Goût de France: België viert de Frane gastronomie

Na een succesvolle editie in 2015 zullen op maandag 21 maart 2016 opnieuw meer dan 1.500 ‘diners op z’n Frans’ geserveerd worden in verschillende restaurants verspreid over de vijf continenten. 32 Belgische restaurants doen al mee aan het grootschalige event waarbij wereldwijd een hommage wordt gebracht aan de excellente Franse keuken en culinaire knowhow.

Na het grote succes van de eerste editie wordt dit jaar op 21 en 22 maart opnieuw de Franse gastronomie gevierd dankzij ‘Goût de/ Good France’, het initiatief van de Franse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling, Laurent Fabius en van de gerenommeerde chef-kok Alain Ducasse.

Vorig jaar hebben meer dan 100.000 gasten genoten van een typisch Franse maaltijd verspreid over meer dan 1.300 restaurants en 150 Franse ambassades op vijf continenten. Het is het ideale moment om gezellig samen de excellente en diverse Franse keuken te ontdekken, die nu eenmaal een van haar grootste toeristische rijkdommen is.

Een wereldwijde hommage aan de Franse gastronomische maaltijd

Het concept werd reeds in 1912 geïntroduceerd door Auguste Escoffier met zijn ‘Dîners d’Epicure’ : hetzelfde menu op dezelfde dag in verschillende wereldsteden voor zoveel mogelijk gasten. ‘Goût de/ Good France’ breidt het concept uit naar alle soorten restaurants over de hele wereld.

Dit initiatief belichaamt de waarden van Frankrijk: aandacht voor verse streekproducten en openheid naar de wereld. “Onze gastronomie maakt deel uit van ons cultureel erfgoed en vormt een deel van onze identiteit. De inschrijving op de UNESCO-Werelderfgoedlijst in 2010 van onze Franse gastronomische maaltijd is daar de beste getuigenis van”, volgens Laurent Fabius.

Franse gastronomie aangepast aan de lokale tradities

Verschillende restaurants uit de hele wereld, waaronder uit België, werden in december 2015 uitgenodigd om een menu samen te stellen dat de Franse culinaire knowhow viert en volgens de traditie geserveerd wordt met aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, Franse kaas, Franse wijnen en champagnes. Ze kunnen ook nog het menu aanpassen aan de culinaire tradities van ieder land. Het concept blijft dat de keuken voor iedereen toegankelijk moet zijn, of het nu gaat om een bistro of een sterrenrestaurant. De producten moeten vers zijn, seizoens-en streekgebonden, met minder vet, suiker, zout en proteïnen. Het restaurant bepaalt zelf de prijs van het menu en geeft 5% van de winst aan een lokale NGO.

Een internationaal comité van een vijftiental chef-koks, onder voorzitterschap van Alain Ducasse, keuren de kandidaturen van de restaurants goed. Onder hen Paul Bocuse (Frankrijk), Genaro Esposito (Italië), Claude Troisgros (Brazilië), Kiyomi Mikuni (Japan), Mohamed Zai (Marokko) en Raymond Blanc (Verenigd-Koninkrijk).

32 deelnemende Belgische restaurants

Er zijn in totaal 32 Belgische restaurants geselecteerd om deel te nemen aan Good/ Goût de France. Naargelang de beschikbaarheid, kan het menu geproefd worden op 21 of 22 maart 2016. Men kan ook online de wereldwijde lijst van de deelnemers consulteren : http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/restaurants-participants

Website en sociale netwerken : http://france.fr