Hotel Windsor: rijke Italiaanse erfgoed herleeft

Met esthetische keuzes geïnspireerd door Italiaanse modernistische meesters, is Hotel Windsor een luxueuze schuilplaats gedefinieerd door verfijnde elegantie en een viering van lokaal erfgoed. Gehuisvest in een beschermd historisch gebouw, onthullen de deuren een assortiment van Italiaans design en kunst, tegen een achtergrond van felgekleurde gebouwen in het schilderachtige, aan het strand gelegen stadje Laigueglia.

Toen Original Alessandro Sironi, creative director Alice Muzzioli en architect Simone Subitoni de handen ineen sloegen om een gebouw dat al 15 jaar niet meer in gebruik was in de Noordwest-Italiaanse regio Ligurië nieuw leven in te blazen, namen zij hun lokale omgeving en cultureel erfgoed als inspiratiebron. In navolging van de meesters van de Novecento Italiano, een artistieke beweging die in de jaren 1920 in Milaan ontstond, stelden zij zich voor het gebouw te renoveren volgens een poëtisch rationalisme vol innovatieve vormen en kleuren.

In Hotel Windsor, is de Novecento Italiano opnieuw verbeeld door middel van hoogwaardige materialen, met inbegrip van marmer-effect steen, geometrische boiserie, en messing details, omringd door een neutraal kleurenpalet van beige en bruin. Dankzij deze eenvoud kunnen individuele designelementen – waaronder verlichting van Davide Groppi, ligbedden van Kettal en zitmeubelen van Cassina, Living Divani, de Padova en Bonacina – gedurfde statements maken en de kleuren van Laigueglia en de Middellandse Zee laten schitteren.

De nadruk op kunst wordt ook benadrukt in de accommodaties, met elk van de 25 kamers en een suite met abstracte schilderijen van Michelle Quieroz. Met de unieke kunstwerken die te zien zijn, heeft elke kamer een eigen identiteit, maar de overkoepelende sfeer is geïnspireerd op de gouden eeuw van de Ligurische Rivièra: de jaren 1960. De originele geometrische details van het gebouw worden aangevuld door de abstracte kunstwerken en neutrale tinten van de muren en vloeren, evenals de nieuw gecreëerde geometrieën die terug te vinden zijn in op maat gemaakte meubels en designstukken. Hoogtepunten zijn onder andere Cassina’s PA’ 1947 mid-eeuwse moderne console bureau ontworpen door Ico Parisi en de 699 Superleggera, een stoel ontworpen door Giò Ponti die al sinds 1957 in productie is. Alle textiel en meubelstoffen in het hotel zijn van Italiaanse makelij, en ook de toiletartikelen zijn van het Milanese parfumhuis Culti.

Het aan zee gelegen, gelijkvloerse Windsor Restaurant en de Windsor Bar eren de regio ook in hun menu’s. Of het nu voor de informele lunch of fine-dining diner menu, Windsor Restaurant benadrukt ingrediënten uit de regio – vis gevangen in de Ligurische Zee, Albenga artisjokken, en trombetta courgettes, onder veel meer – een medley van seizoensgebonden, traditionele en hedendaagse Italiaanse gerechten aan te bieden. De Windsor Bar biedt klassieke drankjes en cocktails op basis van lokale gins en likeuren, Vermentino en Pigato wijnen en verborgen juweeltjes uit het hele land. Bovendien zijn het restaurant en de bar met elkaar verbonden door een open indeling, inclusief een open keuken en grote ramen van vloer tot plafond met uitzicht op zee. In combinatie met de lobby van het hotel creëren ze een gevoel van informele ontspanning, genot en verwennerij.

Elders kunnen gasten tot rust komen in de bibliotheek van het pand en een selectie boeken over design en lokale bezienswaardigheden en geschiedenissen doornemen. Een privé zandstrand, Bagni Windsor genaamd, beschikt over 80 ligbedden en 40 op maat gemaakte parasols die de ethos van het pand voortzetten en gasten voldoende ruimte bieden om te ontspannen en te genieten van het kalme water van de Middellandse Zee. Er is ook een fitnessruimte voor de gasten in een vrijstaand gebouw dat toegankelijk is via een naburige vico-een traditioneel soort steegje in het centrum van Italiaanse steden.

Laigueglia is een oud vissersstrandstadje dat sinds het begin van de 20e eeuw vooral bekend staat om zijn villeggiatura. De kronkelige straatjes zijn omzoomd met levendig gekleurde, eeuwenoude gebouwen, met op de achtergrond de weelderige bergen in het westen en het glinsterende water van de Middellandse Zee in het oosten. de autovrije stad ligt op slechts 20 minuten lopen van de naburige stad Alassio, die een overvloed aan restaurants, boetieks en uitgaansgelegenheden biedt.