Gastronomische veertiendaagse van de Elzas

Een 7-tal Brusselse restaurants op en  rond de Grote Markt organiseren in samenwerking met de promodiensten van de Elzas een grote winterse culinaire veertiendaagse. Het is hierbij de bedoeling de regionale culinaire specialiteiten in de kijker te stellen en de bezoekers een voorproefje te bieden van een leuke lente- of zomervakantie in deze Franse regio. Tegelijkertijd steunen ze de activiteiten van de vzw Nativitas, een vereniging die 40 jaar bestaat en de minderbedeelde Brusselaars steunt. Per geconsumeerde fles Elzaswijn storten de deelnemende restaurants 1€ aan de vzw.

Deze gastronomische veertiendaagse loopt van 22 januari tot en met 7 februari 2016 en wordt ondersteund door restaurants Les Chapeliers, ’t Kelderke, L’Estaminet du Kelderke, La Rose Blanche en La Brouette, alle op de Grote Markt, ook restaurant La Taverne du Passage in de Koningsgalerij en restaurant Chez Vincent in de Dominikanerstraat nemen deel aan deze actie.

Op de kaart typische  gerechten uit de Elzas zoals bij de voorgerechten, ganzenlever met appeltjes en karamel op peperkoek, salade Pot au Feu met mierikswortel en tartaar van maatjes. Tussen de hoofdgerechten de onvermijdelijke gegarneerde choucroute, een filet van zander met zuurkool en blanke boter of een civet van varkenswang. Als dessert heb je de keuze uit een appeltaart uit de Elzas, ananas met kirsch of ijscrème met platte kaas en wilde kersen.

Het initiatief wordt eveneens ondersteund door Michel Husser, sterrenchef van restaurant Le Cerf in Marlenheim, tevens ambassadeur van de regionale Elzasser specialiteiten, de charcuterie Metzger Muller en het wijnhuis Boeckel.