Hamburg airport: stabiele verkeerscijfers in moeilijke marktomgeving

17,3 miljoen passagiers in 2019 / De diversiteit van de routes zal blijven toenemen. Voor 2019 registreerde Hamburg Airport stabiele passagierscijfers op een constant hoog niveau. Het jaar werd gekenmerkt door een moeilijke marktomgeving. Toenemende kostendruk en een verzwakkende economie leidden tot het faillissement van gevestigde luchtvaartmaatschappijen en touroperators. Tegelijkertijd blijft het routenetwerk van Hamburg divers en willen de passagiers net zo graag reizen als altijd. Voor 2020 verwacht de luchthaven dat de consolidatie van de verkeersaantallen zal voortduren.

In 2019 maakten 17,3 miljoen passagiers gebruik van Hamburg Airport, ongeveer 0,4 procent meer dan in 2018. Met ongeveer 155.000 starts en landingen daalde het aantal vliegtuigbewegingen in 2019 echter met 0,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

“De afgelopen jaren zijn er merkbare veranderingen geweest in de marktomgeving van Hamburg Airport”, zegt Michael Eggenschwiler, CEO van Hamburg Airport. “De luchtvaart wordt steeds volatieler en minder voorspelbaar, luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben te maken met een toenemende kostendruk, waardoor de planning van de luchthaven minder zeker is. Maar: de wens om te reizen is onwrikbaar en vliegen is een alledaags goed geworden.”

Het gemiddelde aantal passagiers per vlucht in 2019 was 124,0, vergeleken met een gemiddelde van 123,0 in 2018. Het gemiddelde aantal zitplaatsen per vlucht is gestegen van 157 naar 159. De bezettingsgraad van de vluchten van en naar Hamburg Airport is ten opzichte van 2018 met 0,4 procentpunt gedaald tot 77,9 procent.

Vooruitzichten voor 2020: Focus op routediversiteit

Hamburg Airport voorspelt stabiele passagierscijfers voor het lopende jaar. “Net als in 2019 zal het komende jaar waarschijnlijk worden gekenmerkt door een intensieve heroriëntatie binnen de luchtvaartmarkt”, aldus Michael Eggenschwiler. “Daarom plannen we op dit moment een lichte groei van de passagierscijfers. De Europese luchtvaartmaatschappijen zijn zich aan het herpositioneren en onze operationele omgeving zal een dynamische ontwikkeling doormaken. Wij, Hamburg Airport, willen een aantrekkelijke werkgever en een betrouwbare partner blijven. Samen willen we blijven zorgen voor de mobiliteit die mensen willen.”

De diversiteit van de routes voor de Hamburgse passagiers blijft zich uitbreiden. Voor de zomerdienstregeling 2020 zijn verschillende aantrekkelijke nieuwe bestemmingen aangekondigd, zoals vluchten naar Tallinn, Vilnius, Milaan Linate, Larnaca en Preveza.