In het spoor van Sissi

Keizerlijk lenteverblijf in Zuid-Tirol

Nood aan een deugddoende, ontspannende vakantie? Trek deze lente dan keizerin Sissi van Oostenrijk achterna en kom tot rust tussen de bergen van Zuid-Tirol, de meest noordelijke regio van Italië, waar relaxen een eeuwenoude traditie is. Diepblauwe gletsjermeren, schilderachtige wandelpaden en kuuroorden leggen je graag in de watten.

Behalve als Oostenrijkse keizerin en Hongaarse koningin, stond Sissi bekend als een fervente reiziger. Ze trok gans Europa rond, bezocht buitenlandse koningshuizen en ontdekte verschillende culturen. Wanneer ze haar drukke schema onderbrak om even op adem te komen, vond je haar af en toe terug in Zuid-Tirol. Al in de 19e eeuw stond deze Italiaanse regio bekend om de uitstekende wellnessfaciliteiten en het helende effect van de natuur. En dat is vandaag niet anders.

Baden in mineraalrijk water

Samen met haar dochters Gisela en Marie struinde Sissi vaak over de Kurpromenade van Meran, ook wel Merano genoemd in het Italiaans. Deze stad aan rivier Passer baadt in een mild klimaat en is één van Europa’s bekendste spa’s. In het midden van de geliefkoosde promenade van hare hoogheid spot je een moderne, glazen kubus. Hierin huist Terme Merano. Dit gigantische park bevat tientallen overdekte- en openluchtbaden, sauna’s, stoombaden en zonneterrassen. Niet enkel het water is geneeskrachtig. Je geniet er van verschillende behandelingen met hooi, modder en andere plaatselijke grondstoffen.

Tussen twee werelden

In het centrum van Meran/Merano hangt een zuiderse, mediterrane sfeer. Tegelijk waait er een frisse Alpenbries. Dankzij deze mix van culturen valt er heel wat te beleven. Daarom trok Sissi graag te voet door de stad. Een uitgestippelde route voert je naar haar favoriete plekken. Na een bezoek aan de thermen stap je door het Elisabeth Park. Deze groene oase draagt de geboortenaam van de keizerin en biedt verkoeling tijdens warme dagen. Daarna volg je het spoor van de hofhouding en strijk je neer in de kastelen van Pienzenau, Rottenstein en Rubein. Momenteel in privébezit, dus enkel te bezichtigen vanop een afstand.

De tuinen van Trauttmansdorff

Op de flanken van de zonovergoten heuvels torent het kasteel van Trauttmansdorff trots boven Meran(o) uit. Twee keer was Sissi hier te gast. Om haar thuis te doen voelen, werden verschillende kamers speciaal voor haar ingericht. Tijdens haar verblijf zocht ze graag de uitgestrekte tuinen rond het kasteel op. In wel 80 ingerichte landschappen bewonder je er plantsoorten van over de hele wereld. Nog op het domein neemt een museum je mee naar de geschiedenis van het toerisme in Zuid-Tirol. In de permanente tentoonstelling kom je te weten hoe de keizerin heel wat toeristen inspireerde om Zuid-Tirol te bezoeken.

Dokter Franz Tappeiner

Tijdens haar vakanties in Zuid-Tirol stond Sissi’s gezondheid en dat van haar kinderen centraal. Ze bezocht er telkens enkele gerenommeerde artsen en therapeuten. De bekendste dokter uit die tijd, Franz Tappeiner, heeft zelfs z’n eigen promenade. Langs deze weg flaneer je zo’n 4 kilometer in een romantisch decor boordevol subtropische planten. Het pad kijkt uit over Meran(o) en leidt je via de Küchelberg naar Gratsch. Heel wat welvarende kuurgasten slenterden graag langs de oevers van de Passer. Die vervlogen tijden snuif je op langs de zogenaamde ‘waalwegen’. Deze routes volgen de weg die het water uit de bergen aflegt naar de lagergelegen velden. Je wandelt of jogt voorbij kleurrijke boomgaarden, rotsachtige bossen, charmante dorpen en idyllische wijngaarden terwijl je het bronwater constant zacht hoort kabbelen.

Vanop de fiets

Een andere manier om het land van Sissi te verkennen, is vanop de trappers. Zowel met een stadsfiets, e-bike of mountainbike laat Meran zich makkelijk doorkruisen. Begeleide ‘Sissi Tours’ brengen je naar het rustieke Zuid-Tirol en tonen hoe het leven op het platteland er toen uitzag. Sportieve of elektrische fietsers doen zich tegoed aan een tocht naar de Vinschgau vallei (Val Venosta). Dit adembenemend landschap zorgt voor een heuse uitdaging. Maar geen nood: wie te moe is om de volledige afstand terug te fietsen, springt in het terugkeren op de trein. Op pad met de hele familie? Kies dan voor een uitstap naar Bolzano/Bozen, de hoofdstad van Zuid-Tirol. In de oude binnenstad spot je heel wat architecturale parels. Tegen de achtergrond doemt het iconische Dolomietengebergte op.

Land van wijn, pasta en knoedels

Tijdens een deugddoende, koninklijke vakantie mag een heerlijk glas wijn niet ontbreken. Gelukkig is Zuid-Tirol een geweldige wijnregio. De heuvels rond Meran liggen bedekt met wijngaarden en die leveren internationaal geprezen witte wijnen op. Druivensoorten als Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon, Gewürztraminer, Riesling en Kerner groeien er weelderig. Al nip je er ook van een uitstekend glas rode Lagrein of fruitige Vernatsch.

Zelfs op je bord presenteert Zuid-Tirol het beste van twee werelden. Een verrukkelijke Italiaanse keuken schotelt je de beste pastagerechten voor. De traditionele gastronomie uit de Alpen tovert dan weer een lekker stuk spek of een portie hartige knoedels op de menukaart. Dat terwijl chef-koks uitsluitend beroep doen op lokale ingrediënten.