Grupo Habita’s nieuwste buitenpost Baja Club

Chique woestijnvilla in La Paz

Gelegen op een prachtig stuk van de kust promenade in het historische centrum van La Paz, Mexico, vormt Baja Club’s die deze lente opende een welkome lichtpunt aan de horizon. Op het schiereiland Baja California, wordt een villa uit het begin van de 20e eeuw herboren met de toevoeging van een chique nieuwe uitbreiding van vier verdiepingen. De glorieuze voltooiing van een adaptief hergebruik, project door Max von Werz Arquitectos en Jaune Architecture, werd een het hotel dat 32 kamers en suites herbergt, een zwembad en spa, een restaurant en een bar op het dak, de hipste sundowner joint van de stad zou hebben.

Voor hun 14e project zochten Carlos Couturier en Moisés Micha (het duo achter Grupo Habita) niet verder dan hun eigen kustlijn om nautische inspiratie te putten uit de legendarische Zee van Cortés. De klassieke hacienda, die oorspronkelijk in 1910 werd gebouwd, stond bekend als Casa Antigua en behoorde toe aan de plaatselijke Cornejofamilie, waar oesterparels werden geoogst. Naadloos versmelt het oude met het nieuwe, de trapsgewijze toevoegingen behouden het slanke lage profiel van het oorspronkelijke huis en bieden royale terrassen met uitzicht op de baai van La Paz. Subtiele nautische connotaties, zoals de horizontale stroomlijning van de nieuwbouw en het gebruik van prominente houtelementen in het hele project, spelen in op de maritieme context van het hotel.

De architecten- en designbureaus Max von Werz Arquitectos en Jaune Architecture werden belast met de herbestemming van de mission-style villa en werkten samen aan de nieuwe visie. De ruimtes zijn geïnspireerd op de rijke traditie van kleuren, texturen en vakmanschap van het land en worden gedefinieerd door dezelfde groene en rode tinten die gebruikelijk zijn in Mexicaans aardewerk, oude metalen en houtsoorten, en geweven materialen. Verwijzingen naar de historische oorsprong komen in de vorm van een massieve dubbele deur hoofdingang met originele ijzerbeslag, hoge ijzerwerk ramen, zichtbare houten balken, betegelde badkamers, en opvallende rode terrazzo vloeren. Buiten benadrukt een ruwe stucgevel het karakter van de villa, terwijl de L-vormige nieuwbouw en 32 kamers een centrale binnenplaats omlijsten, waardoor clusters van rustige patio’s en tuinen ontstaan. Vanuit de centrale binnenplaats voelen gasten zich omringd door het intieme karakter van het pand, terwijl een volledige spa-ervaring beschikbaar is, net als een restaurantconcept dat is gecentreerd rond Griekse smaken.

In samenwerking met lokale ambachtslieden heeft Grupo Habita speciale aandacht besteed aan het respecteren van de omgeving door het toepassen van bioklimatologisch ontwerp. Centraal in deze aanpak stond de restauratie van een originele pergola, die integraal deel uitmaakt van het behoud van de inheemse vegetatie. Een buitenkeuken bevordert de interactie van de gasten met de open lucht en het uitgestrekte groen. Net als bij hun vorige projecten streeft het duo ernaar om de lokale ervaring te integreren in elk aspect van het hotel door op een holistische manier samen te werken. “Telkens als we een hotel bouwen, maken we gebruik van een lokaal team – de omgeving en de lokale tradities vormen de hartslag van onze projecten,” zegt Carlos Couturier.

De regio La Paz : De Baja Club ligt aan een boulevard in het historische centrum van La Paz, Baja California, op een steenworp afstand van de restaurants, bars, parken en openbare kunst van Mexicaanse en internationale kunstenaars. Een ideale bestemming voor ecotoerisme, er is een overvloed aan aanbod van fietsen tot ontspannen wandelingen op de Malecón. La Paz stond eeuwenlang bekend als een van ‘s werelds belangrijkste parelvisserijcentra, zoals gedocumenteerd in John Steinbeck’s roman The Pearl, en heeft zo’n rijke biodiversiteit dat Jacques Cousteau het ‘het aquarium van de wereld’ noemde.