“Groene sleutel 2015”: 2 nieuwe en 28 hernieuwde labels in Brussel

Het internationale ecolabel “Groene Sleutel”, dat toeristische logies erkent voor hun milieu-inspanningen, heeft zopas de Brusselse Groene Sleutelhouders van 2015 bekendgemaakt: het Thon Hotel Bristol Stephanie kreeg het label toegekend in december en hotel NH Brussels du  Grand Sablon behaalde zijn Groene Sleutel in juni 2015. Alle logies zagen hun label hernieuwd. Daarmee komt het totaal aantal sleutelhouders in het Brussels Gewest op 30. Bijna 20 % van de erkende hotelkamers in Brussel en 80 % van de capaciteit aan jeugdherbergen hebben nu dus het prestigieuze ecolabel op zak.

Groene Sleutel – Green Key in het Engels – is een neutraal en onafhankelijk internationaal ecolabel voor toeristische logies. Het werd opgericht in 1994 en wordt internationaal beheerd door een vzw (de FEE – Foundation for Environmental Education). Momenteel mogen ruim 2.350 structuren in 50 landen met het label uitpakken. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de toepassing ervan gewaarborgd door de Fédération Inter-Environnement Wallonie (IEW), in samenwerking met verschillende partners zoals visit.brussels, Wallonië-Brussel Toerisme, Brussels Hotels Association en Brussels Special Venues.

De nieuwe  Brusselse Sleutelhouders zijn:

Het Thon Hotel Bristol Stephanie (Louizalaan 91 – 93, 1050 Brussel) – Dit 4-sterrenhotel in de Louizawijk sleepte eerder al het label ‘ecodynamische onderneming’ in de wacht en ging daarna resoluut voor de Groene Sleutel. Het hotel voldoet uiteraard aan de dwingende criteria voor de Groene Sleutel en onderscheidt zich verder door: •      zijn afvalbeheer, waarbij groepen bijvoorbeeld kraantjeswater aangeboden krijgen en er minder individuele verpakkingen worden gebruikt tijdens het ontbijt; de waterbesparende maatregelen, zoals gescheiden meters, verminderd verbruik voor toiletspoelbeurten, douches en kranen en het gebruik van microvezeldoeken; de energiebesparende maatregelen, met onder meer gescheiden meters, het afsluiten van verdiepingen tijdens het laagseizoen, het uitvoeren van een energie-audit, isolatie van de warmwaterleidingen, het gebruik van hernieuwbare energie en het hoge percentage spaarlampen (90 %); bewustmaking van het cliënteel, via een partnerschap met GoodPlanet en “Do not clean my room”-bordjes; de stappen die werden gezet om het cliënteel duurzamere gerechten voor te stellen (vegetarische menu’s); zijn samenwerking met milieuvriendelijke leveranciers en zijn schoonmaaksysteem zonder gebruik van chemische producten.

Hotel NH Brussels du Grand Sablon (Bodenbroekstraat 2-4, 1000 Brussel). Naast het feit dat dit prestigieuze hotel met 196 kamers in hartje Brussel voldoet aan alle verplichte criteria van het ‘Groene Sleutel’-label, onderscheidt NH Brussels zich eveneens door: de strenge controle en vermindering van het waterverbruik, dankzij gescheiden watermeters, de in de douches en kranen geïntegreerde debietbeperking, het gebruik van microvezeldoekjes om het waterverbruik en de toepassing van chemische producten tijdens het schoonmaken te beperken; diverse energiebesparende maatregelen, met onder meer de toepassing van hernieuwbare energie, het gebruik van spaarlampen waar mogelijk, een ecoperformant ventilatiesysteem en de isolatie van warmwaterleidingen; verschillende maatregelen voor afvalpreventie, waarbij gasten bv. kraantjeswater krijgen; het aanbieden van duurzame voeding en vegetarische menu’s;         gerichte milieucommunicatie, met bv.  het promoten van ‘ecomeetings’ en zijn aanpak i.v.m. maatschappelijke verantwoordelijkheid (diversiteitsopleiding). www.cleverte.be