In Marokko transformeren weefsters stofresten tot tapijten

American Vintage “ Upcycling”! American Vintage trok naar het hart van de Midden-Atlas, waar een coöperatieve van vrouwen een tweede leven geeft aan de onverkochte kleding en overschotten van de stoffen van het merk om daar traditionele tapijten van te weven. Die exclusieve, duurzame creaties zullen verkocht worden tijdens een tentoonstelling die zal plaatsvinden in Parijs. Sinds American Vintage in 2005 het licht zag, werkt het merk met tientallen fabrikanten en honderden partners en stoffenleveranciers. Na meer dan 30 collecties beschikt het label uit Marseille, net als de meeste andere spelers uit de prêt-à-porter, dan ook over een aanzienlijke stock van materialen uit eerdere collecties, stofoverschotten, prototypes…

Upcycling

Dit bracht het merk ertoe om na te denken over upcycling, om al dat materiaal een tweede leven te schenken. In de lente van 2020 gaat het merk een joint venture aan met een Marokkaans vrouwencoöperatief uit de Midden-Atlas. De ervaren handen van de vrouwen transformeren de overgebleven stukken textiel er tot tapijten. Een milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord initiatief, dat de eeuwenoude tradities van deze ambachtsvrouwen in de verf zet en American Vintage toelaat er ook zijn klanten van te laten genieten.

Boucherouite

Boucherouite-tapijten dienden oorspronkelijk om de kou buiten te houden in de woningen van de Berbers. Ze zijn gemaakt van gebruikte of oude materialen, die over elkaar heen geknoopt worden tot grafische en abstract motieven in felle kleuren. Sinds dit kunstambacht een tiental jaar geleden in het Westen opnieuw in de belangstelling kwam te staan, zijn Boucherouite-tapijten weer zeer gegeerd om als vloerkleed dan wel als wandtapijt en dus in feite kunstwerk te worden gebruikt. American Vintage viel als een blok voor deze traditionele Marokkaanse knooptechniek en gebruikte ze als basis voor een upcycled tapijtencollectie.

www.americanvintage-store.com