IGP wijngaarden van de Languedoc

Deze wijngaarden in het zuiden van Frankrijk maken deel uit van de grotere entiteit  Languedoc-Roussillon en beslaan een oppervlakte van ruim 228.000 hectaren en produceren zowel landwijnen, IGP-wijnen en zelf 89.000 hectaren AOC wijnen. Verspreid over de departementen Aude, Gard, Hérault en Pyrenées Orientales vindt men er een ruime keuze aan witte, rosé en rode wijnen maar evenzeer schuimwijnen en natuurlijke zoete wijnen.

In de entiteit Languedoc komen geen wijnen voor uit het departement Pyrenées Orientales, wat niet wegneemt dat de Languedocwijnen een belangrijk aandeel van de wijnproductie opslorpt. De Languedoc is sedert mensengeheugenis een belangrijk wijngebied met een enkele oude historische wijngebieden en leverde een belangrijke bijdrage tot de opwaardering van de wijnen, voornamelijk door betere kwalitatieve wijnen aan te bieden, opwaardering die startte in de vroege 80-er jaren van vorige eeuw.

De rijkdom aan wijnen wordt o.m. gesymboliseerd door een aantal vooraanstaande IGP-regio’s die meer dan een ontdekking waard zijn. De Languedoc is bovendien een spetterende regio die je bij elk bezoek, steeds een tikkeltje meer inpalmt en begeesterd. Een regio waar men naast de wijnen belangrijke culturele en historische sites leert kennen, een regio met een gastvrije bevolking, kortom een regio die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitstraalt.

Centraal in onze ontdekkingsreis was ditmaal het hotel Distillerie de Pezenas, een voormalige distillerie die tot een boetiekhotel werd getransformeerd en zowat centraal ligt in het historische centrum van het stadje. Vanzelfsprekend vormden de wijnen een hot item van onze trip, maar je kan moeilijk ongevoelig blijven voor de betoverende sfeer van Béziers, een van de oudste steden van Frankrijk, voor de rijkdommen van het zwaar ommuurde Carcassonne, een middeleeuwse vesting die nog steeds imponeert en evenmin voor de ietwat devote sfeer van Saint Guilhem le Désert, een Franciskanerklooster dat door een van de luitenanten van keizer Karel werd gesticht en in zijn onmiddellijke nabijheid de duivelsbrug serveert waar volgens lokale sagen, de duivel met een list werd verslagen. Het is evenzeer een regio waar men naast absolute culinaire toppers ook een rijke en voedzame regionale keuken aantreft.

Een belangrijke toegangspoort tot de regio is de luchthaven van Toulouse-Blagnac, o.m. dagelijks aangevlogen door Brussels airlines, luchthaven waar men trouwens ook de constructie-ateliers van Airbus terugvindt. Deze bevindt zich weliswaar op iets meer dan een uurtje rijden van de Languedoc, maar afstanden in Frankrijk, zeker met tal van autostrades en snelwegen, zijn een aspect dat makkelijk kan worden omzeild. De komende dagen alvast enkele merkwaardige ontdekkingen van onze tocht, wijnen en culinaire facetten, doorheen het herfstlandschap van deze boeiende regio.