Het herdenkingshorloge “Dunkerque”

onthuld door Belgische horlogemaker Sebastien Colen, met de expertise van Val Saint-Lambert .

Horlogemaker Sébastien Colen, oprichter van de start-up Col&MacArthur onthult een uitzonderlijk project! Een nieuw herdenkingshorloge, ingelegd met kristallen gemaakt door Val Saint-Lambert met het zand van het beroemde strand van Duinkerke.

Op donderdag 4 juni presenteerde het jonge Belgische horlogebedrijf Col&MacArthur haar nieuw herdenkingsuurwerk “Duinkerke 1940” dat verwijst naar de belangrijkste historische feiten van Operatie Dynamo, dat nauw verbonden is met de slag van Duinkerke. Een evenement dat wereldberoemd is geworden door de film “Dunkirk” van Christopher Nolan (2017). Dit model maakt deel uit van een unieke collectie van 14 horloges die de 80ste verjaardag van de Tweede Wereldoorlog herdenken, elk gewijd aan een belangrijke gebeurtenis tijdens die oorlog. Beschikbaar op bestelling voor 469€, met als optie een gepersonaliseerde gravure voor een bijkomend bedrag van 50€.

Een ontwerp dat de evenementen herdenkt

Het uurwerk “Duinkerke1940” herdenkt het verhaal van de evacuatie van Duinkerke, opgezet door de toenmalige premier van Engeland, Sir Winston S. Churchill. Om de symboliek van het model te versterken met zijn fijne en elegante vormgeving, voorzien van een Swiss made mechanisme, heeft Sébastien Colen veel prestigieuze en innovatieve details in het design bedacht. Zoals kristallen gemaakt door de Belgische kristalfabriek Val-Saint-Lambert met zand van het strand van Duinkerke. Elk kristalelement werd zo gesneden dat het de morsecode «V» van het woord “victory” vormt. Ze werden vervolgens ingelegd op strategische uren die verband houden met de Operatie Dynamo. Dit is de eerste samenwerking tussen de Belgische horlogemaker en de Belgische kristalfabriek Val-Saint-Lambert met haar eeuwenoude savoir-faire.

Een andere symbolische verwijzing is het Romeinse cijfer VI, dat de naam van de regerende vorst oproept tijdens het internationale conflict, George VI, vader van de huidige koningin van Engeland, Elizabeth II. Al deze verborgen symbolen brengen de grote evacuatie van Duinkerke opnieuw tot leven die het leven redde van meer dan 3.3800.000 Franse en Engelse soldaten, zonder wie de Tweede Wereldoorlog een heel andere wending had kunnen nemen.

Een historische collectie

Het «Duinkerke 1940» horloge maakt deel uit van een 5-jarige collectie ter ere van de 80ste verjaardag van de Tweede Wereldoorlog en de reconstructie van 14 belangrijke gebeurtenissen van deze oorlog, waarvan de gevolgen vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn. Met deze unieke collectie brengt Sébastien Colen, de jonge oprichter van het Belgische horlogebedrijf, hulde aan de helden die voor onze vrijheid hebben gevochten. Hij wil zoveel mogelijk mensen sensibiliseren en bereiken door deze buitengewone en fascinerende verhalen van onze voorouders te delen. Voor deze herdenkingscollectie wil Col&MacArthur samenwerken met andere ervaren partners om een stempel te drukken op de geschiedenis van horloges, aangezien tot op heden nog geen enkel uurwerk van dit soort werd gerealiseerd.

Meer dan een horloge, erfgoed

Het behoud en de overdracht van ons cultureel erfgoed is de essentie van het jonge horlogebedrijf, dat gespecialiseerd is in herdenkingshorloges. Het gaat niet zomaar om horloges, iedere drager voelt een unieke en bijzondere ervaring door de ziel van de beschermers van de tijd. Dat is wat Col&MacArthur uniek maakt ten opzichte van andere horlogehuizen. Het ultieme doel van oprichter en CEO, Sébastien Colen, is om het erfgoed van de mensheid en de herinnering van onze vaders te bewaren: “Het eren van grootse mannen die zich hebben onderscheiden door nobele doelen is van het grootste belang. Het is belangrijk om te onthouden waar we vandaan komen en de hoogtepunten in de geschiedenis van de mensheid die de huidige samenleving heeft gevormd.”

