Kleine woningen: saai of sfeervol?

Natuurlijk dromen we allemaal wel eens over een groot, ruim huis dat we stijlvol kunnen aankleden. Maar de realiteit is dat velen van ons in kleinere woningen of appartementen wonen. Maar dat wil niet zeggen dat je die kleinere ruimtes niet sfeervol kan aankleden. Integendeel.

Een beetje rommel is gezellig

Kleine woningen hebben de neiging om snel vol te raken met allerlei spullen. Je keukentafel is misschien ook een werkplaats en je laptop staat tussen de schoonmaak spullen en de fruitschaal. Je salontafel ligt vol magazines en boeken en de afstandsbediening van je televisie slingert daar ook ergens rond. Kleine woningen hebben de neiging snel rommelig te lijken.

Er moet geleefd worden in een huis. Een huis is geen museum voor meubelen of boeken, maar een plaats waar je leeft en waar je jezelf kan zijn. Trek je er dus niets van aan als je woning wat rommelig lijkt. Het zijn jouw spullen. Spullen die je gelukkig maakt en waar je plezier aan beleeft. En dat is belangrijkste, toch?

Begint de rommel toch wat veel te worden? Investeer dan in goede opbergdozen. Een goede opbergbox is ruim en handig stapelbaar. Ziet hij er ook nog leuk uit, dan kan een opbergbox zelfs erg mooi staan in je interieur. Niemand hoeft te weten wat voor rommel je verbergt in die doos.

Hou het praktisch

Dat je kleine woning wat vol lijkt, is wel geen excuus om je woonplaats niet te verzorgen. Een uitpuilende boekenkast of een druk kledingrek kan geen kwaad, maar je moet het wel goed kunnen poetsen.

Zorg daarom dat je de spullen gemakkelijk opzij kan schuiven om af te stoffen of om te dweilen. Door het kleine borsteltje van je stofzuiger te gebruiken wanneer je afstoft, hoef je geen stofvod te gebruiken én wordt het stof gewoon weggezogen. Heel handig wanneer je een kleine, volle woning hebt.

Decoreer je woning

Een kleine woning kan al snel erg vol lijken wanneer je woondecoratie niet in dezelfde stijl is. Is je keuken okergeel en versierd met bloemen, terwijl je je knalgroen geverfde woonkamer vol kunstvoorwerpen zet, dan kan het effect wat overweldigend zijn.

Kies daarom zorgvuldig de kleuren en wanddecoraties van je woning. Witte muren doen je woning groter lijken, terwijl een één accentmuur in een felle kleur het geheel flink wat pit geeft. Kies wanddecoratie in complementerende kleuren en stijlen.

Zo maak je van jouw kleine woning een echt gezellig nest.