Gastvrijheid aan het strand opnieuw uitgevonden in Cap Karoso

Indonesië’s zuidoostelijke eiland Sumba is klaar om een nieuwe bestemming voor ontdekkingsreizigers te verwelkomen, een plek waar eco-bewust reizen, authenticiteit en gemeenschap samenkomen om een stijlvol toevluchtsoord te creëren. Cap Karos, dat eind 2022 wordt geopend, is vernoemd naar het prachtige Karoso-strand waaraan het is gelegen en vormt een toegangspoort tot de goed bewaard gebleven cultuur en het landschap van Sumba, met een eigentijds interieurontwerp van Bitte Design Studio dat samensmelt met lokale traditie en ambacht om een kunstzinnige achtergrond te creëren. Het hotel wordt geleid door Fabrice en Evguenia Ivara, die voor het eerst een hotel uitbaten. Ze hebben evenveel respect voor de lokale Marapu-cultuur als voor de Franse flair, die voortkomt uit de Parijse roots van het duo. Het resultaat is een toevluchtsoord met 47 kamers en 20 villa’s aan het strand, waar hedendaags design, natuurlijke schatten en plaatselijke cultuur samenkomen met een dramatisch effect.

Het Indonesische eiland Sumba ligt op 50 minuten vliegen van Bali en voelt aan als een wereld ver van de meer bekende bestemmingen in de regio. Sumba werd gekozen voor Cap Karoso omdat het een grotendeels onaangetast landschap is waar megalithische graftombes zij aan zij liggen met torenhoge huizen die bekend staan als “uma mbatangu”. Cap Karoso is ideaal gelegen voor gasten om zich te wagen aan eilandavonturen te land en ter zee, en zal een zeldzaamheid zijn door de nabijheid van de natuur en de beschikbaarheid van de moderne voorzieningen die moderne reizigers verwachten. Met dit in gedachten doet het hotel er alles aan om ervoor te zorgen dat de ecologische voetafdruk minimaal is, met een reeks op duurzaamheid gerichte acties gepland. Deze omvatten ten minste 50% van het energieverbruik uit een eigen zonnepaneelpark, een verbod op plastic verpakkingen op het terrein, en het doordachte gebruik van landschapsontwerp en vegetatie plaatsing om de behoefte aan airconditioning te verminderen.

In de 67 accommodaties – een mix van studio’s, suites en villa’s – overheerst een overkoepelend thema van lokaliteit. In deze ruimtes worden gasten ondergedompeld in het verhaal van Sumba door middel van visuele verwijzingen naar de lokale religie, Marapu, en de integratie van kunst, materialen en ambachten geïnspireerd door de lokale esthetiek. Het in Jakarta gevestigde architectuur- en interieurontwerpbureau Bitte Design Studio, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, houdt toezicht op deze visie en past perfect bij dit project. Dit leiderschap op het gebied van design wordt gecombineerd met een aantal lokaal vervaardigde designelementen, zoals handgesneden houten hoofdeinden in de gastenkamers, ikat wandkleden van de Indonesische kunstenaar Alexander Sebastianus Hartanto, en hedendaagse Indonesische kunst in de openbare ruimtes. Lokale en duurzame materialen worden gebruikt in het hele pand en sluiten naadloos aan bij de hedendaagse lineaire esthetiek die de vele gebieden van het hotel definieert.

Elders op het veelzijdige terrein zal een scala aan voorzieningen een allure bieden die de natuurlijke charme van het eiland evenaart. De ongedwongen Beach Club, die de hele dag open is, biedt een gezinskeuken met lokale producten en zonder afval, terwijl het aan de lobby grenzende restaurant Julang zal worden gerund door internationale chef-koks die op bezoek komen voor korte overnames, als weerspiegeling van Cap Karoso’s streven naar samenwerking. Dezelfde geest zal worden toegepast op een groot aantal bezoekende kunstenaars en DJ’s, wier residenties het hele jaar door het hotel zullen kleuren met een werkelijk originele ambiance en een inherent enthousiasme voor zowel de kunst als een unieke gastervaring zullen weerspiegelen.

Een openluchtbioscoop, een zwembad met bar, een kinderclub en een spa, fitnessruimte en yogaplatform ronden het aanbod af. Dit alles wordt samengehouden door een vloeiend blauwdruk van architect Gary Fell, die de traditioneel vormgegeven paviljoens in het hart van het pand naadloos heeft laten samensmelten met een reeks moderne structuren, en die erin is geslaagd de grenzen tussen binnen en buiten te doen vervagen. Diezelfde tastbare band met de omgeving wordt verder benadrukt door de verbouw van Cap Karoso Farm, een uitgestrekt werklandgoed opgezet door bio-landbouwer Philippe Guiglionda dat de restaurants van het hotel zal voeden met zelfgekweekte en biologische eieren, zuivel, fruit en groenten. Het initiatief gaat hand in hand met Cap Karoso’s belofte om dit stukje Indonesische gelukzaligheid te koesteren en te respecteren – een belofte die werkelijkheid zal worden wanneer het hotel eind 2022 zijn deuren opent.