Kabaisercher, nieuwe gîtes langs de Minett trail

Minett Trail, een wandelnetwerk met een lengte van 90 km, ontstond in het kader van de kandidatuur voor het label “Minett-Unesco Biosphere” (MUB). De doelstelling? De prachtige natuurlandschappen alsook het industrieel verleden van deze Zuid-Luxemburgse regio in de verf zetten en omtoveren tot een toeristische hotspot.

Minett Trail ontvangt wandelaars en bezoekers sinds eind 2021. De 10 wandelingen nemen levensgenieters doorheen de regio en verbinden verschillende interessante punten: kleine dorpjes, staalindustrie, hervormde stedelijke ruimtes, oases van rust in de natuur, waterlopen en dierrijke gebieden.

Het project is uitgegroeid tot meer dan een eenvoudige reeks wandelpaden door de regio. In het kader van onder meer Esch 2022, Culturele Hoofdstad van Europa, kwamen er nieuwe ideeën op tafel. Zo werd Minett Trail uitgebreid met uitzonderlijke logeerplaatsen in de 11 gemeentes van Esch 2022. De 11 gites vallen op door de architecturale en kunstzinnige pracht, door de inplanting in industriële gebouwen, lege fabrieken, enz.

Goed om weten:

In samenwerking met de Luxemburgse Orde van Architecten en Consulting Engineers werd er eind 219 een architectenwedstrijd gelanceerd. Voor het ontwerp van de gîtes werden de architectenbureaus aangemoedigd om samen te werken met artiesten uit de kunstwereld.

De Luxemburgse start-up Simplevu met Philippe Freitas Morgado aan het hoofd doet de uitbating van deze reeks van 11 accommodaties. Sinds 1 augustus 2022 zijn de eerste overnachtingen mogelijk in ‘Floater’ in Dudelange, in ’Conner haus’ in Rumelange en in ‘Aalen Arbed’s Buro’ in Tétange. Tegen het einde van het jaar openen nog andere Kabaisercher vestigingen en er kan het hele jaar door gereserveerd worden Een overnachting kost vanaf 150€/nacht.

De Kabaisercher   accommodaties zijn perfect voor wie de 10 wandelingen van Minett Trial wil afleggen en onderweg een comfortabele slaapplaats zoekt. De accommodaties hebben telkens een capaciteit van 4 tot 12 personen. Er zijn verschillende types slaapplaatsen: slaapzaal, kamer en zelfs een slaapcabine. De Kabaisercher accommodaties zijn ook geschikt voor gezinnen met kinderen en 4 Kabaisercher accommodaties zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Luxemburg, land van en voor wandelaars

Ontdek je Luxemburg te voet, dan mag je je verwachten aan aangename verrassingen tijdens iedere tocht. Een dorp, een ruïne die verwijst naar het verleden, een waterval, een adembenemend uitzicht vanop een panorama. Je vindt afgebakende en beveiligde wandelpaden in alle 5 regio’s van het land: rond de hoofdstad en in de regio Gutland, in de Eislek ( de Luxemburgse Ardennen), in de regio Minett ( ook het land van de Rode aarde genoemd), in Mullerthal en in de vallei van de Moezel. Langs de routes vind je heel wat mogelijkheden om te logeren. De beschikbare wandelkaarten met de leukste routes zijn samengesteld per regio of per thema.

Onze selectie:

Eislek Pied: De regio Eislek ligt in het noorden van Luxemburg en valt op door de vele bossen,  groene heuvels, diepe dalen en winderige vlaktes. Geoefende wandelaars kennen de streek al, maar dit jaar zijn er maar liefst 18 nieuwe wandelroutes. Het gaat vooral om boswandelingen die voldoen aan de strenge normen van Europese wandelfederatie  (kwaliteitslabel voor wandelpaden;) Het volgende doel is de certificatie ‘Leading Hiking Region- Best op Europe. ( www.eislek.lu)

Mullerthal Trial: Een bekende en fascinerende wandelroute in het hart van ‘Luxemburgs Klein Zwitserland’, Het landschap wordt gekenmerkt door zandstenen, rotsen en kronkelende rivieren. Deze trail van 112 km is opgedeeld in drie verschillende routes met elk een eigen karakter ( www.millerthal-trial.lu)

Escapardenne Lee Trial: Een mooie wandeling van52 km door de beboste vallei van de Sûre, langs steile paden en rotsachtige bergkammen (www.vist-eislek.lu/walking/escapardennes-lee-trail)