IGP Saint Guilhem le Désert & Vicomte d’Aumelas

In een uitzonderlijk en gehavend decor van mediterrane heuvel aan de voet van het plateau van Larzac en de bergen van Cévenoles vinden we de IGP Saint Guilhem le Désert terug en dit in het noorden van het departement Herault. Het klimaat van deze IGP die zijn naam dankt aan de romaanse periode speelt een belangrijke rol in de wijnteelt, de percelen bevinden zich gemiddeld tussen de 100-150 m hoogte en zorgen ervoor dat de wijnen een grote frisheid uitstralen. De rode wijnen ongeacht of het gaat over korte dan wel langere rijpingsperiode worden gekenmerkt door uitgesproken fijne tannines. De witte en rosé wijnen van deze IGP vallen voornamelijk op door hun leuke aromatische kenmerken. Oorspronkelijk genoten slechts 5 gemeenten van deze IGP benaming maar op verzoek van de wijnbouwers van de aangrenzende gemeenten die van een identiek klimaat kunnen genieten en wijnen produceren met identieke kwalitatieve kenmerken, mogen thans enkele tientallen gemeenten de IGP benaming dragen, samen produceren ze ruim 10.000 hl wijnen.

De terroirs van de IGP Vicomte d’Aumelas liggen vlakbij enkele grote natuurlijke sites zoals Salagou, Mourèze, Gorges de l’Hérault en de abdijen van Aniana en Saint Guilhem le Désert. Hier werd volgens overleveringen reeds wijn verbouwd bij de aanvang van de middeleeuwen. Volgens dezelfde bronnen exporteerde Guilhem de Montpellier in het begin van de XIde eeuw zijn wijnen naar nagenoeg alle Europese landen. De wijngaarden van Vicomte d’Aumelas situeren zich op een eerder beperkt gebied met prachtige valleien met mediterraan klimaat die zich situeren op de oevers van de Hérault tot het kalkachtige plateau waarop zich het kasteel van Aumelas, geklasseerd als historisch monument, bevindt.

Proefnotities:

Cabaret – Vicomte d’Aumelas 2014 – 13 % alc. vol. Donkerrode wijn met ietwat sombere kleurschakeringen. Geeft in de neus een ruim aromatische palet met toetsen van geconfituurd rood fruit. Deze wijn zorgt in de mond voor een krachtige aanzet en bevestigt op het middenpalet de genereuze aanwezigheid van rijke aroma’s.

Bouquet de nos Vignes – Vicomte d’Aumelas 2014 – 12.5% alc. vol. Mooie rode kleur met felle violette schitteringen. In de neus zorgt deze Bouquet voor accenten van rood en zwart fruit, evenzeer delicate toetsen van cassis en aardbei en subtiele toetsen van zoethout. In de mond ontwikkelt zicht een volronde wijn met soepele tannines en mooie fruitige accenten.

Mas de Dauman Gassac 2012. Wijn afkomstig van niet gekloonde ranken van Cabernet Sauvignon zoals deze uit 1914 gekend zijn. Is een assemblage van 75.6% Cabernet Sauvignon, 5.5% %Merlot, 4.4% Tannet, 3.9% Cabernet Franc, 1.5% Malbec, 1.8% Pinot noir en een 7-tal uitzonderlijke rassen en dit van ranken van minstens 40 jaar oud met opbrengst van 35 à 45 Hl/ha. Wijn die vooraf moet worden gekarafeerd met vele rijke aroma’s, leuke complexiteit en mooi bewaarpotentieel.

Domaine de l’Anio 2013 – 13.5% alc. vol. Een wijn op basis van de Syrahdruif, boordevol aroma’s en krachtige aanzet in de mond. Toch behoudt hij voldoende soepelheid, zelfs enige vetheid die zich mooi verspreid over de smaakpapillen.