Jonathan Olivier restaurant De Jonkman in Brugge, is Viskok van het jaar 2015

 

Jonathan Oliver van restaurant De Jonkman in Brugge is de winnaar van de Nationale Horecawedstrijd van VLAM en krijgt de titel Viskok van het jaar 2015. Al voor de 26ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar, zeetong, als hoofdingrediënt. Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden weerhouden om op 24 november live tegen elkaar op te nemen in de demonstratiekeuken van Horeca Expo.

De finalisten waren: Bart Gils van restaurant Het Keizershof in Turnhout met licht gebrande zeetong “meunière”, gremolata van eekhoorntjesbrood en opgelegde citroen, puree van witte bonen en vinaigrette van crustacés; Jonas Haegeman van restaurant De Vijf Seizoenen in Brakel met een gegrilde zeetong met emulsie van citroenverbena, structuren van aardpeer, citrus, kardemom en gekaramelliseerd witloof; Jean-Philippe Vormezeele van Restaurant Boury in Roeselare met Noordzeetong, bouchot-mossel, grijze Noordzeegarnaal en peterselie; Jonathan Oliver van Restaurant De Jonkman in Brugge  met een gebakken zeetong met spitskool en pastinaak en Dimitri Van Berlo van Restaurant Chef’s Table in Burcht met Noordzeetong “ meunière” nieuwe stijl, poeder van hazelnootboter, linzen, duxelle en schuim van scheermessen en wulken, broccolipuree, coulis en krokant van peterselie, crème van citroen op een carpaccio van gemarineerde broccolistelen en licht gerookte aardappelrolletjes.

Een professionele jury voorgezeten door NorthSeaChef Rudi Van Beylen en samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen, beoordeelde de prestaties. Het betreft de Jeunes Restaurateurs d’Europe, Les Disciples d’Escoffier, Euro-Toques, Orde der 33 Meesterkoks van België, Meesterkoks van België en NorthSeaChefs.

Jonathan Oliver van restaurant De Jonkman in Brugge maakte de meeste indruk op de jury en won de wedstrijd met zijn ‘gebakken zeetong met spitskool en pastinaak’. De winnaar ontving de trofee van de ‘Viskok van het jaar’, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van € 1.250, een dinerkaart voor twee personen bij Hof van Cleve in Kruishoutem, en een waardebon van € 250 van Flanders Expo, te besteden bij het ISPC. De laureaten ontvingen elk: een ‘Vis van het jaar’-diploma, een dinerkaart voor twee personen in De Jonkman in Brugge.