Horeca expo 2019 zet in op duurzaamheid: Taste the green future

Met de baseline TASTE THE GREEN FUTURE zet Horeca Expo extra in op duurzaamheid. Deze rode draad wordt doorgetrokken in alle facetten van de organisatie.

Voor de cateringpunten in hal 2 en hal 4 slaan ze de handen in elkaar met Toerisme- & Hotelschool Spermalie en Hotelschool Gent. Geheel in lijn met hun visie, kiezen ze hier voor milieuvriendelijke disposables, natuurlijke standmaterialen en lokale producten met een verhaal achter ieder ingrediënt. De studenten dragen bovendien schorten van Chaud Devant die uit gerecycleerde plastic flessen gefabriceerd zijn.

No food waste : Ook de “no food waste” gedachte behoort tot de kernwaarden van Horeca Expo. Zo kunnen bezoekers én exposanten op de beurs onmiddellijk in contact treden met Too Good To Go om samen tegen de voedselverspilling te strijden. Daarnaast worden de voedseloverschotten van de exposanten op het einde van de beurs door vrijwilligers van Kiwanis opgehaald om aan Poverello te schenken.

Wat mobiliteit betreft, wordt de nadruk op het openbaar vervoer gelegd. Wie met de trein komt of de randparking gebruikt, kan – op vertoon van het toegangsticket – gratis met de tram naar de beurs. Duurzaamheid en ecologie vormen ook het centrale thema binnen de vele randactiviteiten op de beursvloer. Doorheen deze persmap zijn de topics, workshops of seminaries die hierop de nadruk leggen aangeduid met                .

STEUN HET GOEDE DOEL

In het kader van solidariteit, wordt een actie opgezet voor De Voedselbanken. De vrijwillige donaties in de collectebus aan de ingang van hal 1 zullen tijdens De Warmste Week aan deze organisatie overhandigd worden.

Too Good To Go – de strijd tegen voedselverspilling

Elk jaar wordt er in België meer dan 3.5 miljoen ton eten in de vuilnisbak gegooid. De waarde hiervan wordt geschat op 670 miljoen euro per jaar. Daarnaast verspillen we gemiddeld 345 kg voedsel per jaar per inwoner in België. Hiervan wordt 15 kg per persoon thuis verspild. Dagelijks worden we geconfronteerd met kleine frustraties, de ene negeren we al makkelijker dan de andere. Feit is dat niemand graag eten weggooit. Vreemd genoeg is het een dagelijkse gewoonte bij vele bedrijven en gezinnen. Er werd besloten actie te ondernemen bij het zien van perfect eetbaar eten dat in de vuilbak belandde na een receptie… Dat eten was letterlijk Too Good To Go.

Na die confrontatie besloten enkele ondernemers uit Europa de handen in elkaar te slaan. Zij begonnen de app te ontwikkelen die Too Good To Go vandaag is. Een app waarmee iedereen zijn steentje kan bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling. De consument, beter gekend als Food Waste Warrior, plaatst een bestelling bij een van de vele handelaars in de regio en haalt zijn portie tegen sluitingstijd op, mét eigen verpakking. Een simpele, milieubewuste manier van werken voor beide partijen.

Onder het motto “lekker eten hoort op een bord, niet in de vuilnisbak!” trekt de app Too Good To Go sinds begin maart 2018 ook doorheen België. De community telt ondertussen 715.663 Food Waste Warriors die bij 2.688 partners verspreid over het hele land terecht kunnen. Zo slaagde Too Good To Go erin om al 1 miljoen maaltijden te redden. Dat is meer dan 200 000 kg CO2 die niet voor niets is geproduceerd. Het equivalent van een jaar lang non-stop met de auto rijden of een Boeing 747 die naar New York vliegt.

Naast het redden van deze maaltijden, is men bij Too Good To Go met een nieuw en ambitieus project begonnen waarbij ze hun Food Waste Warriors willen inspireren om van voedselverspilling hun topprioriteit te maken. Daarom lanceren ze de Movement: een databank met alle kennis, data en informatie over voedselverspilling op 1 plek. Ze werken hierbij rond 4 pijlers met concrete doelstellingen tegen 2020: gezinnen, bedrijven, educatie en politiek.

Horeca Expo en Too Good To Go slaan tijdens de beurs de handen in elkaar om de voedselverspilling nog meer in te perken. Zowel beursbezoekers als de grote voedingsproducenten onder de exposanten kunnen in de inkomzone van hal 1 op de Too Good To Go stand terecht om een mogelijke samenwerking op te zetten.