Het mooiste merengebied van Ierland

De verborgen waterwegen en meren van Ierland zijn een wereld verwijderd van de rest van dit eiland. Van een 800 jaar oud kasteel en mysterieuze heidense idolen tot een Global Geopark en de oudste pub van Europa… er is van alles te zien tijdens een reis door het Ierse merengebied. Ierland staat natuurlijk bekend om haar mooie groene landschappen en adembenemende natuur. Het land is groot met veel vrije beweegruimte rondom de imposante rotspartijen, glooiende landschappen en strakke meren. Maar het Ierse merengebied is een nog te ontdekken onderdeel.

Om geïnspireerd te blijven in het fantastische Ierse landschap, hebben we enkele van de mooiste ‘lakelands’ van Ierland op een rijtje gezet:

Lough Erne

Verken de provincies Cavan en Fermanagh terwijl je geniet van het waterlandschap van baaien, kabbelende rivieren en eilanden van Lough Erne die dit idyllische stuk landelijke gelukzaligheid vormen. Zeer bijzondere plekken om te ontdekken …

One in a million: Devenish Island

Misschien geen miljoen maar dit is één van de maar liefst 154 eilanden aan de rivier de Erne. In de zesde eeuw werd hier een klooster gesticht, voordat het werd overvallen door de Vikingen en later werd verbrand. Gelukkig hebben het oratorium van St Molaise en de 12e-eeuwse Round Tower het overleefd en brengt een korte tocht met de veerboot je over het water vanaf het vasteland naar dit kleine stukje rots en een mengelmoes van artefacten die een getrouw verslag geven van het kloosterverleden van het eiland. Maak een boottocht om Devenish te zien vanuit de stille Erne-wateren.

De koninklijke hoogheid van de Marble Arch Caves

Kom mee en bevind je in een wereld van pure verbeeldingskracht … Wie was er altijd jaloers op Willy Wonka en zijn magische ondergrondse boottocht? Het Marble Arch Caves Global Geopark verbindt niet alleen de provincies Fermanagh en Cavan, maar ook een reeks laaggroene velden met een ondergronds doolhof van watervallen, kabbelende rivieren en luchtige kamers – en een rustige cruise door de onderwereld …

De godinnen en begraafplaatsen op Boa Island

Heb je je ooit afgevraagd wat schoonheid in de middeleeuwen betekende? Boa-eiland heeft misschien je antwoorden: de twee mysterieuze antropomorfe beelden van het Caldragh-kerkhof hebben drie gezichten en ondanks dat ze 1500 jaar oud zijn, verouderen ze behoorlijk goed! Hoewel wordt gedacht dat de beelden Keltische goden uitbeelden, is het eiland zelf vernoemd naar Badhbh (uitgesproken als ‘Bive’), de oude godin van de oorlog. Houd kraaien en wolven in de gaten terwijl je hier bent – Badhbh zou de vorm van beide hebben.

Castle Island

Castle Island, een van de 32 eilanden op Lough Key, is net iets specialer, want het is de thuisbasis van het 18e-eeuwse kasteel dat de skyline van het kleine eiland domineert. Met de naam McDermott’s Castle ter ere van een lokale koning die in de jaren 1100 op het eiland woonde, is dit verborgen juweeltje de moeite waard om een boot op het vasteland te huren voor een uitstapje naar het eiland en om het te verkennen.

Killaloe: geboorteplaats van Brian Boru

Killaloe is verbonden met het nabijgelegen Ballina door een prachtige 13-boogbrug en is een traditionele Ierse erfgoedstad: vriendelijk, trots en historisch rijk. Brian Boru, opperkoning van Ierland, werd hier in de 11e eeuw geboren en zijn vele nakomelingen – hij had minstens drie vrouwen, zes zonen en drie dochters – bouwden veel van de kerken van de stad, waaronder de kathedraal van St Flannan. Boru’s woeste nalatenschap bevatte het gevecht tijdens de beruchte Battle of Clontarf op 88-jarige leeftijd, dus het is geen wonder dat hij de geschiedenis is ingegaan als een van de meest iconische figuren van Ierland.

Het eiland waar de heiligen slapen: Holy Island

De naam zegt het al: Holy Island in Clare werd in de 6e eeuw door St. Caimin veranderd in een klooster en blijft tot op de dag van vandaag een religieuze plaats. Stellen komen van over de hele wereld om hun huwelijksgeloften bij de Bargaining Stone te hernieuwen, of gewoon om naar de ronde toren, de heilige bron en de oude kerken te kijken – een gebouw door de legendarische Ierse koning Brian Boru, wiens broer ooit de abt van het klooster was. De naam van het eiland in het Iers, “Inis Cealtra” betekent “eiland van de graven”; loop binnen in de Saints Graveyard en je zult snel zien waarom.

www.ireland.com