Hotel Rentmeersterij in Bilzen opent deuren in zomer 2018

Betrokken partners leggen samen eerste steen

In Alden Biesen krijgt het hotel aan de historische Rentmeesterswoning steeds meer vorm. Na de restauratie van het beschermde monument uit de 17de eeuw werd onlangs ook gestart met het nieuwbouwgedeelte. Zo staat na de ontwikkeling van Bilzen Mysteries nu ook het tweede SALK-project rond Alden Biesen stevig in de steigers. Hiervoor sloegen de stad Bilzen en LRM de handen in elkaar. Vestio en Group GL dienden samen met de gerenommeerde groep Martin’s Hotels een dossier in dat een enorme boost moet geven aan de vrijetijdseconomie in Zuid-Limburg met de Landcommanderij als uitvalsbasis. In de zomer van 2018 zwaaien de deuren van het nieuwe hotel :‘Martin’s Rentmeesterij’ open.

Wie er af en toe passeert, merkt dat de restauratie van het historische gebouw goed opschiet. In het voorjaar begonnen ook de werken aan de nieuwbouw, die langs de voormalige schuur van de Rentmeesterij wordt opgetrokken.

Burgemeester Frieda Brepoels is trots: “We krijgen waarvoor we vanaf dag één gegaan zijn: een kwaliteitshotel met een meerwaarde voor de site en voor gans de regio. Dit wordt een toeristische en culturele topbestemming met een meerwaarde voor Bilzen en bij uitbreiding de hele Euregio. Bij aanvang bleken investeerders een beetje afgeschrikt door het vergunningstraject en de  regelgeving met betrekking tot het bestaande erfgoed. Dit pad werd echter geëffend dankzij een samenwerking tussen LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij en de stad Bilzen in de projectvennootschap RMW.

De eigenlijke Rentmeesterij werd door de nv RMW casco gerenoveerd, waarna nu de bestemmingsrestauratie, de afwerking en de omgevingsaanleg volgen voor een totaalbedrag van 6.300.000 euro. Met het nieuwbouwgedeelte is een investering gemoeid van het consortium Group GL en Vestio van ongeveer 7.000.000 euro. Gezien de grootte van de site, de centrale ligging tussen Hasselt en Maastricht en de mogelijkheden voor fiets- en wandeltoerisme is er meer potentieel voor de organisatie van evenementen. De synergie met een meer gedifferentieerde hotelaccommodatie kan de benutting van de attractiepool Alden Biesen verder versterken. Om die reden werd de herbestemming van de Rentmeesterswoning naar hotel door de stad en de LRM als een actiepunt binnen SALK voorgedragen. Het was een pittig traject maar het resultaat zal prachtig zijn.”

Opmerkelijk dat bij de voorstelling van dit project ook de negatieve waardering van historische gebouwen ter sprake kwam. Door hun klassering als historisch erfgoed vallen ze ahw. volledig uit de markt terwijl renovaties onverantwoord veel geld kosten. Door hen een nieuwe bestemming o.m. door de uitbreiding met nieuwe architectonisch aanvaardbare ontwerpen te geven, ontstaan positieve impulsen en worden ze in de moderne samenleving geïntegreerd.

Dit beaamt ook Stijn Bijnens, CEO LRM en bestuurder van RMW: “LRM zette haar schouders mee onder dit project omdat het een bovenregionale trekpleister wordt die de vrijetijdseconomie in Bilzen en omstreken een sterke boost zal geven. Meer verblijfstoerisme betekent tegelijk meer jobs in de vrijetijdseconomie. Het project zal ongeveer 35 extra directe jobs opleveren, en indirect nog eens evenveel jobs. Samen met de nieuwe belevingsattractie Bilzen Mysteries is Martin’s Hotel een extra troef voor Alden-Biesen dat nu nog meer gepromoot kan worden als culturele en toeristische bestemming in binnen- en buitenland. De synergieën tussen Martin’s Rentmeesterij, Alden Biesen en Bilzen zullen als een hefboom werken met een maximale impuls aan het regionale toerisme en de hele regionale economie.”

