Hotel Llevant – Llafranc – Costa Brava

Llafranc Bay, de haven en de Kaap van Sant Sebastià transformeren het kleine dorpje Llafranc tot een van de meest prestigieuze locaties in de Costa Brava. Llafranc, in de gemeente Palafrugell, wordt omringd door kleine dorpjes zoals Calella de Palafrugell, Tamariu, Begur of Pals.

Vanaf het ontstaan van het toerisme in de Costa Brava meer dan 80 jaar geleden, groeide Llafranc snel uit tot een van de meest emblematische plekken van de Catalaanse kust. De baai van fijn zand, de promenade omgrod door pijnbomen, de vuurtoren van Sant Sebastia, 160 meter boven de zeespiegel, zijn enkele van de redenen waarom Llafranc op de agenda moet staan van iedereen die de Costa Brava wil bezoeken.

Vlak bij de zee in het traditionele vissersdorp Llafranc, vinden toeristen het gastvrije hotel Llevant dat zijn gasten een selecte keuken aanbiedt die wordt aanbevolen door de prestigieuze gids Gourmet Tour. Met 24 kamers, sommige met uitzicht op de zee, vormt het een bevoorrechte locatie en ideaal startpunt om van de stad te genieten.

De 4de generatie staat nu aan het roer van het familiale hotel, generatie die de inrichting en de kamers van de derde verdieping liet renoveren, maar ook het gastronomisch aanbod een meerwaarde meegaf. Voor de renovatie werd een beroep gedaan op Pau Llimona Broto, hoofd van de Architectuur en Design Studio “Nos-Altres Arquitectures” met een professionele carrière van 18 jaar, met markante projecten zoals Casa Basalt in Olot (Girona), CI De Angtigua in Zumarraga (Gipuzkoa) of El Moli van Calvaria in Calldetenes.

Het zeeschuim rolt figuulijk het gelijkvloers van hotel Llevant binnen, en geeft het gevoel zich in de zee te bevinden.

De Estances of de kamers op het verdiep zijn delicate en subtiele vertrekken met uitgesproken tederheid en geschiedenis. Door hun renovatie krijgen deze kamers een unieke en moderne uitstraling en bieden een exclusieve ervaring van de Costa Brava. Er zijn vier kamers. Allemaal anders, ze zijn genoemd naar de wind die hen ongelimiteerd bespeelt: Xaloc, Migjorn, Garbí, Mestral.

Het plafond weerspiegelt de zee terwijl de watercabines het mediterrane zoutgehalte uittekenen. Brede ramen geven uit op het achterliggend landschap en vormen een uitnodiging om de natuurlijke omgeving van Llafranc te ontdekken.

Het gastronomisch aanbod van restaurant Llevant:

Het restaurant van hotel Llevant ligt aan het strand en biedt een prachtig uitzicht op de zee. Op de kaart een fris en informeel aanbod met de Middellandse Zee aan de horizon, de wereld in het hoofd en de Emporda in het hart. Chef Eneko Agote     serveert kleine borden om te delen, rijst, noedels en gegrilde vis en vleeskool. De hele dag geopend, voor een ontbijt, een aperitief onder de dennenbomen, een zoete middagpauze en een drankje met de zee als soundtrack, maar ook voor heerlijke avondlijke verwenmomenten..

LA BLANCA is een project van de familie Farrarons, met het product in een hoofdrol. Zonder de cultuur van winkelen op de lokale markt, gestart door La Blanca in de jaren 30, te vergeten, worden de beste lokale ingrediënten gemixt met wereldwijde ontdekkingen op een unieke wijze geserveerd. Respect hierbij voor de diepe wortels van Emporda en de integratie van de chef-kok uit het Baskenland Eneko Agote, die invloeden uit de Europese en hedendaagse Amerikaanse gastronomische laat samenvloeien in het à carte-menu, en op deze wijze een perfect beeld schetst van het vitale en professionele pad van de familie Farrarons.dscn1644

Een terugblik …

In de 30-er jaren besloot Maria Gratacós, beter bekend als “La Blanca”, om een ​​kleine winkel in Llafranc te openen. Tijdens de zomer had ze de winkel, maar in de winter kookte ze voor de arbeiders die de eerste huizen in het dorp bouwden. Ze verhuist in 1933 naar de haven met het “Restaurant Llevant”, maar in 1935 kreeg ze de kans om naar het centrum van de baai te verhuizen, locatie waar het hotel zich nog steeds bevindt.

Het hotel bleef open tijdens de Spaanse Burgeroorlog onder de naam Fonda Levante, en trok vooral bezoekers uit Barcelona vrij snel gevolgd door buitenlanders die de Costa Brava willen ontdekken. Op 19-jarige leeftijd wordt Jaume Farrarons, de oudste zoon van La Blanca, naar Barcelona, ​​Parijs en Londen gestuurd om het vak, maar ook om talen te leren. Met zijn ervaring werd hij de nieuwe directeur samen met zijn vrouw Montserrat Turró. Dit huwelijk had drie kinderen, Josep, Kim en Carme. Toch gaf La Blanca het beheer niet zo maar uit handen, tot op 90-jarige leeftijd trok ze dagelijks naar de markt om der aankopen te controleren en te verifiëren of er voldoende lokale producten werden aangekocht.

In 1979 ontstond tijdens renovatiewerken het idee om in het hotel een expositieruimte te openen omdat veel kunstenaars reguliere klanten waren. Deze ruimte bleef 25 jaar open en tientallen kunstenaars exposeerden er.

De 4de generatie tekent thans voor de exploitatie en het beheer van het hotel. Met gerenoveerde decoraties maar vooral een verruimd culinair aanbod blijft hotel Llevant een van de pareltjes ook een stimulerende kracht in Llafranc en de Costa Brava.

LLevant Hotel – Francesc de Blanes, 4. 17211 – Llafranc (Girona)

Tel +00 34 972 300 366 – www.hotel-llevant.com