La Caverne du Pont d’Arc

Vrijdag 25 april 2015 is onbetwistbaar een memorabele dag in de geschiedenis van het moderne Frankrijk. Als absolute nieuwkomer die een tipje van de sluier van 36.000 jaar geschiedenis oplicht, verwelkomde La Caverne du Pont d’Arc immers zijn eerste bezoekers.

Deze ‘caverne’ is een meesterwerk van moderne technologie en een zeer getrouwe weergave op schaal 1/1 van de Grotte Chauvet in het departement Ardèche. De belangrijkheid van deze waarheidsgetrouwe kopie op wetenschappelijk en cultureel vlak wordt trouwens gemeten aan het feit dat de Franse president Hollande himself, enkele dagen voor de officiële opening het complex bezocht. Belangrijk eveneens omdat de exploitanten de dagen voor de opening alle toeristische actoren, zoals brasseries, restaurants, B&B, chambres d’hôtes, hotels, reisbureau, … uit de wijde omgeving een gratis bezoek aanboden.

Vrij spoedig na de ontdekking van de ingang van de grot Chauvet en een eerste onderzoek van speleologen kwamen de rijkdommen van levensgewoonten van de lokale bevolking uit vervlogen eeuwen aan het licht. De eerste bevindingen wezen op een bewoonde grot van minstens 25.000 jaar geleden, maar al spoedig kon met precieze zekerheid worden gesteld dat deze bewoonde grot van minstens 36.000 jaar oud is. Bij de volgende bezoeken werden prachtige muurtekeningen ontdekt en konden preciezere gegevens over de levenswijze worden genoteerd. Tegelijk bleek dat een mogelijk openstellen voor het grote publiek onherstelbare schade zou aanrichten. Na heel wat palabers werd beslist om op het plateau van Vallon du Pont d’Arc, site Razal, temidden van een park van 29 ha, een kopie van de ruim 8500 m² grote grot neer te potten en alle details onder te brengen op een oppervlakte van 3000m². Het project kon worden gerealiseerd door middel van scenografische technieken, 3D producties en zorgvuldige schetsen en tekeningen. Net als de grot zelf biedt het nieuwe gebouw 10 observatieplateaus waar men tekeningen, levensgewoonten, stalagmieten, maar ook paleontologische en geologische uitdagingen terugvindt.

Door het gebruik van de meest moderne technieken worden de bezoekers geprojecteerd in een leefwereld van 36.000 jaar terug en krijgt men een perfect overzicht over het leven van destijds. Aansluitend bij de Caverne is er het ‘ontdekkingscentrum’ waar bezoekers kennismaken met de fauna, flora en mensheid uit het paleolithisch tijdperk. Na een introductiefilm vinden de bezoekers een boeiende permanente driedelige tentoonstelling: levenswijzen van onze voorouders, de Ardèche 30.000 jaar terug en de kunstvormen in de oudheid.

In de Caverne worden meertalige begeleide bezoeken, o.m. in het Nederlands, georganiseerd. Kleine groepen, maximaal 20 personen worden elke 4 à 5 minuten in de zaal toegelaten zodat men op elk plateau voldoende tijd heeft om een degelijk toelichting te verschaffen waardoor deze prehistorische ontdekkingen volledig naar waarde kunnen worden ingeschat.

De Cravane zelf kan maximaal 3000 bezoekers per dag verwerken zodat men aanstuurt op voorafgaande reservatie ook voor individuele bezoekers. De samenwerking met lokale toeristische actoren moet deze reservaties trouwens vergemakkelijken. In het domein zijn alle voorzieningen voorhanden waardoor eventuele wachttijden kunnen worden ingekort maar het project is dermate divers dat men het eveneens kan bezoeken zonder de grot aan te doen. Bovendien kunnen hier diverse manifestaties en events worden geïntegreerd.

La Caverne du Pont d’Arc – Montée du Razal – 07150 Vallon du Pont d’Arc

Tel 33 4 75 94 39 40 – www.cavernedupontdarc.frwww.ardeche-guide.com