Projectontwikkelaar Ed Somers van Vestio: “Zoals reeds gezegd werd de Rentmeesterij zelf door de nv RMW casco gerenoveerd. Het historisch gedeelte pakt uit met 3 junior suites, een vergaderzaal, een bar, verschillende salons en een evenementen- en banketzaal – ideaal voor recepties en trouwfeesten. De werken die in maart startten hebben betrekking op het nieuwbouwgedeelte dat plaats biedt aan 69 kamers, een klasserestaurant met terras en een wellnessoase met zwembad. Het hotel kijkt uit op een aangename binnenkoer en op de uitgestrekte boomrijke tuinen, waar straks ook privé- of bedrijfsevenementen georganiseerd kunnen worden. De gedurfde combinatie van oorspronkelijke en ultramoderne bouwstijlen maken van het hotel  een blikvanger op zichzelf en dat op minder dan een boogscheut van de Landcommanderij Alden Biesen.”

Voor de Belgische hotelgroep Martin’s wordt dit het eerste hotel in Limburg. CEO John Martin: “Wie onze verblijfsaccommodaties in bijvoorbeeld Brugge, Brussel, Leuven of Mechelen kent, weet dat we onze gasten enkel het allerbeste willen bieden. Dat zal hier in Bilzen ook zo zijn. Met de nadruk op comfort, cultuur, gastronomie, ontspanning en toeristische ontdekkingen in de omgeving. Bovendien zullen de bezoekers kunnen gebruikmaken van een rechtstreekse toegangsweg naar de Landcommanderij Alden Biesen. Op die manier wordt de synergie tussen beide locaties ook fysiek erg tastbaar. Martin’s Hotels ontwikkelt kwaliteitsvolle charmehotels in een aparte en vaak historische omgeving. De Rentmeesterij heeft alles wat een Martin’s Hotel typisch maakt: een historisch gebouw, charme, authenticiteit en een fantastische ligging. ‘Martin’s Klooster’ in Leuven en ‘Martin’s Patershof’ in Mechelen, inspireerden trouwens de plannen in Bilzen. Extra troef is om dit project te kunnen realiseren met lokale partners. We zaten meteen op dezelfde golflengte met Groep GL en Vestio over de kwaliteit van het hotel.”

Ook Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering en bevoegd voor erfgoed, kwam zich vergewissen van de werken: “Wij zijn bijzonder blij met de beslissing van Martin’s Hotels om op de site van Alden Biesen een nieuw hotel uit te baten.”

De Vlaamse Regering investeert in toeristische hefboomprojecten, die een maximale impuls kunnen geven aan het regionale toerisme en dus de hele regionale economie. Vlaanderen nog aantrekkelijker maken voor een breed publiek, daar gaat het om. Daarom investeerden we via Toerisme Vlaanderen 6,3 miljoen euro in dit project. Dat geld gaat naar de renovatie, de uitbreiding en de herbestemming van de oude Rentmeesterij. Het hotel moet een mooie en attractieve eyecatcher worden om de nationale en internationale toerist te verleiden tot een bezoek aan de prachtige site van Alden Biesen. De geïnvesteerde middelen maken deel uit van het SALK-uitvoeringsplan van de Vlaamse Regering.”

De missie van Toerisme Vlaanderen is ‘bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het toerisme in en naar Vlaanderen met het oog op meer economisch rendement, tewerkstelling en welzijn’. Deze missie bevat de vier pijlers waarop de werking van Toerisme Vlaanderen rust: a) met gerichte investeringen en ondersteuning het toeristisch aanbod in Vlaanderen aantrekkelijker maken, b)             bestemming Vlaanderen actief promoten om meer bezoekers aan te trekken, c) volwaardige participatie aan toerisme voor iedere Vlaming mogelijk maken en d) de verdere professionalisering van de sector stimuleren om voor de bezoekers een kwaliteitsvol aanbod te verzekeren.