Het Domein van Palogne

Het domein van Palogne ligt in een regio met een unieke natuur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kalsteenrotsen of de Calestienne, ook wel de kalksteenstrook genoemd. Dit gebied middenin de Ardennen, dicht bij de Natura 2000-gebieden en de samenvloeiing van Ourthe en Lembrée, strekt zich uit in de vorm van een smalle strook tussen de Condroz en de Ardennen. Het biedt gevarieerde en pittoreske landschappen… In de Palogne hebben de Ourthe en de Lembrée een duizelingwekkende rotsachtige uitloper in de kalksteenbodem uitgesleten. De strategische positie van het domein wordt al sinds de prehistorie gebruikt. In de middeleeuwen werd er een imposante burcht gebouwd, waarvan de ruïnes vandaag de dag nog steeds hun stempel drukken op de identiteit van de plaats.

Het erfgoed van het domein is beslist het ontdekken waard. De burcht van Logne, het burchtmuseum, maar ook een ontdekkingswandeling, een romaanse kapel uit de 12de eeuw, een mysterieuze karstbron en het kasteel van Harzé met maalderij- en bakkersmuseum zijn slechts enkele van de merkwaardige ontdekkingen.

Vanaf de ‘ferme de Palogne’ leidt een bospad je naar de burcht van Logne… ook via het wandelpad Circum Castellum, een ontdekkingsroute van het domein in een leuk groen decor; brengt je naar de burcht. In het kasteel geniet met van een adembenemend uitzicht over de vallei van de Ourthe, van de koelte in de mysterieuze ondergrondse gangen en vooral van de jacht op de gouden geit en haar schat. Jacht waaraan trouwens tal van legenden zijn verbonden.

Je kunt je verkenning van het middeleeuwse domein afronden met een bezoek aan het archeologisch museum, een unieke gelegenheid om de buitengewone voorwerpen uit het dagelijkse leven van de heren en ridders uit de middeleeuwen te ontdekken. Er zijn eveneens voorwerpen van hun Merovingische voorouders die het domein 1500 jaar gelden al bezet hadden, te bewonderen.

Vooraleer Vieuxville te verlaten is een bezoek aan de romaanse kapel de moeite waard, deze kapel is een overblijfsel van een opmerkelijke kerk uit de 12de eeuw; Ook de karstbron van de Lembrée, een plek waar de rivier vanuit de diepe grotten weer naar de oppervlakte stroomt en het hele jaar het dal van helder en overvloedig water voorziet oogt leuk.

De taverne Al Gatta d’or verwelkomt de gasten in een natuurlijke omgeving en dit met streekspecialiteiten en La Lognarde, het exclusieve bier van het domein. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin van de taverne. Het domein van Palogne biedt bovendien drie groepsverblijven aan van 21, 40 of 60 bedden, Deze bestaan uit slaapzalen, gemeenschappelijke ruimtes, koelkast, vriezer, centrale verwarming, barbecue en picknicktafels. Ideaal dus voor jeugdverenigingen, families en verenigingen.

Een ideale uitvalbasis dus voor mountainbiken, kajakafdalingen, wandelingen met afwisselende activiteiten maar ook een ontdekking van Durbuy, Hamoir of Ferrières. Op slechts enkele kilometers ligt ook het dorpje My dat deel uitmaakt van de collectie ‘mooiste dorpen van Wallonië.’

Het domein van Palogne is onbetwistbaar een topper die in deze periode van staycation voor een leuk en aantrekkelijk alternatief zorgt.

Domaine de Palogne – rue de la Boverie 1 – 4190 Vieuxville – www.palogne.be

Even verderop ligt het kasteel van Harzé, eveneens in een uitzonderlijke omgeving. Dit biedt een museum van liefhebbers van lokale baktechnieken en – tradities zal fascineren. In het maalderij- en bakkersmuseum vindt men de reconstructie van een authentieke watermolen en biedt tijdens de zomerweekends een workshop waarbij de smaakpapillen aan het werk worden gezet. Het kasteel van Harzé biedt bovendien 21 comfortabele slaapkamers, restaurant en vergader- en conferentiezalen.

Kasteel van Harzé – rue de Bastogne 1 – 4920 Harzé – www.chateau-harze.be