Il Canovaccio – Campiglia Marittimo

Campiglia Marittima is een van die typische kleine Italiaanse stadjes met nauwe straatjes die figuurlijk enkel voor de Fiat 500 toegankelijk zijn. Grotere wagens moeten zich stapvoets een weg banen door de enkele kronkels op gevaar af her of der vast te komen zitten.

Voor Davide D’Onofrio echter geen probleem om hier naast een B&B die enkel via steile trappen toegankelijk is en getuigt van de traditionele bouwtrant, een sfeervol restaurant in te richten. Geen overdreven grote ruimte maar wel een knus ingerichte eetzaal boordevol lokale decoraties. Een leuk terrasje geeft uitzicht op een van de vele typische pleintjes en tegelijk kan je van hieruit een deel van het stadje in ogenschouw nemen.

Davide speelt tegelijk kok en gastheer en legt regionale accenten in zijn bereidingen. Dagverse kwalitatieve producten sieren de keuken die in het eeuwenoude kader toch verassend en gedurfd overkomt. Zijn creaties zijn duidelijk het resultaat van overleg en opzoekingen, waarbij zowel moderne fusiontoetsen als traditionele accenten aan bod komen. Het eindresultaat is verbluffend, smaakvol en bekoort probleemloos de smaakpapillen. Het samengaan met lokale wijnen is een evolutief proces met diverse  toetsen en accenten.

Voor de hapjes en proevertjes houdt Davide het bij de klassieke Italiaanse trendsetters, terwijl het voorgerecht voor een eerste verrassing zorgt. Een gevulde inktvis, pittig gekruid en mooi gegrild en gevuld met een smeuïge kaasbereiding van geiten die in de omringende heuvels grazen. Een subtiele dressing van basilicum met een groen blaadje als extra garnituur zorgde voor een spetterende introductie.

Volgde een traditionele risotto die voor de gelegenheid met reuzenscampi’s werd getooid en een kruidig accentje meekreeg. Andermaal een voltreffer van formaat, smeuïg, romig, zeer fijn en fris, kortom een aangename lekkere portie. Het hoofdgerecht, een keurig gegrilde zeebaars die rustte op een knapperige tartaar van groentjes met enkele slingers van gegrilde courgettes als extra garnituur. De draai van de pepermolen en het snuifje curry zorgen voor een pittig accentje. Als absolute afsluiter werd een combinatie van millefeuille en île flottante met witte chocolademousse en zwart chocoladestaafje met de naam van het restaurant geserveerd.

Il canovaccio – Voa Vecchio Asilo 1 – Campiglia Marittimo – www.locandeilcanovaccio.it

Culinaire commentaren:

A la carte:

3 borden

gedurfde combinaties

rijkelijk smaakpatroon

mooie presentaties