Ingebruikname van de fotovoltaïsche installatie

Brussels South Charleroi Airport genereert zijn eerste kilowattuur op basis van zonne-energie.

Brussels South Charleroi Airport neemt zijn fotovoltaïsche installatie in gebruik. Er werden 1.560 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van terminal 2. Na de installatie die enkele weken heeft geduurd, zijn de zonnepanelen voortaan operationeel. Ze produceerden alvast hun eerste energie. Met een productie op jaarbasis die wordt geschat op 438 MWh, zouden ze de luchthaven moeten helpen om zijn CO2-uitstoot te verminderen met 263 ton/jaar.

De installatie van de zonnepanelen ging van start in september 2019 en is ondertussen afgerond. Hierdoor kan Brussels South Charleroi Airport zijn energie gedeeltelijk zelf opwekken. Dankzij de ingebruikneming van de fotovoltaïsche installatie met een oppervlakte van 2.585m², heeft de luchthaven al 8.664kWh gegenereerd.

Er wordt momenteel een ontwerpplan voor de plaatsing van bijkomende zonnepanelen bestudeerd. Hierdoor kan de productie van groene energie verder toenemen, waardoor we kunnen blijven werken aan onze doelstelling om de impact van de luchthaven op het milieu te beperken.

Philippe VERDONCK, CEO Brussels South Charleroi Airport: « Onze ecologische voetafdruk verminderen is een belangrijk onderdeel van de strategie van de luchthaven. We willen niet alleen de ervaring van onze reizigers vereenvoudigen, maar ook een beleid inzake duurzame ontwikkeling opzetten om onze CO2-uitstoot te verminderen. De installatie van de eerste zonnepanelen is nog maar het begin. Er vindt momenteel nog onderzoek plaats naar andere acties, zodat we deze aanpak verder kunnen uitwerken en onze milieudoelstellingen kunnen bereiken. »