L’ Atelier – Saint Malo

Ronddwalen in Saint Malo is verzeild raken in smalle straatjes en steegjes, het ontdekken van architecturale pareltjes en kennismaken met de lokale bevolking. Ondanks de enorme toeristische aantrekkingskracht is een groot deel van de autochtone bevolking de stad trouw gebleven en kleurt ze nog steeds het hedendaags karakter.

Tijdens een van onze zwerftochten kwamen we in de rue de La Hers terecht waar achter een zonnig terrasje met slechts 4 tafeltjes, alle bezet, restaurant L’Atelier ontdekte. Geen schreeuwerige of fel gekleurde uithangborden maar wel een authentiek buitendecor met grote ramen waarachter nog een aantal tafeltjes schuilgingen. Sfeervol en aantrekkelijk, erg gezellig en uitnodigend. Kortom een lokroep waaraan je moeilijk kan weerstaan een geheel dat ahw uit de zuiderse Provence was weggeplukt en langsheen het Kanaal werd neergepoot.

Eens binnen vielen we opnieuw van de ene in de andere verrassing. ’n Vriendelijk onthaal werd aangevuld door een uitzonderlijk interieur, op het eerste zicht misschien ’n ietsje rommelig maar al snel bleek achter de opbouw een leuk verhaal en een immense passie voor lekker eten verborgen te zitten. Het is en blijft voor chef Christophe Dabout die een tijdlang actief was in de regio Parijs, een absolute opdracht om zijn gasten maximaal te verwennen door ze keurig bereide gastronomische gerechten te serveren.

Aan het plafond en muren hangen een massa oude menu’s en wijnaffiches, terwijl keurig gedekte houten tafeltjes, kunstig in mekaar geknutseld met kleurige attributen worden getooid. Het inlegtafelblad doet terugdenken aan de tafeltjes die je in het centrum van Lyon terugvindt in de bistros des mères. Het geheel wordt aangevuld met erg makkelijk zittende fauteuilstoelen.

L’Atelier dat 6 jaar geleden de deuren opende, heeft geen klassieke gedrukte kaart. Gans het assortiment van bereidingen worden via grote krijtborden aan de muur gepresenteerd en is zeer duidelijk beperkt. Doelbewust aldus chef Christophe, hij serveert enkel dagverse ingrediënten, facet dat hem geen enkel probleem bezorgt, in Saint Malo is er als vissershaven immers voldoende aanbod aan vis en zeevruchten. Ook qua vlees en groenten kan men dagelijks zijn voorraad opslaan al vraagt dit wel enig extra werk voor de chef en moet men zijn leveranciers nauwkeurig selecteren.

Wij kozen voor een gegrilde kreeft en gegrilde tarbot in cocotte. Het aangepast bestek werd op steen gepresenteerd evenals de smaakvolle hapjes bij het aperitief. De gegrilde Bretoense kreeft met groentjes werd een smaakwaterval met geurige aroma’s en intense accenten, poten en karkas werd zorgvuldig voorgebroken waardoor het gerecht tot een intense smulpartij uitgroeide. Ook onze cocotte werd een smaakfestijn, een absolute voltreffer die aantoont dat de Franse gastronomie een harmonieus samenspel vormt van toetsen, aroma’s en verse ingrediënten. Een fijn assortiment seizoensgroenten als extra boeket en leuk extraatje. De geselecteerde Chardonnay Sainte Claire vormde een heerlijke aanvulling bij al dit lekkers. Een onbetwistbare aanrader op alle domeinen en een schrille tegenstelling met La Duchesse Anne!

Restaurant L’Atelier – 18 rue de la Herse – 35400 Saint-Malo

Tel 33 2 23 18 34 55 – www.restaurant-l-atelier.fr

Open van dinsdag tot zondag tijdens het seizoen, buiten seizoen ook gesloten op zondag – chef Christophe Dabout organiseert ook  culinaire workshops

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

authentiek gezellig interieur

smaakwaterval

heerlijke bereidingen

attente bediening

kwalitatieve basisingrediënten