Koffie Rombouts: limited edition Coffee by Women – Congo

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart introduceerde het Belgische koffiemerk Rombouts een beperkte reeks ‘Coffee by Women’, Fairtrade-koffie uit de Democratische Republiek Congo die uitsluitend door vrouwen is verbouwd.

De koffie werd zorgvuldig geteeld door de vrouwenvereniging van een coöperatie in het noord-Congolese Virunga-park. De koffieteelsters kregen vorming in landbouw, ondernemerschap, het versterken van eigen middelen, maar ook in het omgaan met onveiligheid. Hun rol is essentieel in de keten: van het plukken tot het selecteren van de allerbeste bonen. Het resultaat is een 100% Arabica-koffie met een uitzonderlijk aroma met zoete en fruitige tonen.

Armoede rondom het Nationaal Park Virunga leidt tot stroperij en ontbossing. Met Fairtrade-gecertificeerde koffie draagt Rombouts bij tot een stabiele tewerkstelling voor de inwoners. Het is de garantie van een eerlijk inkomen waardoor de producenten in menswaardige omstandigheden kunnen leven. Tevens wordt op deze manier de biodiversiteit in de streek beschermd. De koffie is afkomstig uit biologische landbouw en is behandeld zonder pesticiden of synthetische meststoffen.

Gedelegeerd bestuurder Xavier Rombouts: “Als Belgisch familiebedrijf op de internationale markt hebben we altijd al veel aandacht besteed aan Fairtrade, eerlijke handel dus met gelijke kansen voor iedereen. Dankzij deze bijzondere coöperatie garanderen we een minimuminkomen aan een groep vrouwen, wat in veel ontwikkelingslanden niet vanzelfsprekend is.”

De Congolese ‘Coffee by Women’ is binnenkort exclusief verkrijgbaar via Rombouts.com (€7,40 per pak 250 g koffiebonen) zolang de voorraad strekt.

Koffie F. Rombouts is een Belgisch koffiemerk sinds 1896 dat koffieproducten verhandelt voor retail, horeca en kantoren. Het familiebedrijf omvat filialen en vestigingen in 35 landen. 60% van de ingevoerde koffiebonen is afkomstig van coöperaties met het Fairtrade-label. Recent lanceerde Koffie Rombouts een ecologische, 100% composteerbare variant van zijn iconische voorgedoseerde wegwerpfilter, die werd uitgeroepen tot ‘Beste Product van het Jaar 2022-2023’. Rombouts is de officiële koffie van de Rode Duivels, en in 2023 is het coffee partner van Gault & Millau.

www.rombouts.com