IGP Côte de Thau

Deze IGP strekt zich uit over een 6-tal gemeenten ten noordoosten van het meer van Thau, gemeenten die een natuurlijk en origineel gebied vormen omgordt door de zee, stranden, meer en garrigues.

De waterrijke omgeving geniet van een zacht mediterraan klimaat dat erg gunstig is voor de maturatie van de trossen en de witte wijnen. De wijnbouwers dragen door het respect voor de biodiversiteit van deze regio, zorg voor een aangepaste teelt. Naast de historische ranken Terret B, worden hier ook wijnen uit andere Franse regio’s zoals de Chardonnay, Sauvignon en Viognier weergevonden die mede zorgen voor een leuk aromatisch potentieel en kwaliteitswijnen.

Inzake rode wijnen verzorgen de wijnboeren sinds lange tijd een ideale mix van lokale wijnrassen met rassen van diverse origines. Een 20-tal producten inzonderheid de 4 coöperatieven van het Bassin de Thau, produceren en commercialiseren meer dan 50.000 hl wijn waarvan ruim 75% witte wijnen, de rosé en rode wijnen verdelen nagenoeg evenredig het productiesaldo.

Proefnotities:

Terre & Mer dry Caves Richemer 12% alc. vol. De Terretdruif wordt geoogst nabij de Middellandse zee op tertiaire sedimenten van zand en klei met gravel residuen. Het Middellandse zeeklimaat met duidelijke invloeden van de Etang de Thau zorgt voor specifieke accenten en leuke frisse toetsen.

Lichtgele kleur met vele groene glinsteringen in het glas, zorgt deze wijn in de neus voor frisse, lichte en bloemige accenten en fruitige citrus aroma’s. Deze wijn bespeelt enthousiast de smaakpapillen in de mond en zorgt voor delicate fruitige accenten en een mooie afdronk. Leuk bij vis en zeevruchten.

Terre & Mer rood- Caves Richemer 13% alc. vol. assemblage van Marselan en Syrah. Mooie rood purperen kleur in het glas. Zorgt in de neus voor intense aroma’s van rijp rood fruit met delicate toetsen van kruiden en subtiele accenten van Zan. Terre & Mer rood geeft een ietwat krachtige aanzet in de mond die snel evolueert naar een aangenaam zachte en volronde wijn met mooie body en aantrekkelijk lange afdronk.

Terre & Mer Rosé Smoothy 2014 – 13% alc. vol. In het glas een lichte en levendige rosékleur met mooie licht geelachtige accenten. In de neus ontplooien zich frisse gekristalliseerde accenten van citrusfruit. De wijn behoudt in de mond zijn aroma’s en lichte zoetigheid. Leuk aperitief, maar past eveneens bij desserts, ganzenlever en blauw-geaderde kazen.

Beau Vignac rosé 2014 – Grenache. Cave les Costières de Pomerols – Leuke kleur met fruitige aroma’s in de neus en mooie toetsen van framboos. Aangenaam in de mond waarbij de subtiele accenten van zuren, de aroma’s meedragen bij de afdronk. Bij de afdronk duiken eveneens enkel delicate licht fruitige toetsen op.