In het kader van de tweede Tournée Minérale …

Vin du Jardin… alcoholvrij alternatief voor wijnen en aperitief profileert zich als innoverend product voor belaagde horeca

“De commentaar en groepsdruk op mensen die alcoholvrij drinken op sociale events en etentjes is gelukkig teruggedrongen”, zegt huisarts Sophie Tobback. Er is dan ook een mentaliteitswijziging waarneembaar want ons schuldgevoel over alcoholverbruik is volkomen terecht. Dat was ook het uitgangspunt van haar man Patrick Tavernier toen die jaren geleden startte met het alcoholvrije alternatief ‘Vin du Jardin’ vanuit hun bistro De Glazen Toren in Affligem.  Patrick & Sophie vonden immers dat iedereen die niet-alcoholisch wil of kan drinken recht heeft op een vervangende drank die aangepast is bij een gerecht/diner en die ook nog eens lekker, krachtig en foodpairend is.

Puur natuur, krachtig en 3 smaakversies

Gezegend met getrainde smaakpapillen experimenteerde Patrick Tavernier daarom zowat 6 maanden lang met honderden meng- en smaaksessies om tot perfect foodpairende, alcoholvrije dranken te komen. Zijn dranken zijn gemaakt op basis van fruitsappen en pure, natuurlijke ingrediënten en kruiden, zonder bewaarmiddelen, gluten of toegevoegde suikers.

Vin du Jardin heeft drie smaakversies. Als alternatief voor aperitief is er ‘Vie en Rose’, vol passionele aroma’s met een diepe smaak van frisse kruiden zoals gember en basilicum. Als alternatief voor rode wijn is er ‘Bord de l’Eau’, met een krachtige volle smaak van rode vruchten en een lange afdronk. Als alternatief voor witte wijn is er ‘Pomme Padour’, met een subtiele aanzet van rijpe appel en energieke afdronk van frisse zuren door citroengras. Telkens gaat het om een krachtige smaak. Vin du Jardin wordt altijd koud geserveerd in een wijnglas en wordt met dezelfde perfectie en zorg geschonken als een goede wijn.

Jammer genoeg overleed Patrick Tavernier eind vorig jaar aan een slepende ziekte. Van opleiding was hij industrieel ingenieur landbouw maar in hart en beroep was hij de chef-kok van Bistro & Bar De Glazen Toren te Affligem die hij samen met Sophie uitbaatte.  Sophie Tobback was van bij de opstart betrokken en besloot zijn levenswerk verder te zetten.  Zij is als huisarts ook deeltijds werkzaam in een woonzorgcentrum voor dementerenden. Daar blijkt dat alcoholmisbruik bij 30% van de dementerende bewoners de oorzaak is van hun dementie, en dat dit percentage een jongere leeftijdsgroep vertegenwoordigt dan voor andere oorzaken van dementie.

Een nieuwe brasserie- en restaurantbeleving?

Pretendeert Vin du Jardin de mentale bistro- en restaurantbeleving te beïnvloeden?

Sophie Tobback zegt hierover: “In onze met-alcohol-doordrenkte-maatschappij kan gastronomisch drinken nu ook zonder alcohol, voor zwangere vrouwen, voor de-BOB-van-dienst, of voor mensen die gewoon minder of geen alcohol willen drinken. We brengen geen medische boodschap, je wordt niet gezonder door Vin du Jardin, en het heeft ook geen geneeskrachtige magie. Alleen drink je nu geen alcohol maar een alternatief met krachtige smaak, in harmonie met je gekozen gerecht”.

Geen groepsdruk meer

De gastronomische beleving en de tafelgezelligheid krijgt een meerwaarde met Vin de Jardin, zeker als je in groep eet of dineert. Er speelt immers geen psychologische factor of groepsdruk meer.  Vin de Jardin wordt namelijk geserveerd in een wijnglas, en aan de kleur merk je nauwelijks het verschil met een gewone wijn of aperitief. Je hoeft je voor niemand nog te ‘verantwoorden’ en er is geen sprake meer van sociale druk. “Wie stopt met alcohol, voelt zich overigens gewoon beter in zijn vel. En dan is Vin du Jardin een heuse beloning voor je volharding”, aldus Sophie.

Nieuwe impuls voor de horeca

Vin du Jardin is meteen ook een ideale incentive voor restaurateurs die een menu met niet-alcoholisch aangepaste dranken willen aanbieden en die op die manier hun omzet kunnen verhogen. “We zijn ervan overtuigd dat als er aangepaste dranken zijn, mensen ook veel liever én meer naar restaurants en bistro’s zullen gaan”, zegt Sophie. Vin du Jardin profileert zich dus tegelijk ook als een innoverend product voor de belaagde horeca in Vlaanderen.

Marktpositionering en distributie

‘Vin du Jardin’ is dus de merknaam voor een serie niet-alcoholische dranken en zette zich pas eind 2015 op de markt als nieuw streekproduct uit het Pajottenland. “De productie (mixen, pasteuriseren en afvullen van de flessen) gebeurt volledig artisanaal en intern”, aldus Sophie Tobback.

Er zijn momenteel een 50-tal verdeelpunten in Vlaanderen. Voor de particulier zijn er 70cl-flessen en de 5-liter bag-in-box met tapkraantje. Vin du Jardin wordt ook via horecagroothandel geleverd. De horeca kan behalve de 75cl fles ook 20cl kleine flesjes inkopen. Vin du Jardin wordt bewust niet verdeeld via de grote warenhuisketens maar via delicatessenwinkels, de betere drankenhandel, winkels met streekproducten, traiteurs, concept stores en lifestylewinkels. “We willen bewust kleinschalig blijven, maar anderzijds lonken we ook naar het buitenland. Er is een internationaal potentieel want we creëren geen vraag, we voldoen alleen aan de vraag”, aldus Sophie.

De Vin du Jardin-flessen worden geprijsd aan 9,5 euro bij individuele aankoop door de consument. Een glas in restaurant of bistro wordt geadviseerd aan dezelfde prijs van een goed glas wijn waardoor het ook gelinkt wordt aan hetzelfde luxe-imago.

Praktische info: www.vindujardin.be, Lijst van 50-tal regionale distributiepunten

Locaties waar Vin du Jardin geserveerd wordt

•          Tweesterrenrestaurant De Jonkman, Maalse Steenweg 438, 8310 Sint-Kruis – Brugge, 050 36 07 67. Contact: Jasper van Papeghem, sommelier of the year 2017.  Vin du Jardin sedert een jaar op de wijnkaart en bij de menu’s.

•          L’AmuZette, foodbar & concept store, Krommewal 2, Gent, 09 398 29 80 + Albertlaan 25, Knokke, 050 69 12 44.  Vin du Jardin sedert een jaar bij hun gerechten en in de food store.

•          De Rector, brasserie-danscafé op de Oude Markt 4 te Leuven voor een gemengd publiek van studenten en Leuvenaars. Vin du Jardin sedert een jaar bij de maaltijden.

•          De Glazen Toren (feestzaal), Domentstraat 47, Affligem.