Groentekwekerij Hoek

De groentekwekerij van de familie Hoek is gevestigd in het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Als zoon van een akkerbouwer startte Chris Hoek in 1995 samen met zijn vrouw het bedrijf dat inmiddels beschikt over een teeltareaal van 5.000 vierkante meter.

Typisch aan deze exploitatie is de koude teelt, wat betekent dat in de serres niet wordt gestookt zodat de planten op natuurlijke wijze groeien en volop profiteren van het zonlicht. Hierdoor is de teelt erg gevarieerd, terwijl men aldus Chris eveneens moet kunnen inpikken op de vraag van de veiling ofte consument.

Bij de opstart van het bedrijf werden eveneens aan huis verkocht, het pand ligt mooi naast een fiets- en wandeldijk en het verkooppunt kende een ruime publieke belangstelling, maar door de groei en de intensere teelt werd men gedwongen om dit verkooppunt te sluiten.

In de zomer gaat de aandacht voornamelijk naar de teelt van gele en ronde courgettes, deze hebben een gemiddelde opbrengst van 45 vruchten per vierkante meter. Vanuit biologisch standpunt gebeurt de bestuiving van de grote gele bloemen met hommels die in een biologische nestkast worden aangeleverd. Hommels zijn schitterende bestuivers, ook in moeilijke omstandigheden zoals lage temperatuur en lage lichtintentsiteit. Bovendien zijn hommels polyvalente werkers die zorgen voor een aanzienlijke arbeidsbesparing, hoge vruchtkwaliteit en mooie opbrengst. Ondanks alle positieve elementen blijft een dagelijkse bestuivingscontrole aldus Chris noodzakelijk, af en toe moet men zelfs tot manuele bestuiving overgaan.

In de wintermaanden richt de productie zich voornamelijk op bloemkool, andijvie en spitskool.