyria, drie busbedrijven, 400 luchtvaartmaatschappijen, 280.000 hotels, meer dan 250.000 verblijfsaanbiedingen en 30 autoverhuurbedrijven. OUI.sncf is aanwezig in 11 Europese landen en in 45 landen in de rest van de wereld