Sinds 2018 heeft het jonge bedrijf grote stappen gezet, met name dankzij zijn model «Wapenstilstand 1918» dat de 100ste verjaardag van het einde van de Grote Oorlog herdenkt, waarvan sommige exemplaren zijn aangeboden aan de hoogste Europese en internationale leiders. De geschenken zijn niet onopgemerkt gebleven aangezien de Franse president Emmanuel Macron een persoonlijke brief heeft geschreven aan Sébastien Colen om zijn dank en steun te betuigen aan het horlogemerk voor haar missie van behoud van erfgoed.

In 2019 brengt Col&MacArthur twee collecties uit met een totaal verschillende geschiedenis. Het “Da Vinci 500» horloge met zijn volledig omgekeerde mechanisme brengt een eerbetoon aan het Italiaanse genie, dat 500 jaar geleden overleed in het Château du Clos Lucé, en zijn spiegelschrift. Het tweede model, de «LUNAR 1969» viert de ruimtehelden van de Apollo XI missie die 50 jaar geleden voet op de maan zetten. Om nog verder te gaan met de symboliek van deze collectie biedt Col&MacArthur kopers de mogelijkheid om hun horloge naar de “near space” te laten sturen.

Hoogtepunten herdacht

In de komende vijf jaar zal het horlogebedrijf de 80ste verjaardag van 14 mijlpalen van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Om te beginnen bracht Col&MacArthur ons terug naar 1940, in het midden van Operatie Dynamo, dankzij het «Duinkerke 1940» horloge. We reizen daarna naar Engeland, waar de vreselijke maar overwinnende «Slag om Engeland» plaatsvond. Col&MacArthur staat daarvoor op het punt een partnerschap af te sluiten met het prestigieuze Royal Air Force. Daarna ontdekken we het eiland Oahu om de beroemde aanval op Pearl Harbor te herbeleven die plaatsvond in 1941.

In 2022 blijven we in de Stille Oceaan om de Slag om Midway te vieren en reizen dan naar Egypte waar de geallieerde troepen onder leiding van Montgomery een beslissende overwinning behaalden op de Duitse troepen. Eind oktober gaan we tenslotte naar Bletchley Park in Engeland waar Alan Turing en zijn medewerkers de geheimen van de Duitse Enigma-coderingsmachine hebben kunnen ontcijferen.

Het jaar daarop brengen we in Rusland hulde aan de duizenden gevallen soldaten tijdens de «Slag om Stalingrad». Even later laten we ons meeslepen naar Polen, waar 80 jaar geleden de Joden in het getto van Warschau in opstand kwamen tegen hun wrede levensomstandigheden.

Het jaar 2024 doet ons de momenten van vreugde herbeleven die de Fransen beleefden toen de geallieerden landden op 6 juni 1944, en vervolgens de Parijzenaren tijdens de bevrijding van Parijs in augustus van datzelfde jaar. Maar de oorlog is nog niet voorbij. De Duitsers proberen een laatste offensief in december in de Ardennen.

Uiteindelijk vertelt het horlogebedrijf ons in 2025 over het Duitse debacle, wanneer Auschwitz in januari 1945 door de Sovjets werd bevrijd. De volgende maand reizen we naar Japan om de Slag om Iwo Jima te herdenken. Ten slotte vieren we op 8 mei het einde van deze tragische oorlog die aan 60 miljoen mensen het leven heeft gekost.

Door middel van deze collectie zal het publiek de hele wereld rondreizen en de unieke en buitengewone verhalen ontdekken van al die mensen die zich voor ons en onze toekomst hebben opgeofferd.