Historie, cultuur en natuur om te ontdekken in Noord-Brabant

Van 16 tot en met 23 september 2018 vindt De Mars plaats aan de Zuiderwaterlinie: 165 km aan Nederlands erfgoed. Wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers lopen gedurende een week vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden.

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Dit uitgestrekte gebied ligt in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en loopt van Grave tot Bergen op Zoom. Met 165 kilometer lengte is het de oudste en meest benutte waterlinie van Nederland. De vele bezienswaardigheden en aantrekkelijke fiets- en wandelroutes maken het bezoeken van de Zuiderwaterlinie meer dan waard.

De Zuiderwaterlinie vormt een samenhangend geheel van eeuwenoude steden, forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt. In het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed wordt de Zuiderwaterlinie zowel nationaal als internationaal in de kijker gezet met als doel iedereen kennis te laten maken met het prachtige gebied en de waardevolle historie die Nederland rijk is.

Historie

Om de Noordelijke Nederlanden te beschermen tegen vijandelijke troepen uit het zuiden, is in de 17de eeuw in Noord-Brabant een stelsel van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen gebouwd. Wanneer de vijand te dichtbij kwam, kon het land onder water worden gezet en daarmee de vijand op veilige afstand worden gehouden. Maar met de komst van het vliegtuig aan het begin van de 20ste eeuw, bood het water geen obstakel meer en verloor de Zuiderwaterlinie een belangrijk deel van haar functie. In 1952 is de Zuiderwaterlinie definitief opgeheven als militaire verdedigingslinie.

De Mars

Op 23 juni jl. organiseerde Stichting Zuiderwaterlinie Events het grootse evenement De Sprong. 80 parachutisten sprongen uit militaire en civiele vliegtuigen op de Zuiderwaterlinie, een symbolische ‘sprong van verbinding’. Als vervolg hierop vindt van 16 tot en met 23 september 2018 De Mars plaats. Wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers lopen gedurende een week vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden; dagelijks 2 etappes van circa 10 kilometer. Onderweg worden ze getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. Kinderen gooien hun zelfgemaakte zaadbommen, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) langs de Zuiderwaterlinie te bewonderen is. Ook worden kunstwerken van Tijs Rooijakkers op de route geplaatst: blauw draad geregen door metersgrote houten naalden, die het landschap, dat ooit door oorlog werd gespleten, symbolisch verbinden. Niet vechten, maar hechten. Op de laatste dag komen de wandelaars samen in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert, om een muzikaal slotfeest te vieren. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af. Iedereen is uitgenodigd om aan te sluiten bij de vrolijke en kleurrijke stoet langs de Zuiderwaterlinie en om het slotfeest in Heusden bij te wonen.de-mars

Stichting Zuiderwaterlinie Events

De Sprong en De Mars zijn mogelijk gemaakt met financiële steun van provincie Noord-Brabant en zijn ontwikkeld door kunstproducent Mothership, bekend van spraakmakende kunstprojecten in de openbare ruimte. Partners in de stuurgroep Zuiderwaterlinie zijn gemeenten, provincie, waterschappen, Erfgoed Brabant, VisitBrabant, ANWB, Kunstloc Brabant, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Vereniging Nederlandse Vestingsteden.

De evenementen vormen onderdeel van een groter project om de Zuiderwaterlinie nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (2018) biedt hiervoor een uitgelezen kans.

Voor meer informatie over de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterlinie.nl