Glenmorangie Tùsail: de terugkeer van een zeldzame graansoort

Een zeldzame graansoort van topkwaliteit, door liefhebbers bewaard voor de toekomst, vormt de inspiratie voor de nieuwste gelimiteerde editie van Glenmorangie. Glenmorangie Tùsail, de zesde telg uit de bekroonde Private Edition-reeks, is gebaseerd op de unieke smaak van Maris Otter-gerst, die bijna voorgoed was verdwenen, ware het niet voor de inspanningen van enkele trouwe voorvechters. Glenmorangie Tùsail is verkrijgbaar in de gespecialiseerde whiskyhandel vanaf midden februari.

Sinds 2010 brengt Glenmorangie jaarlijks een zeldzame single malt op de markt, geproduceerd en ontworpen om whiskykenners en -verzamelaars te inspireren en te intrigeren. De nieuwste release, Glenmorangie Tùsail, nodigt liefhebbers uit om de invloed te ontdekken van een bijzondere gerstvariëteit op de Glenmorangie single malt.

Maris Otter-wintergerst werd voor het eerst 50 jaar geleden geoogst voor commerciële doeleinden. Zijn intense smaak zorgde ervoor dat de gerst al snel een hoeksteen werd van de artisanale Engelse brouwindustrie. De vraag naar de gerstsoort begon echter af te nemen toen producenten overschakelden op soorten met een hoger rendement – en de typische smaak raakte in verval. Zich bewust van het risico sloten twee Britse zaadhandelaars een partnerschap dat de zuiverheid van het graan moest herstellen en Maris Otter zou redden van de verdwijning.

Hun inspanningen wekten weldra de interesse van de directeur Distillatie en Whiskycreatie van Glenmorangie, die bekend staat om zijn streven naar de beste kwaliteit zonder compromissen. Dr. Bill Lumsden bestelde een partij van de wintergerst en zorgde ervoor dat het graan traditiegetrouw op de vloer gemout werd als ingrediënt voor Glenmorangie Tùsail (Schots-Gaelisch voor ‘originary’ (oorspronkelijk)).

Dr. Bill Lumsden: “Toen we het verhaal hoorden van de vastberaden beschermers van dit smaakvolle graan, leek hun ethos – en de gerst zelf – perfect voor een Glenmorangie single malt. Ik wist dat het intense smaakprofiel een intrigerend contrast zou vormen met de delicatere huisstijl van Glenmorangie, zodat een whisky ontstond die kenners zou betoveren. Het resultaat is een eerbetoon aan de Maris Otter-soort, met rijke, rustieke aroma’s van notentoffee, zoete gerstemout, gember, kaneel, melasse en dadels, aangevuld met de karakteristieke Glenmorangie-tonen van perzik, sinaasappel en gerookte peer.”

Over de smaak:

Glenmorangie Tùsail is niet koud gefilterd en gebotteld op 46% alc./vol. Het is een heldere, okerkleurige whisky met rijke en rustieke aroma’s van notentoffee, zoet gerstemout, gember, kaneel, melasse en dadels, aangevuld met de karakteristieke Glenmorangie-tonen van perzik, sinaasappel en gerookte peer. Adviesprijs: Verkrijgbaar vanaf 70 euro in de gespecialiseerde whiskyhandel vanaf midden februari.

De Glenmorangie Private Edition is een bekroonde reeks die kenners en liefhebbers van whisky jaarlijks een zeldzame en intrigerende single malt laat beleven, voor hen ontworpen en geproduceerd door het team van Glenmorangie Whisky Creation. Glenmorangie Tùsail is de zesde telg uit de jaarlijkse reeks.

Glenmorangie Single Malt Scotch Whisky ontstond in de Schotse Highlands, waar hij in de Glenmorangie-distilleerderij gedistilleerd wordt in de hoogste Schotse maltwhiskydistilleerketels, deskundig rijpt in de beste eiken vaten en geperfectioneerd wordt door de Men of Tain. De distilleerderij werd opgericht in 1843 en staat bekend als pionier in haar vak doordat ze traditie verenigt met innovatie, voor een whisky van de beste kwaliteit, zonder compromissen.

De Glenmorangie Company bepleit een verantwoord alcoholgebruik en raadt gebruikers aan om Glenmorangie-whisky’s met mate te drinken, in overeenstemming met de aanbevolen dagelijkse richtlijnen voor alcoholgebruik.

Maris Otter-gerst werd oorspronkelijk geteeld in de jaren 1960 in Engeland, nabij Cambridge, op een terrein in Maris Lane, de straat die haar naam verleende aan de gerst. De smaak van Maris Otter was aanvankelijk erg geliefd in de traditionele brouwindustrie. De populariteit van de soort begon echter te tanen in de jaren 1970, toen smaken in bier veranderden en de telers overschakelden op gerst met een hogere opbrengst. Eind jaren 1980 dreigden niet gecertificeerd zaad en kruisbestuiving Maris Otter volledig te doen verdwijnen, tot grote bezorgdheid van sommige brouwers, die nog steeds afhankelijk waren van zijn unieke smaak voor de productie van hun ales met rijping in het vat. Als reactie sloten twee Engelse zaadhandelaars een partnerschap om de soort een tweede leven te geven en richtten ze in 1992 een programma op om de voorraad terug naar een aanvaardbaar niveau te brengen.